Türk Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün bütün ihracatçı firmalarını bünyesinde bulunduran ve iki binin üzerindeki üye firması ile sektörün %90’ını kapsayan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği 2018 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu ve 2018 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi.

16 Nisan tarihinde Ankara Holiday Inn Otel’de yapılan toplantıda, sektöre ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Kurulduğu 1989 yılından bu yana üye firmalarının ihracatlarının artırılması yönünde destek çalışmalarını ve sektörün yurtdışı tanıtım faaliyetlerini de yürüten

Birliğin, 2018 yılındaki toplam ihracatının, bir önceki yıla göre değer bazında %12 artışla 3,2 milyar Dolar olduğu ifade edildi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, “Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi' çerçevesinde belirlenen ulusal hedeflerle uyum içinde çalışan Birliğimize üye firmaların sorumluluğunu taşıdığı ürünlerin 2018 yılı sektörel ihracat içindeki oranları; seramikte (%37), camda (%25), çimentoda (%19), aydınlatma cihazlarında (%7) ve doğal kaynaklı maddelerde (%7) ile gerçekleşti” dedi.

‘AVRUPA’DA LİDERİZ, DÜNYADA SIRALAMAYI ZORLUYORUZ’
Sektörü geliştirmek ve ihracatı artırmak için çalışan Birliğin hedeflerine değinen Çenesiz, “Bugün; çimento, seramik ve cam sektörlerinin %90 ‘ını kapsayan çatı Birliğimiz üyesi ihracatçı firmalarımıza 2018 yılındaki ihracat performanslarına göre toplam 8 kategoride ödüller veriliyor. Gururla ifade etmek isterim ki, çimento, seramik ve cam sektörlerinde dünyada ve Avrupa’da üretim ve ihracatta ilk sıralardayız.” diye konuştu.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TERCİHİ TÜRKİYE’
Tüm sektörün toplam ihracatında başlıca ülkelerin Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD şeklinde geliştiğini vurgulayan Çenesiz, seramik, çimento ve camın toplam ihracatında ilk 4 ülkenin; ABD, Almanya, İsrail ve İngiltere olduğunu ifade etti. Türk ürünlerinin tercih edilmesindeki başarıyı yorumlayan Çenesiz, “Peki nasıl oluyor da teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine ihracatta bu kadar başarılı olabiliyoruz ? Çünkü, seramiksektöründe ülkemizin geçmişi MÖ 8000 yıllarına dayanıyor, dolayısıyla know how ı çok yüksek. Ayrıca tüm sektörlerimizde son dönemde yüksek kapasiteli çok modern tesisler yapıldı. Bir diğer konu ise, dünyada tasarım kültürü çok hızlı yükseliyor ve Türkiye’nin de yüksek uyum kabiliyeti ile ürün gamı genişliyor. Ayrıca bizim hızlı hareket etme ve talebegöre ürün çıkarma kabiliyetimiz çok üstün” dedi.

‘YATIRIMLAR TAMAM: ŞİMDİ İHRACAT ZAMANI’
Çenesiz, sektörün hiç durmadan katma değer ürettiğini vurgulayarak, “Çimento, seramik, cam sektörlerinin ortak özelliği de doğal hammadde kaynaklarını katma değerli ürün haline getirmektir. Ülkenin taşını toprağını işleyip ürün yapıp ihraç ediyoruz. Ve bunu yaparken de ülkenin yüksek istihdam ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca bu üç sektör de  açığın kapatılmasınaönemli katkı sağlayan az ithalat girdisiyle üretim yapan sektörlerdir. 2018 yılında ihracatımız 2017 yılına göre %12 arttı. 2019 da %14 lük bir ihracat artışı yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Son 3 yılı yatırımla geçirdiklerini ve çok modern ve yüksek kapasitelerle kurulu tesislerimiz yapıldığını belirten Çenesiz, şunları söyledi: “Şimdi ihracat zamanı.Artık cari  açık yaratmadan yeni makine ve teçhizat ithalatı yapmadan tamamen üretim ve ihracat yapmamız gereken bir döneme giriyoruz. Önümüzdeki dönem enerji fiyatlandırmasındaki makul fiyatlandırma ile de artık tam gaz üretim ve ihracatta olmakistiyoruz. Enerji maliyetleri konusunda 24 Nisan’da Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda bir toplantıyapılacak. Bu toplantıda ihracat kabiliyetimizi artıracak  ortamın yaratılmasına hizmet eden olumlu sonuçların çıkmasını tahmin ediyoruz. Böylece sektörel üretimimizin ana kalemi olan doğal gaz fiyatlandırmasını makul bir düzenlemenin yapılması halinde ihracatımızda hedeflerimize ulaşmamız daha mümkün olacaktır. Ayrıca 2023 Türkiye ihracat hedeflerine daha çok katkı sağlayabileceğiz.”