FATİH BATTAR

Beyaz eşya ve mobilyacı esnafı, 2017 yılında piyasaların hareketlenmesi için başlatılan ÖTV ve KDV indirimini bu yılda bekliyor.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayına kadar ÖTV ve KDV indirimi piyasalar canlanmış, hem esnafın hem de vatandaşın yüzü gülmüştü. Beyaz eşya ve mobilyacı esnafı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de ÖTV ve KDV indirimi bekliyor.

Bu sene Ramazan’ın yaza denk gelmesi ve erken seçim dolayısıyla ertelenen düğünler nedeniyle beyaz eşya ve mobilyacılarda sezon geç açıldı. Ramazan Bayramı ve 24 Haziran seçimlerinden sonra beyaz eşya ve mobilyacılarda düğün hareketliliği başladı.

Geçtiğimiz yıl uygulanan ÖTV ve KDV indiriminin esnafın bir nebze de olsa yüzünü güldürdüğünü belirten Reel Mobilya Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Akif Yurt, ÖTV ve KDV indirimini bu yılda beklediklerini söyledi.

‘DÜĞÜN SEZONU GEÇ AÇILDI’

Ramazan ve 24 Haziran seçimlerinden sonra düğün sezonun yeni yeni açıldığını dile getiren Yurt; “Geçtiğimiz yıl devletimizin ÖTV ve KDV indirimi ile piyasalar canlanmıştı. Hem esnafın yüzü hem de vatandaşlarımızın yüzü gülmüştü. Bu yıl Ramazan ve seçimler derken çoğu kimse düğününü erteledi.  İşlerimizin yeni yeni açılmaya başladı. Fiyatlar ise geçtiğimiz yıla oranla %15 zamlandı. Hem piyasanın yeniden canlanması hem de vatandaşlarımızın alışveriş yapması için devletimizden bu yılda ÖTV ve KDV indirimi bekliyoruz.” diye konuştu

‘EVLENECEK YADA EVİNİ DİZECEKLER ACELE ETSİN’

Bu yıl KDV ve ÖTV indiriminin beklenildiğini ancak ufukta böyle bir şey olmadığını belirten Yurt, evlenecek ve evini dizeceklerin bir an önce acele etmesi gerektiğini söyledi.  Bu sene hammaddeye çok ciddi oranda zam geldiğine dikkat çeken Yurt, sunta, singer ve kumaşa %75 oranında zam geldiğini belirterek; “Evlenecek çiftlerimiz ve evini kuracak vatandaşlarımız bu sene acele etmeli. Bu sene esnafta vatandaşımız da KDV indirimi bekliyor ancak seçimden sonra böyle bir şey olmayacağını düşünüyoruz. Hammaddeye ciddi oranda zam yapıldı. Sunta tam altınla yarışıyor. Esnafımız ve halkımız KDV indirimi beklerken zam gelmesi iki tarafı da ciddi şekilde etkiledi. Kapıda yeni zamların gelmesi bekleniyor. O yüzden evlenecek çiftlerimiz ve evini dizecek vatandaşlarımız bir an önce acele etsin.” şeklinde konuştu

Piyasalarda ise geç açılan düğün sezonu bereketi yaşanıyor. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte dünya evine girecek çiftler, gelinlikten damatlık alışverişine, çeyizden davetiyeye, düğün yerinden kuaföre kadar pek çok alanda hareketliliğin başlamasını sağladı. Piyasada düğün sezonu sevinci hakim olurken, esnaf, düğün hazırlıklarıyla birlikte mobilyadan beyaz eşyaya kadar birçok sektörde canlanma olduğunu belirtti.

Editör: Haber Merkezi