Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Mobilyacılar Meslek Komitesi tarafından Çorum'da bulunan mobilyacıların katılımı ile istişare toplantısı düzenlendi.

TSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya TSO Mobilyacılar Meslek Komitesi Başkanı Metin Ünal, Meclis Üyeleri Gökhan Kerman, Murat Erdal, Abdurrahman İstanbulluoğlu, Mustafa Kuşçu, ÇESOB'a bağlı Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri, TOBB Çorum genç girişimciler kurulu başkanı Can Çabuk ile Hitit Üniversitesi Yrd. Doç. Eyüp Ensari Şahin katıldı.

Yapılan açıklamaya göre, mobilya sektörünün sorunları, dünü, bugünü ve yarını hakkında düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan TSO Meclis Üyesi Murat Erdal, kaliteli bir seçim süreci geçirdiklerini belirterek, bu süre içerisinde üye arkadaşlara işyerlerinde ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.

Üye arkadaşlarının samimi yaklaşımından dolayı kendilerine teşekkür eden Erdal, mobilya sektöründe yaşanan sıkıntıları ve gelişimi hususunda yapılması gerekenleri özetledi.

Erdal konuşmasında mobilya sektöründe üretim yapan merdiven altı küçük işletmelerin birleştirilerek güçlü işletmelere dönüştürülmesini talep ederek, kayıt dışını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması ve denetimlerinde artırılması talep etti.

Mobilyada KDV oranının yüzde 8 düzeyine indirilmesinin faydalı olacağının altını çizen Erdal, "İşverenler üzerinde de SGK yükü hafifletilmeli, kalifiye işgücü sağlanmalı, ayrıca profesyonel yönetici ve kalifiye iş gücü oranı düşük olan işletmelerde durum analizi ve stratejik planlamaya yönelik seminerler düzenlenmeli. Halk eğitim merkezlerinin amaç dışı yaptıkları üretim ve komisyonculuğun önüne geçilmeli. DMO'yu tercih eden kurumların öncelikle bulundukları şehir olan Çorum firmalarını tercih etmesi sağlanmalı. Aradıkları ürünü bulamazlar ise DMO tercih etmeleri anlatılmalı.

Sektörümüzün gelişimi için üretici firmaların artırılmasına önem gösterilmeli, mevcut üreticilerin desteklenmesi ve kapasitelerinin arttırılması için teşvik edici girişimlerde bulunulmalıdır.

‘CAM DUVARLARI KALDIRMALIYIZ’

Kendi geleceğini belirleyen insanlardan olacağız, olmalıyız. Bu sektörden ekmeğini kazanan insanlar olarak aramızdaki cam duvarları kaldırıyoruz, kaldırmalıyız. Bunun için buradayız.

Başarı için herşeyi üretmektense çok iyi bildiğimiz ürünü üretmek hem başarıyı getiriyor, hem de dünyadaki olan bir model olarak uygulanıyor.

Kapitalizm güçler karşısında mobilyacı esnafının ezilmesine hırpalanmasına izin vermemeliyiz. Kapitalizm sistemlerde zengin zenginleştikçe zenginleşir, fakir fakirleştikçe fakirleşir. Küçük ve orta ölçekli esnaf ise ölür" diye konuştu.

Erdal ayrıca, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal'ın mobilyacıların ve yatırımcıların hep yanında olduğunu ve kendilerine tam destek verdiğini belirterek teşekkürlerini iletti.

KILIÇ, BİRLİKTELİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Çorum Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Kılıç ise birlik ve beraberlik içinde TSO mobilyacılar meslek komitesi ile ortak hareket ederek sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi. Kılıç ayrıca üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda Hitit Üniversitesi Yrd. Doç. Eyüp Ensari Şahin, sunum yaptı. Şahin, makro ve mikro boyutlu mobilyacılık başlıklı sunumunda dünya mobilyacılık sektörü Türkiye mobilyacılık sektörü ekonomik, teknolojik gelişmeler ve trendleri anlattı.

Ayrıca Çorum mobilya sektörünün finansman teknolojik altyapısı büyüme haksız rekabet ve benzeri sorunlar da sunuldu. Üniversite sanayi işbirliği çözüm önerileri de esnafın bilgisine aktarıldı.

Dilek ve temenniler bölümünde ise Halk Eğitim Merkezlerinin amaç dışı üretim yaparak yerli esnafın büyümesinde engel olduğu, resmi kurumların ve Çorum halkının alışverişlerinde yerli esnafı tercih etmesi istendi.

Çorum'da mağazacı esnafın yatırımlarını istikrarlı bir şekilde devam ettirdiği, aynı şekilde üretici firmalardan da yatırımlar beklendiği kaydedildi.

Hedefler içinde organize sanayi bölgesinde mobilya üretimi yapan işletmelerin artırılması da istendi.

Editör: Haber Merkezi