Üniversite-Sanayi İşbirliği'nin önemli bir adımı olarak kabul edilen bu çalışma ile, Turkuaz Hitit geliştirilip üretilecek otomasyon sistemi, Türkiye genelinde özel binaların yanı sıra, kamu binalarının da konforunu artıracak.

Proje içerisinde yer alacak akademisyen ekibinde yer aldığı protokol anlaşmasında, Hitit Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve İntegral Mühendislik Sahibi Makina Mühendisi Serkan Sabur, işbirliği protokol metnine imza attı.

Hitit Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahdet Özkocak''ın yürütücülüğünü yapacağı projenin Multidisipliner Koordinasyonu Öğr. Gör. Emre Demir tarafından sağlanacak. Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sistemi,  Hitit Üniversitesi Öğretim Elemanları Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Uzmanı Öğr. Gör. Ömer Boyacı, Öğr. Gör. Selim Özdem ve Öğr. Gör. Bedrettin Ali Akça, Turkuaz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mak. Müh. Serkan Sabur ve Turkuaz Yapı çalışanı Mak. Müh. Burak Cengiz ile birlikte sürdürülecek ARGE çalışmaları sonunda geliştirilecek.

Rektör Reha Metin Alkan, geliştirilecek olan sistem ile başta Çorum olmak üzere ülke genelinde akıllı ev uygulamaları için etkin bir çözüm ortaya konacağını ifade etti. Ayrıca ekonomik kalkınmanın, tesislerden ve makinelerden ziyade, vasıflı işgücü ile birlikte yürümekte olduğunu ve elektronik bilgisayarlara dayalı akıllı makinelerin geliştirilmesi, modern araç ve gerecin üretilmesinin insan faktörü sayesinde gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. Akıllı evin, bir mobil telefon aracılığıyla kontrol edilebilen, gelişmiş teknolojiler sayesinde kişilere daha tasarruflu, daha güvenli, daha konforlu hayatı kolaylaştıran yaşam sunan evler olduğunu belirten Alkan,  Akıllı Ev Sistemlerinin daire sakinlerinin yaşam kalitesini artırmasının yanında yakıt giderlerinde de ciddi oranda enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti.

Turkuaz Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Makina Mühendisi Serkan Sabur, geliştirilen prototipin seri üretime geçmesiyle birlikte ilk aşamada Çorum'da bulunan binalara uygulanarak pazarda gelişiminin ve kalitesinin doğrudan uygulayıcılar ile değerlendirilmesi ve sonrasında Türkiye genelinde tüm binalarında kullanılabilecek yüzde yüz yerli bir sistem üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Sabur yapılacak çalışmaya ilişkin açıklamasında, "Her geçen gün büyümekte olan ve özellikle akıllı ev gibi teknolojik AR-GE araştırmaları ile hayal edilen evleri Çorum'da inşa etmekte olan Turkuaz Yapı bu sistem ile Çorum'da yaşayan yetişkinlerin gelecekte konut satın almaya yönelik düşüncelerini de değiştirmeyi hedefliyoruz. Ev alıcıları binaların kalitesi, bulunduğu mevkisi vb. birçok etkenden önce binanın akıllı olup olmadığını talep edecekleri bir şehir görmeyi arzu ediyor. Bu proje ile bireylerin en çok vakit geçirdiği yaşam alanı olan evlerinde daha mutlu ve daha rahat yaşam sürebilmelerine katkı sağlamak amacıyla yaşadıkları konutları ile ilgili akıllı tasarımlara yönelik görüşlerini ve beklentilerini saptamak ve yaşadıkları problemlere çözüm bulmayı amaçlıyoruz." dedi        

Hitit Üniversitesi adına proje yürütücüsü olarak görev alan Hitit Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahdet Özkoçak, Hitit Üniversitesi akademik personelinin her geçen gün nicelik ve niteliğinin artması sonucunda bu tür yüksek kalite düzeyinde projelerin ortaya çıkacağını ifade etti.

"Alanında söz sahibi olan hocalarımızla geliştirilecek olan sistemin apartmana uygulama esnasında, apartman girişi kontrol kumanda yüksekliği literatürde yapılan çalışmalar ile insan vücuduna en uygun antropometrik ölçümler değerlendirilerek kullanıcılar için en ergonomik montaj yapılacak." diyen Koçak, Çorum özelinde başlayacak olan bu projenin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hükümetin de planlamasında olan, israfın da önlenebileceğini, akıllı kamu binalarının yaygınlaşmasıyla olacağını belirtti. Bakanlığa atandıktan sonra Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ile yaptıkları görüşmede de akademisyenlerin sorunlarının en aza indirilerek toplumun sorunlarına yönelik AR-GE çalışmalarının daha rahat yapılabileceğini, milli ve yüzde yüz yerli üretimin daha rahat yapılacağını ifade ettiklerini aktardı.

               Proje Koordinatörü Emre Demir de konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu, "Günümüzde özellikle yurt dışından ithal edilen akıllı ev sistemlerinin maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle firmalar akıllı ev otomasyon sistemleri için yüksek ücret ödemekte ve yerli bir etkin ürün bulunamamaktadır. Gerçekleştirilecek bu uygulama ile düşük maliyette etkin bir akıllı ev uygulaması üretmeyi hedefliyoruz. Akıllı Ev Sistemleri sayesinde enerji kontrolü sistemi, aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin doğru kullanımı ile elektrik ve yakıt giderlerinde de ciddi oranda ülkemiz için enerji tasarrufu sağlanmasını umuyoruz. Ayrıca Projenin birinci aşamasında Akıllı ve Ergonomik Ev Otomasyon Sisteminin anket yöntemi ile kapsamı belirlenecek ve doğrudan ev sakinlerinin talepleri doğrultusunda sistemin geliştirilebilmesi bu projenin önemli detayları arasında yer alıyor."