HABER YORUM: FATİH BATTAR

Şehzadeler şehri Amasya, Hitit’lerin başkenti Çorum’u turist sayısında üçe katladı. Geçtiğimiz yıl  Çorum’u 110 bin turist ziyaret ederken, Amasya’yı ise 500 bin  turist ziyaret etti.

Amasya Kültür ve Turizm İl Müdürü hedeflerinin 750 bin turist olduğunu açıkladı. Hitit’lerin başkenti Çorum’da ise her yıl turist sayısında giderek azalma yaşanıyor.

Alacahöyük, Hattuşa gibi UNESCO Dünya Mirası listesine alınan yerleri olmasına rağmen Çorum her yıl turizm ve turist sayısında kan kaybetmeye devam ediyor.

Çorum’un turizmde istediği noktaya gelememesi Çorum halkını da üzmekte. Amasya’nın ortalama yıllık ziyaretçi sayısı 500 bin civarında. Çorum ise 150 bin civarında turist ağırlıyor. Öncelikle yetkililerin bu hesabı iyi yapmaları gerekiyor. Hititlerden, Hıdırlık sahabe mezarlarına, Çorum mutfağından Kargı yaylalarına, İskilip’ten sadrazamlar şehri Osmancık’a kadar planlı ve programlı yeni destinasyonlar ortaya koymak, hayata geçirmek gerekiyor.

UMUDUMUZU GİZEMLİ KIZA BAĞLAMIŞTIK

Çorum’da yaklaşık 3 ay önce mezarlıkta ağlayan gizemli kız olayı Türkiye gündemini günlerce meşgul etmişti. 24 Haziran seçimlerinin bile önüne geçmeyi başaran gizemli kız olayı sayesinde Çorum günlerce ulusal medyanın gündemini oluşturmuştu. Ardından gizemli kız olayı İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nü de harekete geçirdi. Kültür Turizm Müdürü Ömer Arslan; “Bu tür efsanelerin, yaşandığı bölgede turizme büyük bir katkısı bulunmaktadır. İlimizin tanıtımında da bir efsane araştırırken bir anda da bu konu gelişmiştir. Sadece sosyal medyanın yazdığı hikayelerden efsane geliştireceğiz. Çalışmayı onay için bakanlığa ileteceğiz" diyerek gizemli kız sayesinde Çorum turizmine katkı sağlamak istediklerini açıklamıştı. Yani kısaca koskoca Çorum turizmde umudu gizemli kıza bağlamıştı ancak gizemli kız olayı çözülünce oda elimizde patladı.

Boğazkale ve Alacahöyük’te turizmin canlanması için çalışmalar devam ediyor. Çorum’da Hititlere 450 yıl başkentlik yapmış Hattuşa’nın tanıtımı için inşa edilen Hitit Köyü’nde sona gelindi. Hitit köyüne gelen turistler Hitit hapishanelerinde konaklayacak. Köye gelecek ziyaretçiler, 3.500 yıl önce Hititlerin günlük yaşantısına tanık olup dönemin hapishanesine benzer odalarda konaklama fırsatı bulacak. Hitit Köyü Projesi tamamlandığında turist sayısının 2-3 kat artmasını bekleniyor.

BİZ AMASYA’YA GİDERKEN, AMASYALILAR BİZE NİYE GELMİYOR

Hitit köyünün yanı sıra Çorum’un en çok turist çeken yerleri Alacahöyük, Boğazkale ve İnce’su da çeşitli projeler geliştiriliyor. Projelere OKA’da destek veriyor. Projeler yapılıyor ama önemli olan yapılan projeleri tanıtmak. Çorum merkezde kaç kişi Alacahöyük’e yada Hattuşa’ya gidiyor. Biz kendimiz gitmiyoruz ki başka illerden yada ülkelerden turist bekliyoruz. Geçtiğimiz senelerde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Hattuşa’ya ücretsiz seferler düzenledi. Bu seferlere katılan Çorumlu sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Geçmediği içinde zaten seferler durduruldu. Yani önce bizim sahiplenmemiz, tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor. Sonra yerli ve yabancı turist bekleyelim. O yüzden Amasya’yı 500 bin turist ziyaret ederken, Çorum 100 binlerde kalıyor. Çorum’dan Amasya’ya giden ziyaretçi sayısı ile Amasya’dan Çorum’a gelen ziyaretçi sayısı arasında büyük fark var. Yetkililerin bu konuyu iyi araştırması lazım. Biz Amasya’ya giderken, Amasyalılar bize niye gelmiyor. Tanıtımsa tanıtım, reklamsa reklam Çorum’un bütün dinamikleri ne yapılması gerekiyorsa oturup, Çorum’un turizmini ele almalı. Hatta bunun ile ilgili sempozyumlar düzenlemeli. Bir sonuç çıkmalı. Daha farklı projeler üretilmeli. Çorum’un turizmde istediği noktaya gelmesi için daha çok yolu var ancak imkansız değil.”