EROL TAŞKAN

Sisteme giren çöpler, geri dönüşüm tesisinde sınıflarına göre ayrılırken, hem doğa korunmuş oluyor hem de ekonomiye geri kazanım sağlanıyor.

Günlük olarak Çorum merkezden 300 ton çöpün taşındığı atık tesisinde, çevre ilçelerin atıkları ile birlikte yaklaşık 450 ton civarında atık depolanıyor.

Yıllarca çevre köy sakinleri tarafından yapılan doğal geri dönüşüm çalışmaları, yeni tesisle birlikte ihale usulü ve daha donanımlı şekilde sürdürülüyor.

Atık malzemeler arasından seçilen geri dönüşüm malzemeleri sınıflarına göre ayrılıp, bantlar aracılığı ile pres makinalarında preslenip, geri dönüşüm fabrikalarına gönderiliyor.

Doğada kendiliğinden yok olmayan ve birinci sınıf çevre tehlikesine dönüşen poşet, pet ve tüm naylon içerikli malzemeler, ekonomiye kazandırılırken, en büyük kazanım ise çevre korumasında sağlanıyor.

686 dönümlük devasa alan

Çorum'un çevrecilik konusunda çıta atlamasının önemli bir yapı taşı olarak kabul edilen Katı Atık Tesisi ile ilgili bilgi aldığımız Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, tesisinin 686 dönümlüm bir alanda hizmet verdiğini söyledi.

Çorum Belediyesi'nin öncülüğünde kurulan Çorum Belediyeler Çevre Birliği'nce gerçekleştirilen yatırımın 20 milyon Avroluk AB projesi tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Alper Zahir, Sungurlu, Alaca İskilip ve Laçin'de kurulan çöp transfer istasyonları aracılığı ile tüm ilçelerin çöplerinin de yeni tesiste toplandığını bildirdi.

Bakanlık tarafından verilen nakil araçlarının da dağıtımının gerçekleştirildiğini sözlerine ekleyen Alper Zahir, vahşi depolama sistemlerinin çevre açısından çok zararlı bir hale geldiğini, Çorum Belediyesi'nin bu konuda vaktinde attığı adımlarla, Çorum'a böyle bir tesis kazandırıldığını  söyledi.

Belediyelerin çöp toplama hizmetlerinin önemli ve olmazsa olmaz bir hizmet olduğuna işaret eden Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, "Bu hizmeti sağlarken, çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması, neredeyse bu hizmetten daha değerli bir durumdur. Yapılan tüm çalışmalar, şehrimize yakışır bir katile ve titizliktedir. Bu yatırımla birlikte, hem çevresel zararlar ortadan kaldırılıyor, hem de geri dönüşümle birlikte ekonomik kaybımızın da önüne geçmiş oluyoruz. Devam eden sürecin istenen hedefe ulaşmasının bir yolu da, hemşehrilerimizin çöp konusunda olması gereken titizliğe ve kültüre sahip olmasıdır. Çöpler, sınıflandırılmış olarak biriktirilirse, çevre ve ekonomik açıdan kayıp yaşamayız. Her atık malzemenin çöp olmadığı unutulmamalıdır." dedi.

Doğa zararı sıfıra indi

Karapürçek Köyü civarında bulunan çöp alanındaki yeni sistem, atıkların çevreye verdiği zararı da en minimum seviyeye indirmiş durumda.

Mevcut kanalizasyon atıklarından en az 100 kat zehirli olan ve özellikle de yer altı sularını kullanılamaz düzeyde kirleten çöp suları, özel kanalizasyon sistemleri aracılığı ile arıtma havuzunda toplanıyor.

Yapılan arıtmayla birlikte atıklardan temizlenen su tekrar kanalizasyona veriliyor. Meydana çıkan zehirli atıklar da, özel yalıtımlarla izole edilmiş alanlarda depolanıyor.

25 yılı aşkın bir süredir Çorum'un çöp alanı olarak kullanılan eski alanlar, çevresine döşenen ızgara sistemleriyle özel koruma altında.

Gaz bacalarıyla da oluşan metan gazı tahliye edilip, gaz yakma tesisinde yakılarak, bertarafı sağlanıyor.

Zehirli ve yanıcı özelliğiyle, çöp alanlarının patlamaya hazır bomba haline getiren metan gazının da tehlike boyutu, yeni tesiste sıfıra indirilmiş durumda.

Çevre sakinlerinin çöplük diye ifade ettiği alan, Katı Atık Tesisi'nin modern haliyle buluştuktan sonra, fabrika alanı olarak ifade edilir olmuş.