HABER-YORUM/EROL TAŞKAN
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Hitit Üniversitesi'nin ortaklaşa başlattığı Buzağı Ölümlerinin Azaltılması Projesi, Türkiye genelinde örnek gösterilen bir proje oldu. Hayvancılık sektörünün gizli kaybı olarak görülen buzağı ölümlerinin en aza indirilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların meyvelerinin kısa zamanda   alınması umuluyor.
TKDK'dan destek alarak projesini hayata geçiren işletmeler ve proje hazırlayan işletmeler başta olmak üzere, toplumun geneline yaygınlaştırılması hedeflenen proje, sektörün en önemli zararının önlenmesine kapı açacak. 
BUZAĞI NEDEN ÖNEMLİ
İşletmede bulunan sürünün kendi içerisinden çoğalması birincil tercih iken, ölümler nedeniyle buzağılarını yetiştiremeyen işletme, hem bugünden hem de geleceğinden zarar ediyor. Gerek damızlık, gerekse et hayvanı olarak beslenecek hayvan sayısında doğal artış sağlayamayan işletmeler, görünüz-görünmez zararlara muhatap olurken, bu zarar kişisel zarardan çıkıp, milli bir zarara dönüşüyor. 
İşletmeci, kendi bünyesinde büyüteceği buzağılarla sürüsünü çoğaltırsa, kendi maliyetini düşürdüğü gibi aynı oranda da kârını artırıyor. 
MODERN İŞLETMELERİN YOLU EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Katma değeri artmış, geliri yükselmiş bir işletmenin yolu eğitimden geçiyor. Çorum'da başlatılan eğitim çalışmalarıyla birlikte, Çorum'da daha modern ve daha kazançlı işletmelerin sayısı artacak. 
SÜT HİJYENİ KAZANÇLA DİREKT İLGİLİ
Süt hijyeni konusunda da eğitim modeli oluşturan TKDK ve Hitit Üniversitesi, aile işletmeleri başta olmak üzere büyük işletmelerdeki süt hijyeni ile ilgili farkındalıkları artırıyor. Bulunduğu ortamın tüm kokularını üzerine çekmek gibi bir özelliği olan sütün sağım öncesi, sağım sırasında ve depolama döneminde nasıl korunacağı uzmanlar tarafından çiftçiye aktarılıyor. Yapılan testlerde, sütün görünür kirliliği bulunmasa bile, test sonuçlarında görülen bakteri sayısı ve oranı, sütün kalitesi ve kazancını doğrudan etkiliyor. 
ÖRNEK İŞBİRLİĞİ
Çorum'da hayvancılığın içinde bulunduğu sorunların tespiti ve çözüm yollarına ilişkin değerli bir adım atan TKDK ve Hitit Üniversitesi'nin örnek iş birliği her türlü takdiri hakediyor. Burada samimiyetini ve çabasını ortaya koyan kurumların emeklerinin boşa gitmemesinin bir diğer şartı ise işletme sahiplerinin ve çiftçilerimizin, bu eğitim çalışmalarına destek verip, anlatılanları bizzat uygulamasından geçiyor. 
TALİMATLAR HAZIR
Anlaşılır ve pratik olarak algılanabilir talimatları hazırlayan TKDK ve Hitit Üniversitesi, buzağı doğumu öncesi ve sonrasında uyulması gereken kurullar zinciri ile birlikte, süt hijyeni açısından mutlaka bilinmesi gereken talimatları levha haline getirip, işletmelere ve çiftçilere dağıtıyor. Bilginin sürdürülebilirliği ve uygulama alanlarının artırılması bakımından da değerli sayılacak bu farklılıkla, eğitimlerin kalıcı kaynakları da hazırlandı.
Emeği geçen kurumları ve tüm çalışanlarını gönülden kutluyoruz.