19 Haziran 2020 Cuma günü Ankara'dan bir telefon geldi: "Mehmet Metin Aşkın Hocamız vefat etmiş. Duydun mu?" Çorum'da olduğum halde haberim yoktu. Böylece duymuş oldum. Derhal evini aradım. Hanımı, haberi doğruladı. Hocamızın Samsun'da hastanede vefat ettiğini, oradan getirilerek Cumartesi günü ikindi vaktinde Ulu Mezarlık'ta cenaze namazının kılınışından sonra defnedileceğini söyledi. Ben de bu haberi arkadaşlarıma duyurdum. Zaten çoğunun vefattan haberi varmış. Cenaze namazıyla ilgili bilgileri de böylece kesinleştirmiş oldular.

Hocamın vefat haberi, beni çok eski yıllara götürdü. 1963-64 öğretim yılında Mehmet Metin Aşkın hocamız, okulumuza yeni tayin olmuştu. Üçüncü sınıftaydım. Matematik dersimize girmişti. Çok temiz kullanırdı. Tebeşirle tahtaya, deftere yazar gibi yazardı.

Lise kısmında Sağlık Bilgisi, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Geometri, Astronomi derslerimize girdi. Özellikle Sağlık Bilgisi dersinde yapmış olduğu nasihatlar, bize ömür boyu hayat dersi niteliğindeydi.

Geldiğinde okulumuzda laboratuvar yoktu. Deney yapılması gereken dersleri Çorum Lisesi'nin laboratuvarında yapıyorduk. O, okulumuza bir fen laboratuvarı kazandırdı. Artık Fizik, Kimya derslerimizi orada yapıyorduk.

Mezun olduktan sonra da ilişkilerimiz devam ediyordu. Her bayramda mutlaka ziyaretine giderdim. 1977 yılında Çorum İmam Hatip Lisesi'ne öğretmen olarak geldiğimde o da hizmete devam ediyordu. Onunla birlikte görev yapma imkanı buldum. Ama saygıda kusur etmemeye özen gösteriyordum.

1985 yılı Ocak ayı sonunda birlikte umreye gittik. Mekke ve Medine'de aynı odada kaldık. Aynı sofrayı paylaştık. Orada da saygıda kusur etmemeye çalıştım. Zira o, benim saygı ve muhabbet duyduğum bir hocaydı. Ertesi yıl hacca giderken de yolcu ettik. Eşiyle birlikte yazılmışlardı. Hanımının vefatı nedeniyle beraber gidemediği için üzgündü. Teselli ettik.
Hocamla dostluğumuz, emeklilik sonrası da devam etti. Zaman zaman ziyaretime gider, uzun uzun sohbet ederdim. Ameliyatım sonrası o da beni hastanede ziyarete gelmişti. Sık sık telefonla görüşür, halini hatırını sorar, hayır duasını alırdım. Eminim ki o da beni severdi. Sohbetimden haz alırdı. Eski günleri anlatır, İmam Hatip Lisesi'nde okuttuğu talebelerinin saygı ve vefasından övgüyle söz ederdi.

86 yaşında vefatından bir süre önce yine telefonda konuşmuştuk. Dumlupınar Camii'nin yapımındaki çabalarını anlatmıştı. Bunun ecrini mutlaka göreceksiniz, dediğimde yürekten "inşallah" deyişi gözümün önünden hiç gitmiyor.

Hocam, 20 Haziran 2020 Cumartesi günü ikindi vakti coronavirüs tedbirleri kapsamında Ulumezarlık'ta musallada kalabalık bir cemaatin iştirakıyla namazını kılarak dualar eşliğinde defnettik. Hocamı öğretmenler gününde tekrar rahmetle anıyorum.
Hocamın cenazesindeki cemaatin büyük çoğunluğu talebeleriydi. Hepsi de son görevlerini yapmak arzusuyla gelmişlerdi. Yüce Yaratan'ımız rahmetiyle muamele eylesin.
Bir hafta sonra 26 Haziran 2020 Cuma günü dostum ve meslektaşım Dr. Şakir Erkan'ın vefat haberiyle sarsıldım. Genç emekli olmuştu. Ama azimliydi. Tefsir doktorası yaptığı halde sahasında çalışma fırsatı bulamadı. Emekli olunca bir dershane açarak orayı çalıştırdı. Maalesef hastalığından hiç haberim olmadı. Meğer bir süredir tedavi görüyormuş. Bunu da vefatıyla öğrendim. O da Cumartesi günü ikindi vaktinde Ulumezar'a defnedildi. Allah, rahmet eylesin.

2 Eylül 2020 Çarşamba günü sınıf arkadaşım, dostum Prof.Dr. Arif Ersoy'un vefat haberini aldım. Arif Hoca, ilkokulu dışarıdan bitirmiş, Müftü Mustafa Özel'den arapça okuduktan sonra okulumuza kaydolmuştu. Benden en az beş-altı yaş büyüktü. Azimliydi, gayretliydi. İmam Hatip Okulunu altı yılda bitirmişti. Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nden ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştu. İzmir'de doktorasını yapmış, orada iktisat profesörü olarak çalışmıştır.

1994 yılında Çorum'da belediye başkanlığı seçimini kazanmış ve iki dönem görev yapmıştır. Bu dönemde özellikle kültür etkinliklerde beraberliğimiz olmuştur. Başkanlık görevinden sonra da dostluğumuz devam etmiştir.

Çalışma azmi olduğu için emekli olup bir köşeye çekilmemiştir. Adil Düzen'in teorisyenlerinden olduğu için iktisat hocası olarak vefatına kadar hizmet etmiştir. Hıdırlık kabristanda büyük bir cemaatın katılımıyla cenaze namazını kılıp defnettik. Ama hatıraları ve hizmetleriyle Çorum'da anılmaya devam edecektir. Allah rahmet eylesin. Bu yıl, yaprak dökümü gibi, pek çok arkadaşımızı kaybettik. Hepsine de Allah'tan rahmet diliyorum.