118 bin 350 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak Çorum Koçhisar Sulaması ve Osmancık ilçe merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak Çorum Osmancık Dereboğazı Barajı tamamlandı.

Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen GÖLSU Projesi kapsamında Çorum merkez ve ilçeleri de nasibini aldı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içmesuyu temini hizmeti ve yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevi, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımları, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımları ile doğrudan insanımıza hizmet etme gibi bir misyonu bulunduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Su ve toprak kaynaklarımızdan yararlanıp zararlarından korunmak maksadıyla özveri ile çalışan DSİ ailesi ülkemiz ekonomisi ve sosyal hayatına büyük hizmetler sunmuş olup, önümüzdeki süreçte de bu hizmetler bütün hızıyla devam etmektedir. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.” dedi.

KOÇHİSAR SULAMASI İLE  118 BİN 350 DE KAR SUYA KAVUŞUYOR

Çorum’un münbit topraklarını sulayacak olan Koçhisar Sulamasının tamamlandığının müjdesini veren DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Çalışmaları tamamlanan Çorum Koçhisar Sulaması ile 118.350 dekar zirai alana sulama suyu sağlanacaktır. Proje kapsamında CTP ve PE100 boru hatları, borulu şebeke sanat yapıları, sulama sahasındaki işletme ve bakım yolları ve ilgili sanat yapıları inşa edilerek tamamlanmıştır. 2019 yılı sulama sezonunda 118 bin 350 dekar zirai arazinin tamamına sulama suyu verilecektir.

BÖLGE İNSANINA  EK GELİR SAĞLANACAK

Çorum Koçhisar Sulamasının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artıracak, hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlayacaktır. Projenin tamamlanması ile 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 28.845.000 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.” diye konuştu.

OSMANCIK DEREBOĞAZI BARAJI TAMAMLANDI

Diğer taraftan Çorum Osmancık Dereboğazı Barajı inşaatının da tamamlandığının müjdesini veren DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Çalışmaları tamamlanan Çorum Osmancık Dereboğazı Barajı ile Osmancık ilçemize içme ve kullanma suyu sağlanacaktır.” dedi.

OSMANCIK İLÇE  MERKEZİNE İÇME SUYU TEMİN  EDİLECEK

Temelden yüksekliği 47 metre olan Osmancık Dereboğazı Barajının bütün bileşenlerinin tamamlanması ile barajdan alınacak yıllık 2,71 milyon m³ su arıtma tesisi ve 15 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla ilçe merkezine verilerek, Osmancık ilçe merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının temin edileceğini belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Son olarak bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi