Namazını tabure ya da sandalyede kılanlara Diyanet İşleri Başkanlığından beklenen uyarı geldi. Camilerde bulunan sabit tabure ve sandalyeler bundan böyle alınan kararla tamamen kaldırılacak.

Camilerde cemaatin kimileri namazını oturarak kılıyor, kimileri taburede kimileri de sandalye de kılıyor. Hatta çoğu caminin arka cemaat bölümlerinde İslam Adabına yakışmayan adeta kilise ortamını andıran sabit oturaklar mevcut. Geçtiğimiz yıllarda Din İşleri Yüksek Kurulunun kararına rağmen camilerdeki bu nahoş görüntüler değişmedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş’ın imzalı talimatı ve Din İşleri Yüksek Kurulu’nun aldığı yeni kararlar 81 İl Müftülüğüne gönderildi. Alınan kararla birlikte camilerdeki hoş olmayan görüntülerin değişmesi ve namaz kılma şekilleri cami vaazları ve çeşitli ortamlarda tekrar tekrar vatandaşlara defalarca anlatılacak.

Çorum İl Müftüsü Muharrem Biçer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen süre zarfında tabure veya sandalye üzerinde namazlarını kılan vatandaşlar için cami içi cemaat ve saf düzeninin dışında ya da gerisinde belirli mekanlar oluşturulmasının cami adabına ve cemaat ruhuna uygun olmadığını belirtti. Müftü Biçer, özellikle cami içinde sabit oturaklardan müteşekkil müstakil mekanların oluşturulmasının İslam’un ruhuna tamamen aykırı olduğuna dikkat çekerek sabit oturakların bundan böyle camilerden kaldırılacağını açıkladı.

Çorum İl Müftüsü Muharrem Biçer, cami içinde namaz kılma şekli ile alakalı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yeni kararını ve izlenecek yol haritasını da açıklayarak; “İma ile namaz kılanlar için daha önceki talimat uyarınca yer ayrılması uygulamasından vazgeçilmiştir. Caminin/mescidin içinde sabit oturaklardan müteşekkil müstakil mekanlar oluşturulmayacaktır. Cami ve mescitlerde ima ile namaz kılanlar için hazırlanan sabit oturaklar kaldırılacaktır. Camilerde ihtiyaç olması halinde sadece katlanabilir tabure kullanılabilecektir. Hiçbir şekilde oturması mümkün olmayacak tarzda mazereti olanlar katlanabilir taburesini alıp safların arasına girerek namazlarını kılacaklardır. Cami görevlileri tarafından engelli, yaşlı ve mazeret sahibi olan vatandaşlarımızın oturarak veya tabure üzerinde nasıl namaz kılacakları hususu da titizlikle anlatılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.” diye konuştu.