Çorum Valiliği, 2018 yılı Kurban Hizmetleri Komisyon kararlarını açıkladı.

Buna göre; İskilip Yolu 5. Km’deki Hayvan Pazarı yerinin kurbanlık hayvanların satış yeri olarak tespitine karar verilirken, kurban kesim yerleri olarak; Mimar Sinan Mahallesi (Sevgi Evleri Yanı), Bahçelievler Mah. Mehmet Akif Ersoy 1. Cad. Mehmet Akif Ersoy 38. Sok. ve Sülüklü Evler 48. Sok. kesişimi park alanı, Buharaevler Mah. Buhara 5. Cad. ile Buharevler 22. Sok. kesişimi (Recep Yazıcıoğlu Parkı kuzeyi), Ulukavak Mah. Çam Değirmeni 19. Sokak ve 10. Sokağın kesiştiği yer, Mimar Sinan Mah. Fevzi Çakmak 3.Cad. (Askeriye yanı), İkbalkent arkası Çiftlik Çayırı 35. Sok., Gökbek Gıda A.Ş.'ne ait İskilip Yolu 4.km. (Gökbek Kesimhanesi), İskilip Yolu 5.km.deki Hayvan Pazarı ve Dr. Sadık Ahmet Cad. Hz. İbrahim Cami yanı belirlendi.

KENDİNİZ DE KESEBİLİRSİNİZ, AMA...

Öte yandan; vatandaşların usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kendi bahçesi ve özel mülkünde kurbanlarını kendi imkânları ile hijyenik şartlara uymak suretiyle hayvana eziyet vermeden kesebilmeleri, kesilen hayvanların kulak küpelerinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmesi ancak ana caddeye bakan bahçelerde kurban kesmelerine Belediye Zabıta Müdürlüğünce müsaade edilmemesine,

Kurban kesim yerlerinde kurbanların dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, korkutmadan, ürkütmeden ve acı vermeyecek şekilde ehil kişiler tarafından kesimlerinin sağlanması amacıyla "Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu"nun Milli Eğitim Müdürlüğü (Halk Eğitim Merkezi) tarafından açılmasına, Belediye Başkanlığı tarafından da halka anons edilerek duyurunun yapılmasını müracaatların Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce alınıpkursun açılmasının sağlanması, söz konusu kursa katılmayanların kurban kesim yerlerinde kurban kesmelerine Belediye Başkanlığınca müsaade edilmemesine karar verildi.

BELEDİYE POŞET DAĞITACAK

Deri ve sakatatların toplanacağı konteynır ve benzeri ekipman Çorum Belediyesince temin edilecek ve bayramın birinci günü bayram namazından çıkan vatandaşlara, kurban atıklarını koymak için poşet dağıtılacak.

Kurbanlık hayvan satış yeri olarak belirlenen yerlerde, işletmeci tarafından konulan dijital hayvan tartma terazisi, isteyen vatandaşlarca ücret karşılığı kullanılabilecek.  Kurban kesim yerlerinde, kurbanlıklar kesilirken diğer kurbanlıkların görmemesi için gerekli tedbirler, Belediye Başkanlığı ile kesim yeri görevlileri ve kurban sahipleri tarafından titizlikle uygulanacak.

Kurban satış ve kesim yerlerinde kurban hizmetleri alanına giren hizmetlerden Kurban Hizmetleri Komisyonu adına ücret alınmayacak.

Kurban danışma hattı olarak; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 0364 213 83 25, Belediye Başkanlığının 0364 213 10 76, Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün 0364 221 63 67 numaraları ile Belediye Zabıta Müdürlüğü’nün ALO 153 numaralı telefonlarının 6-24 Ağustos 2018 tarihleri ve 08.00-17.00 saatleri arasında kullanılabilecek.

CEZASI VAR

Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemler uygulanacak.

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 232 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 58.351 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.450 TL cezai işlem uygulanacak.

Ayrıca; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere de hayvan başına idari para cezası uygulanacak. (Haber Merkezi)