Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. (Nisa; 34) 
Kadınlarla iyi geçinin (Nisa; 19) 
Allah (c.c) insanlara kadınlara karşı davranışlarımızı bu şekilde öğütlemiştir. Peygamberimiz (sav) de bize kadınlarla ilgili birçok tavsiyelerde bulunmuş ve bize bu konuda yol göstermiş ve rehberlik yapmıştır. Peygamberimiz kadınlarla ilgili şöyle buyurmuştur: ? Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir. Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızım. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü insanlar ihanet eder.?
İslam, kadının saygıdeğer bir varlık olduğunu, ailenin temel direklerinden biri olduğunu ve korunup kollanması gerektiğini emreder. İslam'dan önce cahiliye devrinde kadına hiçbir değer verilmez hatta kız çocukları diri diri toprağa gömülürdü. İslam ile birlikte kadına verilen değeri, Hz peygamber (sav) efendimizin kadına bakışında ve kadına davranışında görmek mümkündür. Hz. Peygamber, ailesinden olsun olmasın hayatına değen tüm kadınlara karşı saygılı bir tutum içinde davranıyor, onları dinliyor, sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyordu. Kadınların sosyal hayata katılmalarını engellememelerini, onları sözlü veya fiili olarak incitmemelerini, kadınlara Allah'ın verdiği değeri vermelerini istiyordu ashabından. Kadının incinmemesi için çabalayan Hz. Peygamber'in rahmet yüklü bu bakışı, aslında kadın konusundaki yerleşik algılar ve önyargıları tamamen yıkmaya yöneliktir. Hz. Ömer, bu yeni durumu Kur?an öncesi durumdan şöyle ayırır: "Biz Cahiliyye döneminde kadınları insan yerine koymazdık. İslam geldi ve bizden onlarla en iyi şekilde ilişki ve iletişim kurmamızı istedi. İşte o zaman biz, onların da bizim üzerimizde hakları olduğunu anladık."  
 Hz.Muhammed (sav) nin kadınlarla ilgili bazı sözleri: 
-"Çocuklarınızı eşit tutun. Şayet çocuklar arasında fark koysaydım kız çocuğunu üstün tutardım." 
- "Eşine yediğini yedir, giydiğini giydir. Ona şiddet uygulama. Ona vurma. Onu çirkin sözlerle çağırma ve hakaret etme." 
- "Kadınlar konusunda Allah?tan korkun. Onu Allah?ın emaneti ile aldınız." 
- "Kadınlar hakkında size iyi davranmayı vasiyet ediyorum." 
- Haklarını almak konusunda zorlanan iki kişi hakkında sizi uyarıyorum. Bunlardan biri kadındır, biri ise yetimdir." 
- "İçinizde en iyi mümin, hanımına iyi davrananınızdır. 
Kadına şiddet uygulayan insanların birçoğunun alkollü oldukları saptanmıştır. Bunun sebebi, insanın alkollü iken, sarhoş iken akli melekelerini ve şuurunu yitirmiş olmasıdır. Bu sebeple bilinmelidir ki, bütün kötülüklerin anası içkidir. Alkolden uzak durmak bu tür çirkin olayların azalmasına katkı sağlayacaktır. 
Kadına ve çocuğa şiddetin temelinde, öfke, ihtiras, kıskançlık,  sevgisizlik ve cahillik vardır. Kadına ve çocuğa şiddete başvuran kişilerin korkak ve aciz kişiler oldukları görülmektedir. Bu kişiler kadına ve çocuğa statüleri yüzünden değil onların kendilerinden daha güçsüz oldukları için bu yola başvururlar. Bu tipler kendilerinden daha güçlü kişilere karşı onursuz ve gurursuz bir şekilde korkaktırlar.
 Aslında şiddetin temelinde eğitimsizlik yatmaktadır. Bu eğitim okulda ve ailede verilir. Anne ve babanın sürekli kavga ettiği huzursuz bir ailede yetişen çocuklar da şiddet eğilimi daha sık görülmektedir. Bu yüzden işe aileyi korumakla başlamak en doğru yoldur. 
Allah'tan korkmayan, insandan utanmayan, sevgisiz ortamlarda yetişen bir insan, her zaman şiddete başvurabilmektedir.
Kadına şiddet, sadece fiziki anlamda ona acı çektirmekten ibaret değildir. Kadının onuruna, haysiyetine, kimliğine yapılan her türlü baskı, zor kullanma, haklarından mahrum bırakma, ikna odalarında psikolojik işkenceye tabi tutma ve aşağılama manevi şiddettir ve en az fiziki şiddet kadar kötüdür. Bu baskı ve zulümlerin mazereti de yoktur. Ancak ne hazindir ki, ülkemizde geçmiş dönemlerde kadınlara bu zulümler, en çok şiddete karşı olduğunu iddia eden ve kendini en çok kadın savunucuları zannedenler tarafından uygulanmıştır. 
Kadına şiddetin sebebini yüce dinimiz gibi göstermeye çalışanlar ise, Kur'an'ı iyi okumalı ve Peygamberin söylem ve eylemlerini iyice bilmeli ve idrak etmelidir. Bir sakal ve cübbeyle kendilerinin cennetin baş köşesini garantilediğini zanneden ham softaların kadın ayırımcılığı ve onlara kaba davranışlarının da bu algıda payının büyük olduğunu unutmamalıyız. Bunun da çözümü; geçmişte olduğu gibi bugün de eğitim sisteminde ve ailenin korunmasında aranmalıdır.