HABER/YORUM EROL TAŞKAN

AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu, İskilip Halk Eğitim Merkezi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İskilip Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu ve İskilip Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet İmal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İskilip Halk Eğitim Merkezi'nin Türkiye'ye örnek olacak bir kurum olduğunu belirterek, yönetmelik değişikliği nedeniyle kurs açmakta ve bölge insanına sağladığı faydaları sağlayamamakla yüz yüze kaldığını aktardı.

Eski yönetmelikte kurs açma şartlarına getirilen maddeler içerisinde en az 12 kursiyer bulunduğunu, ancak döner sermayesi bulunan kurumların bundan muaf tutulduğunu hatırlatan Kavuncu, "Yönetmelikte bu gibi özellikli kurumların ayrı tutulması ve 12 kursiyer sayısı şartının ortadan kaldırılması gerekir. Tüm Halk Eğitim Merkezleri, topluma hayat boyu öğrenme imkanı tanırken, ayrıca mesleki eğitimin yükünü azaltmaktadır. Tüm bunların içinde ise İskilip Halk Eğitim Merkezi'nin önemi çok farklıdır." dedi. 

Kavuncu, İskilip'in sanat, kültür ve ilim açısından önemli bir birikime sahip olduğunun altını çizerken, "Tarih boyunca İskilip ilim adamları, eğitime verdiği önem, yetiştirdiği sanatkarlarla anılmış nadide bir yerleşim merkezidir. Burada yaşayan insanların tümünde, genetik olarak bu kodlar mevcuttur. El sanatlarının her türlüsüne yatkın olan gençlerimiz, buradan aldığı eğitimler sayesinde, bugün Türkiye genelinde en çok tercih edilen usta sanatkarlar konumundadır. Burada üretimi yapılan ürünlerin değeri ve kıymeti. Burada yetiştirilen gençlerimizle anlam kazanmaktadır." diye konuştu. 
Konuyu Genel Müdürlük düzeyinde görüştüğünü ve çözümü için elinden geleni yapacağını anlatan AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Bakan Yardımcısı'yla da konuyu görüşüp, İskilip HEM'in önündeki engelin kaldırılmasını talep edeceğini dile getirdi. 


Halk Eğitim Merkezleri'nin üstlendiği misyonun, toplumun tümünü kucaklayan bir yapı olduğunu, eğitime ihtiyaç duyulan her alanda eğitim alması olduğunu açıklayan Kavuncu, "İnsanoğlu, hayat boyu öğrenmeye ihtiyaç duymaktadır. Gerek hobi olarak, gerekse geçim kapısı olarak olsun, bu eğitimin yükü, yaş sınırı gözetmeksizin eğitime kucak açan Halk Eğitim Merkezleri'nin üzerindedir. Teknik bir yönetmelik aksaklığı nedeniyle bu kapıların kapanması, asla kabul edilemez."  dedi.
Halk Eğitim Merkezleri'nin faydaları saymakla bitmez

 

Bir insan düşünün ki mesleği yok. Ve buna bağlı olarak da iş bulma imkanı çok düşük seviyelerde. Ekonomik saldırıların meydana getirdiği krizleri de eklerseniz, vaktinde okuyamamış, mesleki bir eğitim alma imkanı bulamadığı için vasıfsızlar listesinde kalmaktan başka çaresi yok.
Koca koca işletmelerimizin yetişmiş eleman bulamadığı için fabrikasını kapatmak zorunda kaldığı bir zamanda, memleketin insanlarına emvai çeşit dalda kurs düzenleyip, adeta usta ihraç eden bir kurumun, bitme noktasına gelmesini akın kabulü mümkün değil.
İskilip HEM'in bu başarılı yükselişi, öyle dikkat çekti öyle dikkat çekti ki bazı insanların tepkisine bile neden oldu. 
İskilip HEM, esnafla rekabet eder hale geldi diye eleştirilere neden olarak, "Devlet ticaret mi yaparmış?" denilmeye başlandı.
Meseleye öyle bakmak yerine, ülkemizin, ilimizin veya ilçemizin insanlarını meslek sahibi etmek için kolları sıvamış bir kurum var. Harıl harıl çalışıyorlar, tecrübe kazanıp usta olabilmek için de suya yazı yazacak değiller. Elbette ki üretim yapıp, deneyimlerini artıracaklar. 

Burada asıl kazanım, kursiyerlerin ürettiği üründen öte, kursiyerlerin artan tecrübesidir. Çalışmalar arttıkça ve esas olan hedefe emin adımlarla yürüdükçe, ortaya çıkan ürünün de biraz çok olması kaçınılmaz. 
Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? sorusu ile işi çıkmaza sürüklemeye gerek yok. 

Üretim yapmak için değil, eleman yetiştirip, insanları meslek sahibi yapmak için kurulmuş bir kurumda, satışa sunulacak ürün var. İşin açıklaması da tarifi de bundan ibaret. 
Okuma yazma kursundan yetişen birisinin, eli kalem tutup ta bir iş yerinde istihdam edilmesi, diplomalı insanları rahatsız eder mi? Etmemeli, bilakis memnun etmeli. Yani diyeceğim o ki, burada yetişen insanlar ya kendi iş yerlerini açıyor, ya da gerçekten iyi maaşlara sektörde iş bulabiliyor. 

Kendisi de eğitimci olan AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu, gençler ve ev hanımları başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren Halk Eğitimi konusunda isabetli bir adım attı. 
İnşallah her bakımdan gurur kaynağı olan bu güzide kurumun önündeki engeller kısa sürede aşılır.

 

650 genç meslek öğrenci, 100 genç kendi işini kurdu
Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinde bu yılın Nisan ayında yapılan değişiklik, Türkiye çapında Halk Eğitimi ve Olgunlaşma Enstitüleri bünyesinde bulunan döner sermaye işletmelerini büyük sıkıntılara sokmuş durumda.

Daha önce kursiyer sayısının dikkate alınmayacağı kurslardan olan Döner Sermaye bünyesinden açılan kurslar, yeni yönetmelikte zikredilmeyerek döner sermaye kurslarında da en az 12 kişilik kursiyer grubu oluşturulması şartını beraberinde getiriyor.  Bu şart ise en çok İskilip Halk Eğitimi Merkezi gibi ülke çapında faaliyet gösteren, bakanlığın büyük döner sermaye işletmeleri arasında ilk sıralarda bulunan 5-10 kurumun eğitim-üretim faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Ülke genelinde ara eleman sıkıntısı had safhada iken sanayiye eleman yetiştiren kurumların faaliyetlerinin de bu şekilde kısıtlanması hükümetin üretimi arttırma ve istihdam politikaları ile de çelişki arz ediyor.     
Döner Sermayelerin kapanma noktasına gelmesi ile Türkiye çapında 10 bin civarında usta öğretici ve 30 bin civarında meslek sahibi olmaya aday kursiyer-çırağın üretim ve istihdam imkânlarının dışında kalması bekleniyor. Yönetmelikte gereken değişikliğin yılbaşına kadar yapılmaması durumunda sadece İskilip Halk Eğitimi Merkezinde bile yıllarını kuruma vermiş, eğitim-üretime katkıda bulunarak gençlerin meslek sahibi olmasını sağlamış 25 civarında usta öğretici ve 70 civarında çırak-kursiyer olmak üzere 100 kişi ekmeğinden ve eğitiminden mahrum kalacak.

 

İskilip Halkı Tepkili
Ülke çapına marka haline gelen, Çorum ve İskilip'in tanıtımında önemli rol oynayan kurumun sıkıntıya girmesi İskilip halkından da tepki alıyor. Vatandaşlar kurumun yaptığı üretimlerle ve yetiştirdiği elemanlarla önemli bir açığı kapatmasının yanı sıra Çorum bölgesinden yıllık ortalama 4-5 milyon liralık hammadde ve malzeme alımıyla bölge ekonomisine büyük katkı yaptığını belirtiyorlar. 100 civarında insanın istihdam ve eğitim sürecinin dışında kalmasının 20 bin nüfuslu ilçede sosyal patlamaya da sebep olacağını vurgulayan vatandaşlar yetkililerden acilen çözüm bekliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı "Eğitimde İyi Örnekler" Başlığı İle Kurumun Tanıtım Videosunu Yayınladı
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında 'Eğitimde İyi Örnekler" başlığı ile İskilip Metin Alkan Halk Eğitimi Merkezi'nin tanıtım videosu yayınlandı. Halk Eğitimi merkezi Türkiye çapındaki başarısını devam ettiriyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar içinde en büyük döner sermaye işletmesi olma özelliğini kazanan Halk Eğitimi Merkezi sosyal ve mesleki alanlarda açtığı yoğun kurs faaliyetlerini de arttırarak devam ettiriyor. 

 

Sanayiye ara eleman desteği
Eğitim sürecinin dışında kalmış, kalifiye özelliği, meslekleri olmayan gençleri mobilya, ayakkabı, hediyelik eşya, deri giyim gibi alanlarda atölyelerinde uygulamalı eğitime alıyor. Her yıl 10-15 civarında genç, alınan siparişler üzerinde beceri eğitim alarak meslek sahibi oluyor ve kalfa seviyesine geldiklerinde ülke çapında esnaflar tarafından istihdam ediliyorlar. İskilip Metin Alkan Halk Eğitimi Merkezi kuruluşundan bu yana 650'nin üzerinde gencimize meslek eğitimi vererek sanayide istihdamlarını sağlamış durumda. Bunlardan 100'ün üzerinde de kendi işyerini kuran ve kendi işinin patronu olanlar bulunuyor. 
İskilip Halk Eğitimi Merkezi Faaliyetlerini Artırırken Devlete Maddi Katkısı Da Büyüyor
Halk Eğitim Merkezi Mobilya ve Ayakkabı alanında Türkiye çapında siparişler alan ve kaliteli üretimleri ile ülke çapında adından söz ettiriyor. Hediyelik eşya konusunda yapılan özgün tasarımlarla ve el işçiliği ile büyük beğeni ve siparişler alınıyor. 2017 yılında döner sermaye faaliyetleri kapsamında açılan kurslarda yapılan üretimlerle 6 milyon liranın üzerinde ciro elde eden İskilip Metin Alkan Halk Eğitimi Merkezi, devlet kasasına 1 milyon liraya yakın Hazine payı, 400 bin lira kar payı ve yine 1 milyon liraya yakın vergi göndererek bu alanda bir rekora da imzasını attı.
Üretime dönük kursların yanında istihdama dönük kurslarda da büyük başarı yakalayan Halk Eğitimi merkezinde 2017 yılında İŞKUR işbirliği ile 12 alanda bayan istihdamına yönelik kurs açıldı. Bu kurslarda 300 bayana kurs süresince ücretleri de ödenerek istihdama dönük eğitim verildi.

 

MYO İle Üst Düzey İşbirliği
İskilip Metin Alkan Halk Eğitimi Merkezi, İskilip Meslek Yüksekokulu ile üst düzey işbirliği yaparak öğrencilerin gelişimine ve pratik eğitimlerine yönelik katkıda bulunuyor. Meslek Yüksekokulunda bulunan öğrencilere atölyelerini açan MAHEM, İskilip'te okuyan ve boş zamanlarını halk eğitimi merkezi atölyelerinde çalışarak geçirmeyi tercih eden öğrencilere hem ürünler üzerinde üretime yönelik eğitim gerçekleştiriyor, hem de elde edilen kardan bu öğrencilere ödeme yaparak harçlıklarını kazanmalarını sağlıyor. Ayrıca ülke çapında el sanatları ve mobilya dekorasyon gibi bölümlerde okuyan ve staj imkânı bulmakta zorlanan öğrencilere de atölyelerinde staj yapma ve harçlıklarını kazanma imkânı sunuyor.

Makine Parkında Yapılan Geliştirmelerle Eğitim Kurumları İçerisinde Türkiye çapında örnek kurum haline geldi.
İskilip Metin Alkan Halk Eğitimi Merkezi atölyelerinde üretim içinde eğitim, eğitim içinde üretim prensibi ile verilen kurslarda sanayinin ihtiyacına yönelik ara eleman yetiştirme çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Eğitim sürecinin dışında kalmış, kalifiye özelliği ve mesleği bulunmayan bireylere dönük olarak işbaşı beceri eğitimi veriliyor. Ayakkabı, mobilya, hediyelik eşya, ahşap oyma, sedef kakma ve tekstil alanlarında verilen eğitimle 3-5 yıl gibi bir sürede ustalık seviyesine gelen kursiyerler, kendi işlerini kuruyor veya özel sektöre ara eleman olarak kazandırılıyor. Halk Eğitimi Merkezi Atölyelerinde günün gerekliliklerine ve gelişmelere ayak uydurmak üzere kursiyerlerin mümkün olduğunca modern makineleri kullanarak ve öğrenerek eğitim alması sağlanmaya çalışılıyor. Bu kapsamda 2017 yılı içinde yaklaşık 1 milyon tl değerinde makinalar alınarak kursiyerlerin, son sistem CNC, ahşap işleme ve mobilya makinalarında eğitim almasının önü açılmış oldu.  1 yıl gibi kısa sürede Halk Eğitimi Merkezinde verilen kurs ve uygulamalarla CNC operatörü olarak yetişen gençler esnaf tarafından dolgun ücretlerle istihdam edilmeye başlandı.
Alınan son makinelerle İskilip Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi makine parkı ile eğitim kurumları içerisinde ülke çapında örnek ve iddialı bir kurum haline de gelmiş oldu.

 

Editör: Haber Merkezi