RECEP MEBET

Çorum Çölyak Derneği’nin 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle düzenlediği toplantı önceki gün gerçekleşti.

Çorum Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Merkezi Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Sağlık Müdürü Op. Dr. Ömer Sobacı, Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çölyak hastaları ve yakınları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açış konuşmasını Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak yaptı.

Çölyak Derneği’nin Çorum’daki kuruluş öyküsünü anlatan Mustafa Azak, “Gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ışığında, Çorum’da çölyak farkındalığının geçmişe göre önemli oranda arttığını söyleyebiliriz” dedi.

2015 yılından beri faaliyet gösteren Çölyak Derneği ile birlikte Çorum’daki çölyak hastalarının yaşam kalitesinin arttığını ve glutensiz ürünlere ulaşımın kolaylaştığını vurgulayan Dr. Azak, “Gönüllülerimizle birlikte Çorum’daki çölyak hastalarının hizmetindeyiz” diye konuştu.

Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici ise düzenledikleri faaliyetlere destek veren ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

ÇÖLYAK NEDİR?

Yapılan sunumların ardından kürsüye gelen Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Üyesi Dr. Atakan Comba, çölyak hastalığı hakkında bilgiler verdi.

“Çölyak, tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı bağırsaklarda hassasiyet sonucu oluşan, tüm organları ilgilendiren, ömür boyu süren bir hastalıktır” diyen Dr. Atakan Comba, “Tekrarlayan yada geçmeyen karın ağrısı ve ishal, geçmeyen ısrarcı kabızlık, açıklanamayan karın şişliği ve gaz, iştahsızlık, zayıflık, boy kısalığı çölyak hastalığının en dikkat çeken belirtileri arasında yer alıyor.” dedi.

Dirençli düzelmeyen kansızlık, sebepsiz kemik erimesi, kısırlık ve tekrarlayan düşüklerde de çölyaktan şüphelenmek gerektiğine işaret eden Comba, “Geçmeyen kas iskelet sistemi ağrıları, ağızda tekrarlayan aftlar, ciltte tekrarlayan iz bırakan yaralar da çölyak belirtileri arasında sayılabilir” diye konuştu.

Hiçbir şikayeti olmayan kimselerde dahi çölyak görülebileceğini dile getiren Comba, glutensiz diyet içeren tedavi yolları ile hastaların yaşadığı problemlerden de bahsetti.

Hastalığın zamanında teşhis edilmesinin sağlayacağı kolaylıklara değinen Comba, “Çorum, çölyağın farkında” diyerek konuyla ilgili bilinçlenmenin geçmiş yıllara göre önemli oranda arttığını ifade etti.

Açıklamalarının ardından toplantıya katkılarından dolayı Dr. Atakan Comba’ya Çorum Çölyak Derneği yönetimi tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Dr. Comba, belge ve hediyesini Op. Dr. Ömer Sobacı ve Ömer Arslan’ın elinden aldı.

Şiir dinletisiyle devam eden program, glutensiz kokteyl ile sona erdi.