Çorum Eczacı Odası Başkanı Ecz. Sönmez Çalışkan, eczanelerde bazı ilaçların bulunmadığına dair ulusal basında çıkan haberlerle ilgili, “Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasındaki kur pazarlığının bedelini, her sene mağdur olan hastalarımız ödemekte; asılsız ve dayanaksız haber yapan ulusal basın sayesinde de eczacılarımız haksız yere töhmet altında kalmaktadırlar.” dedi.

‘BENİM ECZACIM HASTASINI MAĞDUR ETMEZ’

“Eczanelerim, elinde ilaç varken hastasına ilaç yok demez. Bu hem eczacımın ettiği yeminine, hem vicdanına, hem de üzerine yakıştırılmaya çalışılan salt ticarethane mantığına ters” diyen Başkan Çalışkan, “Eczacımın, süreklilik arz eden hizmetinde elinde var olan ilacını hastasına vermeme gibi bir lüksü yoktur.” dedi. 
Basına yansıyan, 32 eczanenin stok yaptığı bilgisine yanlış diyemeyeceğini, çünkü Sağlık Bakanlığı'nın sahip olduğu İlaç Takip Sistemi  (İTS) sayesinde hangi firmada, hangi depoda ve hangi eczanede hangi ilaçtan kaç tane olduğunu görebildiğini belirten Oda Başkanı Çalışkan, her sektörde etik olmayan insanların olabileceğini ifade ederken, “Ülkemizin dört bir yanında, gece-gündüz, her şartta fedakârca sağlık hizmeti sunan 26 binden fazla meslektaşımı, 32 eczane yüzünden karalamak büyük bir haksızlık.” diye konuştu.
Hipertansiyon, diabetes mellitus, ülseratif kolit, kuru göz hastalığı başta olmak üzere, özellikle yabancı menşeili ilaç firmalarının ürettiği ilaçlarda ve hammaddesini yurtdışından tedarik eden yerli ilaç firmalarının bir çok grup ilacında, zam beklentisinden kaynaklı tedarik sorunu yaşandığını dile getiren Çalışkan, yaşanan mağduriyetin müsebbibi olmadıklarını, aksine hastasına ilacını verememenin ve haddini aşan bazı ulusal basının dayanaksız genellemesi sonucu iftiraya maruz kalmanın zorluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

ÇÖZÜM ÖNERİSİ 
Her sene başından Şubat ayının sonlarına kadar yaşanan ilaç tedarik sorununun sebebi; Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulan fiyat değerlendirme komisyonunun, ilaç fiyatlarında baz alınan Euro kurunu sene başında belirlemesi fakat yeni fiyatın 45 gün sonra uygulamaya geçmesi dolayısı ile de bu süreçte adı geçen haksız kazanççılara fırsat verilmesi. Çözüm; ya kurun belirlenip hemen uygulamaya geçilmesi ile ya da yapılacak kur farkının bir seferde değil de seneye eşit oranlarda bölünerek periyodik zam geçişi yapılmasıdır.

‘HAMMADDE ÜRETİMİ MİLLİLEŞMELİ’
Ayrıca, her konuda olduğu gibi ilaç hammadde üretimi de millileşmeli ve desteklenmeli ki dışa bağımlılık azaltılabilsin. Böylece ilaç fiyatı dışa bağımlılıktan kurtulsun, dolayısı ile döviz kurundan bağımsız hale gelsin.Bu konu da Türk Eczacıları Birliği'nin AR-GE Merkezinden de yararlanılabilir. Sayısı arttıkça eğitim kalitesi düşmeye başlayan eczacılık fakültelerinin birer AR-GE merkezine dönüştürülmesi ile de yerli ilaç üretimine ivme kazandırılabilir ve dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz.
Sonuç olarak; ilaç hammadde piyasasının % 95'i çok uluslu firmalarda olunca, ilaç fiyatları da döviz kurundan etkilenmekte. Hele de ilaca zam geleceği aşikar olan bu dönemde üreticinin ilacı zamlı fiyat ile piyasaya sunma planı ile hastalarımız mağdur olmaktadır.
Genel oranı %1 gibi düşük olan eczaneler yüzünden tüm onurlu meslektaşlarımın zan altında bırakılmasına zemin oluşturan reyting meraklısı bazı ulusal basını da kınıyor, halkı doğru bilgilendirme gibi görevleri olduğunu kendilerine hatırlatıyorum.” 

BULAMADIĞINIZ İLACI ECZACI ODASI’NA İLETİN
Hasta yoğunluğunun arttığı bu dönemde eczanelerin ilaç alımlarının artmasının normal olduğunu, eğer elinde ilaç var ve hastaya satılmıyorsa o zaman sorun teşkil ettiğini, bu meslektaşlarını zaten savunmayacaklarını, kendi bölgemizde tespiti halinde tüm meslektaşlarını zorda bırakan bu eczanelere işlem yapacaklarını vurgulayan Çalışkan, Şubat’ın sonunu bulacak bu süreçte ilaç tedarikinde sorun yaşayan tüm vatandaşların; bulamadığı ilacı Eczacı Odası’na iletmeleri ile Çorum'daki tüm eczanelerden veya Türkiye genelindeki depolardan teminini sağlamaya çalışmaktan gurur duyacaklarını sözlerine ekledi.