Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki kızamık vaka sayısının, Avrupa'ya oranla yüzde 1'in altında olduğunu açıkladı.
Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen İl Sağlık Müdürleri Değerlendirme Toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


Kızamık vakalarında artış olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine Koca, dünya genelinde kızamık vakalarında artışların görüldüğünü belirterek, "Özellikle bu yıl Avrupa'da, Kuzey Amerika'da ve Asya'da bu artışları daha yoğun olarak gördük. Bölgemizde bu salgının varlığı sebebiyle yakından takip ediyoruz." dedi.


Avrupa bölgesinde geçen yıl toplam kızamık vaka sayısının 82 bin 562 olduğunu bildiren Koca, "Avrupa bölgesinde bir önceki yıla göre 15 kat, 2017'ye göre de üç kat artıştan bahsediyoruz. Buna rağmen ülkemizde bu oranda bir artış söz konusu olmadı. Türkiye'deki vaka sayısı, Avrupa'ya oranla yüzde 1'in altına olan bir artıştan bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kızamıktan korunmanın yolu aşı"


Bakan Koca, Türkiye'ye komşu olan Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Yunanistan'da kızamık vakalarının çok artış gösterdiğine işaret ederek, söyle devam etti:


"Gürcistan'a geçen hafta 100 bin kızamık, kızamıkçık, kaba kulak aşısını biz kendilerine göndererek temin ettik. Ülkemiz doğu ile batı arasında geçiş noktasında. Buna rağmen kızamık, etrafımızda ve Avrupa'da bu yaygınlığa rağmen kızamık vaka sayısı daha az oranda oldu. Ciddi bir etkilenmemiz söz konusu olmadı. Japonya'nın kızamık vaka sayısı sıfırdı. 2019 başından bu yana 50 günden bu yana görülen vaka sayısı 172. Bizde sayılar, bu oranlarda asla değil. Bizim kızamıkla ilgili koruyucu hekimlik uygulamaları ve aşılama oranımızda 2016'de yüzde 97, 2017'de yüzde 96, 2918'de ise yüzde 96 oranında aşılama yapıldı. Bu anlamda bir sorunumuz yok. Bebeklik ve ilkokul çağında aşılama yapılır. Kızamıktan korunmanın yönteminin de aşı olduğunu biliyoruz. Aşılarını yaptırmamış olan çocuklarımız varsa bu anlamda hassasiyetle özellikle yaptırmalarını önemsiyoruz." (AA)

Editör: Haber Merkezi