FATİH BATTAR
2006 yılında kurulan ve ‘Bir Dünya Üniversitesi’ olma sloganıyla 2011 yılından bu yana büyük mesafeler kat ederek, dünyada en iyi 2500 üniversite arasına girmeyi başaran Hitit Üniversitesi 12.yılını kutluyor. 
Geçmişinin verdiği tecrübe ve yeni olmanın heyecanıyla, kısa süre içerisinde nitelik ve nicelik bakımından gelişimine hızla devam ederek her alanda büyük mesafeler kat eden Hitit Üniversitesi 12. kuruluş yıldönümünü nedeniyle Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, öğretim görevlileri ile birlikte sabah kahvaltısında basınla buluştu. 

Hitit Üniversitesi olarak 12.yıllarını kutlamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirten Alkan, toplantıda 2006 yılında kurulan Hitit Üniversitesi’nin bugün yakaladığı başarıları kolay yakalamadığını anlattı. 

Göreve geldiği 2011 yılında bu yana ‘Bir Dünya Üniversitesi’ olma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Alkan, üniversite olarak Çorum’a farklı bir bakış açısı kazandırmak için büyük mesafeler kat ettiklerini ifade etti.

7 yıllık görev süresi boyunca üniversiteyi ve Çorum’u dert edindiklerini aktaran Alkan, bugünkü yakaladıkları başarıyı buna başladıklarını kaydetti.
Dert sahibi olmadan başarı yakalamanın imkansız olduğunu anlatan Alkan, yakaladıkları başarıda ayrıca en büyük katkının ‘Her İlde Bir Üniversite’ sloganıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projesi sayesinde olduğunu söyledi.

‘ÇORUM’A YÜK OLAN DEĞİL, YÜKÜNÜ ALAN ÜNİVERSİTE OLDUK’

Hitit Üniversitesi olarak Çorum’a yük olan değil, yükünü alan bir üniversite olarak hizmet ettiklerini ve Çorum’un beklentilerini karşılamaya ve Çorum’un bakış açısını değiştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

7 yılda amaçlarının sadece nitelikli binalar yapmak olmadığına dikkat çeken Alkan, eksilerden devraldıkları üniversiteyi daha yukarılara çıkarmayı başardıklarını söyledi. 
Kendi elektriğini, kendi ısısını ve kendi enerjisini kendi üreten Hitit Üniversitesi’nin, Türkiye’de ilk trijenerasyon sistemini kullanan üniversite olduğunu belirten Alkan, istihdama yönelik bölümleri, modern binaları, son teknoloji sınıfları, alanında uzman öğretim görevlileri ile Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteleri arasına girmeyi başardıklarını ve Hitit Üniversitesi ile aynı anda kurulan üniversitelere fark attıklarını söyledi.

Hitit Üniversitesi’nin 11 yıllık genç bir üniversite olmasına rağmen çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olan bir eğitim kurumu haline geldiğini aktaran Alkan; “Kalite ve istihdam odaklı bir üniversite anlayışı ile Türkiye’nin her yerinden öğrencinin ilgisini çekmeyi başardık. 2006 yılında 8 bin öğrenci ile başladık ve 11 yılda 11 bin öğrenci artışı ile 19 bine ulaştık.” dedi.

2011 yılında başlayan yoğun çalışmalar sonucunda kampüs konusunda çok büyük mesafeler kat edildiğini ifade eden Alkan, çağın gerektirdiği eğitim öğretim yaklaşımları göz önünde tutularak, daha kaliteli ve konforlu koşullarda eğitim faaliyetlerine devam edebilmek adına merkez ve ilçelerde başlatılan inşaat çalışmalarında, inşaatların birçoğunun tamamlandığını ve çalışmalarımıza hızla devam edildiğini söyledi.

Artık üniversitelerin sadece eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği kurumlar olmadığını vurgulayan Alkan, üniversitelerin yapmış olduğu çalışmalar ve projelerle bulunduğu şehrin, hatta bölgenin her anlamda gelişmesine katkı sağlayarak, bir lokomotif görevi üstlenmesi gerektiğine yürekten inandıklarını söyledi. Hitit Üniversitesi olarak hızlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığı günümüz dünyasında, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya verilmesi gereken önemin bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Alkan, “Bu bağlamda Hitit Üniversitesi olarak bilgiyi uygulamaya dönüştürmek, ülkemizin 2023, 2051 ve 2071 hedeflerinde belirtilen çerçevede dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabilmek adına üzerimize düşeni yapmak için yoğun gayretlerle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu anlayışla üniversitemiz, akademik ve idari personelimizin olağanüstü gayretleriyle sürekli büyüyerek ve her alanda olduğu gibi yükseköğretimde de kendini gösteren kıyasıya rekabet ortamının getirdiği pek çok zorluğu başarıyla aşarak “Üniversite kurmak değil, üniversite olmak” anlayışıyla çalışmalarına azimle devam etmektedir.” dedi

‘ÜNİVERSİTENİN BU BAŞARISI BİRLİKTE ÜRETMENİN, BİZ OLABİLMENİN SONUCUDUR’

‘Üniversitemizin her geçen gün daha da artan başarısında hiç şüphesiz ki bireysel değil, “birlikte” üretmenin, biz olabilmenin sonucudur.’ diyen Alkan,  elde ettikleri başarının, üniversite ile beraber Çorum’un ve Türkiye’nin de gurur ve başarı hanesine yazıldığını ifade etti. 

Üniversite kurulmaz, üniversite olunur anlayışıyla ve bir dünya üniversitesi olma hedefiyle yola çıktıklarını anlatan Alkan, 2011 yılından bugüne yaptıkları faaliyetler ve çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi; 

“2011 yılından itibaren BAP birimince altyapı projeleri de içinde olmak üzere, toplam 473 projeye yaklaşık 16 milyon 400 bin TL destek verildi. BAP dışındaki AB, TÜBİTAK, Çorum İçin Bir Projem Var başta olmak üzere, çeşitli kurumlarla işbirliği içinde yapılan projelere 10.209.000 TL destek sağlandı. AR-GE çalışmalarının yapılabilmesi için gereken alt yapı kapsamında kütüphane, HÜBTUAM, TEKNOKENT, laboratuvar ve bilgi işlem donanımlarına 70 milyon TL destek sağlanmıştır. Böylece, AR-GE için son 7 yılda yapılan tüm harcamalar günlük dolar kurları göz önüne alındığında, 31 milyon doları aştı. Bilimsel üretkenlikte her geçen yıl önemli gelişmeler kaydeden Üniversitemizde öğretim elemanlarımız tarafından 2017 yılında; ulusal dergilerde 181. 262’si indeksli olmak üzere uluslararası dergilerde toplam 668 makale yayımlanmıştır. Böylece 2017 yılı için, üniversitemizde öğretim üyesi başına düşen indeksli dergilerde yayın sayısı 0.85’e ulaştı.
Üniversitemiz URAP “Tüm Üniversiteler Genel Sıralaması”nda 71. sıraya,  “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Sıralaması”nda 14. Sıraya, “Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması”nda ise 59. sıraya yükseldi.  

Sayıları 17’ye ulaşmış Uygulama ve Araştırma Merkezlerimiz ile konusunda uzman öğretim elemanlarımızca pek çok konuda detaylı araştırmalar yapılmakta. Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında İTÜ ve KTÜ ile birlikte Antarktika’daki çalışmalarda yer aldı. Üniversitemizde akademik alt yapının olmazsa olmazı olan kütüphanemizin zenginleştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde veri tabanı sayısı 54’e çıkarılırken, basılı ve elektronik ortamda ulaşılabilir kaynak sayısı elektronik tezlerle birlikte 3.800.000’e ulaştı ve elektronik kaynaklara 7/24 erişim imkânı sağlandı.. Ayrıca Görme engelli öğrencilerimizin yararlanabilmesi amacıyla Kitap Okuma Cihazı temin edildi. 

HİTİTSEM’de farklı alanlarda çeşitli kurslar düzenlenmekte olup, burada akademik personelimize ücretsiz proofreading hizmeti verilmekte. Merkez Laboratuvarımız sadece bölgemizde değil; ülke çapında bilimsel üretkenliğe sahip, akredite laboratuvarları ile gerçek anlamda araştırmaların yapıldığı bir merkez olarak hizmet vermekte. Fikirlerin projeye, projelerin de ticarileşmesine vesile olacak ve kurulması oldukça zor bir süreç olan üniversite-sanayi işbirliğinde köprü vazifesi gören ‘TEKNOKENT’ projesi hayata geçirildi. 

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında Sağlık Bakanlığı, Çorum Belediyesi, Çorum Ticaret Sanayi Odası (ÇTSO), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Tarım İl Müdürlüğü ve Çorum Organize Sanayi Bölgesi (OSB) başta olmak üzere, çok sayıda anlaşma yapıldı.  Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında kendi ekmeğimizi üreterek ekmek israfında % 100’lük bir tasarruf sağlandı 
Şehirle bütünleşen üniversitemiz, Çorum’un problemlerinin çözümü, sosyal ve kültürel hayatın geliştirilmesi, ilimizde yaşayanların hayat standartlarının iyileştirilmesi için pek çok projeye imza attı. 

 

‘20 BİN KİŞİLİK KOCA BİR AİLE OLDUK’

Üniversitemize nitelikli öğretim elemanlarını katma noktasında azami gayret sarf edilerek bugün itibariyle 327’si öğretim üyesi olmak üzere, toplam öğretim elemanı sayısı 735’e yükselmiştir. İdari personel sayısı da 380’e ulaştı. 
19.000’e yakın öğrencimizin eğitim gördüğü üniversitemizde, önlisans ve lisans düzeyinde 92’si aktif toplam 172 program bulunmakta. Ayrıca, üniversitemiz Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri bünyesindeki 34 lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programımızda toplam 1.700’e yakın öğrencimiz eğitim görmektedir. Yeni açılan ve henüz öğrencisi olmayan programlara öğrenci alımının başlamasıyla birlikte, öğrenci sayımızın çok daha yukarılara çıkacağı öngörülmekte. Toplamda 62 öğrencisiyle İlimizde eğitim-öğretime başlayan Tıp Fakültemizin öğretim elemanı sayısı 130'a yaklaştı.  Tıp Fakültemiz, Sağlık Bakanlığı ile yapılan ortak kullanım anlaşması ile Türkiye’de örnek bir yapılanma gerçekleştirmiş olup; bu sayede ortaya çıkan sinerji ile ilimizde şimdiye kadar yapılmayan/yapılamayan çeşitli branşlarda pek çoğu ilk olan başarılı tıbbi operasyonlar yapılabilir hale gelmiştir. Uluslararasılaşmaya önem veren üniversitemizde 4 kıtadan 34 farklı ülkeden 255 uluslararası öğrencimiz eğitim görmekte. Dünya ölçeğinde rekabet gücüne sahip, evrensel bir eğitim kurumu olabilmek için Erasmus+, Mevlana ve Eğitim-Araştırma İkili İşbirliği Protokolleri kapsamında imzalanan uluslararası anlaşma sayısı 126’ya ulaştı.  Eğitimimizin uluslararası düzeye ulaştırılması konsepti içinde, Makine Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği bölümlerimiz Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edildi.
İlk olarak 2015 yılında uygulamaya konan akademik teşvik puanları baz alınarak bu yıl üçüncüsü hazırlanan Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (DÜS) 2018 Raporu’na göre İlahiyat Fakültemiz, akademik teşvik sıralamasında ülkemizdeki tüm İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri arasında, üçüncü kez birinci oldu.  Öğrencilerimizin ilgi duydukları alanlarda sosyal, kültürel ve sportif her türlü etkinliklerini gerçekleştirmelerine yönelik olarak kurulan öğrenci kulüplerinin sayısı 90’ı aştı.  Geleceğine büyük önem veren, üniversitemiz 2016 ve 2017 yılında  “HİTÜ Çocuk Üniversitesi” projesini gerçekleştirdi. 

Diğer yandan, altyapı çalışmaları kapsamında; “Yerleşke alanı konusunda başlangıçta merkez ve ilçelerde yaklaşık 202.000 m2’lik alana sahip olan üniversitemiz, gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucu tapulu, tahsisli ve tahsis süreci devam eden yerleşke alanlarıyla birlikte bugün itibarıyla 2.650.000 m2’lik bir araziye kavuşarak, yılların kampüs sorunu çözüme kavuşturuldu.  1976’dan beri ilk kez bir inşaatın yapıldığı içinde eğitim birimleri, ÖSYM merkez binası ve konukevinin de bulunduğu Meslek Yüksekokulu kampüsümüzde, günümüz teknolojisine uygun, modern akıllı binalar tamamlanarak hizmete açıldı.  Meslek Yüksekokulu Kampüsümüze kurulan 400 kW’lık trijenerasyon sistemi ile 800 bin kwh üzerinde elektrik üretimi ile ısıtma ve soğutmaya %40 katkı sağlandı. Uluslararası standartlarda 8,600 m² kapalı alana sahip spor salonumuz tamamlandı. 

Her türlü modern teknolojinin kullanıldığı Kuzey Kampüs inşaatımızda ısı ve enerji merkezleri binalarından, yapımı devam eden ve kampüs alanı içerisinde projelendirilen diğer binalara elektrik ve mekanik hatların taşınmasını sağlamak amacıyla, yer altında farklı ebatlarda yaklaşık 4 kilometrelik yeraltı tesisat galerisinin yapımı tamamlandı. Sinpaş GYO tarafından yapılan Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu inşaatı tamamlandı.  Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu’nda farklı spor dallarında çalışmalar yapılabilecek sahaların yapımı tamamlandı. 

Kuzey Kampüsü’nde kurulması planlanan trijenerasyon sistemi ile yılda 3 milyon kwh’nın üstünde elektrik üretimi ve ısıtma ve soğutmaya %45’lik katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu sistemle yıllık 900 bin TL tasarruf elde edilmesi öngörülmekte, Tamamlandığında 18.400 m² kapalı alana sahip olacak olan İlahiyat Fakültesi inşaatı devam etmekte. Kuzey Kampüsümüzde inşaatına başlanan ve tamamlandığında 20.200 m² kapalı alana sahip olacak olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin inşaatı devam etmekte. Aynı anda 3.000 kişiye yemek hizmeti verebilecek olan ve 8.500 m² kapalı alana sahip Merkez Yemekhane inşaatı kısa süre içerisinde tamamlanacak. Toplan alanı 9.000 m² olan Kuzey Kampüs Açık Spor Sahası çalışmaları devam etmekte. Toplam kapalı alanı 12.418 m² olan Sungurlu Meslek Yüksekokulu kampüsümüzün inşaatı devam etmekte. 

GÜNEY KAMPÜS MASTER PLANI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Yapımı planlanan ve tamamlandığında 3.500 m² kapalı alana sahip olacak olan Oğuzlar ilçemizdeki Obruk su sporları merkezine ait uygulama projeleri tamamlanmış durumda. Kuzey Kampüsümüzde yapılması planlanan ve tamamlandığında toplam 24.795 m² kapalı alana sahip olacak olan Mühendislik Fakültesi binasının uygulama projeleri hazırlanarak ihale sürecine hazır hale gelindi.  Kuzey Kampüsümüzde yapılması planlanan ve tamamlandığında toplam 10.753 m² kapalı alana sahip olacak olan Kütüphane binasının uygulama projeleri hazırlanarak ihale sürecine hazır hale gelindi. Kuzey Kampüsümüzde araç-bisiklet-yaya yollarından oluşan toplam 16 kilometrelik yol yapım çalışmaları devam etmekte.  Sağlık Kampüsü olarak planlanan 461.440 m² Güney Kampüs master planı çalışmaları tamamlandı

‘HİTİT ÜNİVERSİTESİ BAŞARILARI İLE ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİREN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU HALİNE GELDİ’

Yukarda saymış olduğumuz çalışma ve projeler, yakalanan sinerji ile hep birlikte el ele, omuz omuza vererek gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmaların sonuçlarındandır. Artık Hitit Üniversitesi başarıları ile adından sıkça söz ettiren; sadece ulusal değil, uluslararası ölçekli pek çok projeye imza atan ve en önemlisi de yaptıklarının sonuçlarını almaya başlayan bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Bunun en somut örneği de yaklaşık 25.000 yükseköğretim kurumu arasında ilk 2.500’ünün sıralandığı URAP sıralamalarında üniversitemiz 2342. sırada yer almasıdır.   Tüm bunların sonucunda Hitit Üniversitesi, nicel olarak muazzam bir hızla ve sürekli büyümesine devam ederken, aynı zamanda kalite konusunu dikkate alarak nitel bir biçimde de gelişimini sürdürmeye gayret etmektedir. Üniversitemizin her geçen gün daha da artan başarısı hiç şüphesiz ki bireysel değil; “birlikte” üretmenin sonucudur. Elde edilen başarı, Üniversitemizle beraber ilimizin ve ülkemizin de gurur ve başarı hanesine yazılmaktadır.  Üniversitemizin bugün ulaştığı seviyeye gelmesi, hiç şüphesiz siz değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimizle oluşturduğumuz sinerji ve ortak çalışmaların ürünüdür. Bu başarının tesadüfen, kendiliğinden oluşmadığına inanıyor ve ortaya çıkan bu başarı tablosunda emeği bulunan, katkı veren başta akademik personelimize, idari personelimize, öğrencilerimize, mezunlarımıza ve Üniversitemizi sahiplenerek bizlere maddi/manevi destek veren tüm gönüldaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen ve şu an aramızda olmayan personelimizi şükran ve minnetle anıyor, vefat edenlere de Allah'tan rahmet diliyorum. Bu vesile ile üniversitelerimize verdikleri her türlü desteklerinden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hükümetimizin ilgili birimlerine, Yükseköğretim Kurulu Başkanımız ve Üyelerine, kuruluşunda emeği geçen ve tüm eğitim-öğretim hayatımız boyunca desteklerini esirgemeyen Valilerimize, Milletvekillerimize ve Belediye Başkanlarımıza, tüm Kamu Kurum ve Kuruluşu Temsilcilerine, Sanayicilerimize, Sanayi ve Ticaret Odamız ile diğer Oda ve Meslek Kuruluşu Temsilcilerimize, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Kıymetli Basınımıza, Değerli Hemşehrilerime ve tüm Çorum Dostlarına teşekkürlerimizi sunuyorum.”