Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin Makine Mühendisliği Laboratuvarı-II dersi kapsamında yaptıkları projeler bölüm öğretim üyeleri Doç. Dr. Sinan Çalışkan ve Dr. Öğr. Üyesi Çınar Ülkülü tarafından yürütülen Mühendislik Fakültesi Proje Sergisi’nde tanıtıldı.

Enerji, ısı ve mekanik, dallarında öğrencilerin projelerinin yer aldığı sergiyi ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan ve fakülte öğretim elemanlarıyla birlikte incelemelerde bulundu.

İnceleme sonrasında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan “Üniversitemizin üniversite-sanayi işbirliği kapsamındaki en önemli lokomotif birimlerinden birisi olan Mühendislik Fakültesi’nde böylesine güzel bir etkinlikte öğrencilerimizin yapmış olduğu birbirinden değerli projelerin sergilendiği Mühendislik Fakültesi Proje Sergisi’nde bulunmaktan çok mutluluk duyuyorum. Bir mühendis olarak sahayı bilmenin ne anlama geldiğini, saha bilen insanların, mühendislerin daha başarılı olduğunu, çünkü bir mühendisin ancak yaşadığı toplumun sorunları bilirse o sorunların çözümünde başarılı olacağına inanan ve bunu bir fiil hayatında yaşamış bir insanım. O yüzden de özellikle uygulamaya dönük, gerçek hayattan kopuk olmayan uygulamalı çalışma ve eğitimlerin çok önemli olduğunu inanıyorum” dedi.

Dünyada Ar-Ge ve inovasyon yapan çok önemli bir grup olduğunu ve bunların şuanda bu sergideki yaş gruplarına benzer gruptaki insanlar olduğunu kaydeden Rektör Alkan, “Bu arkadaşlarımızın dünyadaki emsallerinden hiçbir farkı yok. Sadece o çocuklara fırsatlar veriliyor, sadece onlara ‘icat çıkartma’, ‘su küçüğün laf büyüğün’ gibi şakacı atalarımızın sözleriyle bir şekilde hayatları geçirilmiyor. Biz bu çocuklara güveniyoruz. Ülkemizin geleceğini bu çocukların şekillendireceğine, ülkemizin ihtiyacı olan ‘milli’ adıyla başlayan teknoloji, silah aklınıza ne geliyorsa her türlü unsurun bu çocuklar tarafından gerçekleştirileceğine kalben inanıyoruz. Çünkü geçmişimize baktığımız zaman bunları yaptığımız o kadar çok örnekle sabit ki dolayısıyla biz çocuklarımıza fırsat verilmesi halinde çok büyük şeyler yapacaklarına inanıyoruz. Örneğin öğrencilerimiz yaptıkları çalışmaları kendi emekleri ve tasarımlarıyla gerçekleştirmiş durumdalar. 3 boyutlu yazıcılarla dünyadaki pek çok gelişmiş ülkede ancak kullanılan standartlarda bu çocuklarımız tasarımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Hâsılı biz öğrencilerimizi daha öğrenciyken girişimcilik dersiyle, projelerle, yabancı dil eğitimiyle ve diğer tüm fırsatlarla gerçekten geleceğe hazırlamaya gayret ediyoruz. Bugün gördük ki ABD tarafından üretilen veya onların egemenliğinde olan ‘twitter’ ve onlar tarafından geliştirilmiş olan bir akıllı telefon üzerinden ABD’yi boykot etmenin ne kadar insanın içini burduğunu veya acıttığını açıkçası üzülerek söylemek istiyorum. Bizim bunların çok daha fazlasını yapabilecek gücümüz, imanımız var. Gerçekten çok şanlı bir geçmişimiz var. Bu geçmiş bizim sahip olduğumuz güzel geleneklerimiz ve bizi biz yapan değerlerle birleştiği zaman yapamayacak hiçbir şey olmadığınız söylememiz mümkün. Öğrencilerimizin sadece derslerini yapmalarını değil, sadece eğitimlerini sürdürmeleri değil aynı zamanda bu çocukların farkında olan, derdi olan, dünyadaki tüm insanlarla tüm mazlumları dert edinen insanlar olmalarını arzu ediyoruz. Yaptıkları çalışmaları daha çok nasıl para kazanırım, daha çok insanları nasıl sömürürüm diye değil nasıl olurda insanlar daha rahat yaşar, hem dünyalarını hem de ahiretlerini nasıl güzel hale getirebilirim, insanları nasıl daha güzel seviyede yaşatabilirim arzusu, inancı ve isteği ile yanıp tutuşan gençler olmasını arzu ediyoruz” diyerek başta Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan olmak üzere emeği geçen tüm öğretim elemanlarına teşekkür etti.

Sergilenen projeler, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından birinci, ikinci ve üçüncü olarak değerlendirilirken puanlama sisteminde birinci olan projenin kongreye gönderileceği de belirtildi. (Haber Merkezi)