FATİH BATTAR

Çorum Barosu’nun 67.kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Baro Başkanı Kenan Yaşar, avukatların ekonomik olarak sıkıntı çekmeye başladığını belirterek; “Avukatlık ücretlerindeki KDV son derece yüksektir. Bu durum adalete erişimin önünde engeldir. Meslektaşlarımız SGK primlerini dahi ödemekte güçlük çekmektedir. Bu olumsuz tablodan en çok da hayatın baharındaki genç meslektaşlarımız etkilenmektedir.” dedi

Çorum Barosu’nun 67.kuruluş yıl dönümü nedeniyle Baro binasında kutlama etkinliği düzenlendi.

Baro’nun 67.kuruluş yıl dönümüne Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir, 2.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Hayri Tacin, Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan, Baro Başkanı Kenan Yaşar, önceki dönem Baro Başkanı Altan Akpınar, CHP eski Milletvekili Feridun Ayvazoğlu ve avukatlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Kenan Yaşar, avukat sayısının artmasının mesleki kaliteyi düşürdüğünü ve avukata olan güveni azalttığını söyledi.

‘AVUKAT OLMAK İÇİN SINAV ŞARTI GETİRİLMELİDİR’

Avukatlık mesleğine giriş için devletin sınav getirmesi zorunlu hale geldiğini aktaran Yaşar, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Son yıllarda avukat sayısının hızla artışı ve mesleki kalitenin de hızlı bir şekilde düşmesi, avukata olan güveni azaltmıştır. Bu nedenle mesleğe giriş için devlet sınavının gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu noktada  Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı arasında müşterek yapılan çalışmalarda önemli bir mesafe alınmıştır. Avukat sayısının hızla artışına karşın olarak meslek faaliyet alanlarının azalması ekonomik olarak da mesleğin yapılamaz hale getirmiştir. Bu noktada da hayatın her alanına dokunan hukukun içine avukatın daha çok dahil olması gerekmektedir.

Kamulaştırma kanundaki değişiklik, sigorta şirketlerine ve devlet dairelerine karşı açılacak dava ve icra takiplerinde başvuru zorunluluğu, uzlaştırmacılık, dava şartı arabuluculuk, tahkim vs meslek alanlarının daralmasına yol açmıştır. Adliyelerdeki iş yoğunluğu ve yığılma alternatif çözüm yollarına başvurmaya zorlarken yavaş ilerleyen adalet sistemi mesleğimizin ayağındaki pranga halini aldırmaktadır. Tüm bu süreçlerde itilafların hızlı çözümü, adaletin tecellisi için bir takım yasal düzenlemeler yapılırken mesleğe zarar vermeyecek bir yol bulunmalıdır.

AVUKATLIK ÜCRETLERİNDEKİ KDV SON DERECE YÜKSEKTİR

Avukatlık ücretlerindeki KDV son derece yüksektir.Bu durum adalete erişimin önünde engeldir. Meslektaşlarımız SGK primlerini dahi ödemekte güçlük çekmektedir. Bu olumsuz tablodan en çok da hayatın baharındaki genç meslektaşlarımız etkilenmektedir. Meslektaşlarımız için CMK Hizmetleri bir angarya halini almıştır. Bu ücretler Avukatlık Asgari Ücret tarifelerindeki gibi olmalıdır. Yargının sorunları çözülmeden ve adil yargılanma ve yargıya güven sağlanmadan mesleki sorunların kalıcı bir çözüme ulaşması mümkün değildir.  Bizler bir aileyiz. Sorunlarımız ortak. Çözüm yolları bellidir. Hiçbirimiz bu sorunları tek başına çözecek güçte değil. Çözüme herkesin dahil olması ile mesafe kat edebiliriz.”

AĞCA; ‘ADALETİN TESİSİ İÇİN AVUKATLIK OLMAZSA OLMAZ MESLEKTİR’

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca ise avukatların adaletin tesisi için olmazsa olmaz bir meslek olduğunu belirterek; “Adli mensupları olarak baroları kendimizden ayrı gayrı görmüyoruz. Yaptığımız işlerde o işlerin bir parçası olarak bir avukat arkadaşımızı görüyoruz. Her birimiz birer avukat namzediyiz. Bu nedenle avukatlarımızı kendimizden ayrı-gayrı tutmaya özen gösteriyoruz. Avukatlık gerçekten çok ulvi bir meslek. Adaletin tesisi edilmesi için avukatlık olmazsa olmaz bir meslektir.” şeklinde konuştu

İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir de Baro’nın 67.yılını kutlayarak, tüm avukatlara çalışma hayatlarında başarılar diledi.

Programın devamında stajını tamamlayan Taha Mesci ve Mehmet Namlı avukatlık yemini ederek, cübbelerini giydi.

Programı sonunda Çorum Barosu’nun 67. Kuruluş yıl dönümü nedeniyle 67.yıl pastası kesildi. Program çeşitli ikramların ardından sona erdi.