M.BURAK YALÇIN

Çorum’daki bakırcı ve kalaycı ustaları müzede bir araya geldi.

Müzeler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Ömer Arslan, Anadolu coğrafyasının binlerce yıl farklı medeniyetlerin geldiği ve izlerini bıraktığı bir coğrafya olduğunu belirterek, “O nedenle Anadolu coğrafyası bir açık hava müzesidir. Yaşadığımız coğrafyanın her tarafı bizden önce yaşayan medeniyetlerin izleri ile dolu. Bazı yerler var ki oralar daha özel yerler. Tarihteki altın sayfaların yazıldığı yerler. Çorum’da bunlardan bir tanesidir. Sizler bakırcılık üzerine, sizin alanınızdaki geleneği bir sonraki nesillere taşıma konusunda kendi döneminize imza attınız” dedi.

ARSLAN: 30 TANE PROJEMİZ VAR

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak 30 tane projelerinin olduğunu da dile getiren Ömer Arslan, “Bu projelerin tamamı kültür ve turizmle ilgili. Altyapılar 4 yıl içerisinde tamamlanacak. Bunun içerisini zenginleştirmemiz gerekiyor. Park yapıyoruz, köprü, kale restore ettiriyoruz. Bunlar hep fiziki mekanlar. Bunun içine kıymetli şeyleri koymalıyız. El sanatları, mutfağın güzelliklerini koymamız gerekiyor ki bunlar da turizmin hizmetine girsin. Sonraki nesillere aktarılması için ortaya koyulan değerin paraya dönüştürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

TULUK: SANATKARLARDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK

Arslan’dan sonra söz alan Çorumlu Metal Sanatçısı Hasan Tuluk ise sanatkarlardan çok şey öğrendiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Söz uçar gider, kalıcı olan belgelerdir. İlkokulda babam kötü alışkanlıklardan uzak duralım diye okul tatil olunca bize bir hafta müsaade ederdi. Sanatlar büyüklerimizin yanında olduk. Saygının ne olduğunu öğrendik. Ahilik geleneğiyle büyüyen, yetişen, çırakların, kalfaların içerisinde olduk. O geleneğin güzelliklerini bünyemizde taşımaya başladık ve onu eğitim hayatımda öğrencilerime, evde aileme ve yaşadığım toplum içerisinde  o güzellikleri paylaşmaya gayret ettim. Bu ülkenin geleceğine karşı sorumluluğumuz olduğu düşüncesiyle bu dünyada bir başka örneği olmayan ve dünya milletleri tarafından da sizi o değerlerinizle kabul görünen Anadolu güzelliklerini geleceğe taşıma içerisinde oldum.”

Konuşmaların ardından Müze Müdürü Metin Çakar, bakırcı ve kalaycı ustalarından oluşan heyeti gezdirerek eserler hakkında bilgi verdi.