Türkiye’de bilişim sektöründe yaşanan millileşme ve milli yazılım hamlesi çerçevesinde, Hitit Üniversitesi’nde sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübeli personeli ile neler yapılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi. 

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın başkanlığında yapılan toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İsmail Eker, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı Ömer Çırak ile 40’a yakın bilişim ve yazılım uzmanı akademik ve idari personel katıldı.

Toplantıda, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Eylem Planı ve Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu’nun “Ülkemizde Yürütülen E-Devlet Uygulamaları ve Siber Güvenlik Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi” kapsamında yerli yazılım ve siber güvenlik konularına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturarak bu yönde üniversite bünyesinde çalışmalar yapmak adına, mevcut durumun genel bir değerlendirmesi yapıldı.
Toplantıda ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin artık toprak büyüklüğü ve yer altı kaynakları ile değil, sahip oldukları bilgi ve bu bilgiyi yönetme gücüyle ölçüldüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bu noktada ülkelerin bakış açıları ve izledikleri politikaların yanı sıra, yaptıkları Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının önemli rol oynadığını belirtti. 

 

‘2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’
Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda ihtiyacı olan teknoloji, silah ve helikopter gibi unsurların da ‘milli’ adıyla artık kamunun gündeminde olduğuna dikkat çeken Rektör Alkan, bilimin, Ar-Ge’nin yapıldığı ve en önemlisi nitelikli insan gücünün yetiştirildiği en üst konumdaki eğitim kurumu olan üniversitelere büyük görev düştüğünün altını çizerek, 2023 hedeflerine ulaşmak için Ar-Ge, inovasyon ve ileri teknolojiye dönük çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. 

 

YERLİ VE MİLLİ YAZILIMIN PAYI AZ
Konuşmasına, "Ülkemizde tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürünü, yazılımı, sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan hazır olarak almayacağız. Gerekirse daha çok zaman harcayacak, hatta gerekirse daha çok para harcayacak ama mutlaka kendi tasarımlarımızı, ürünlerimizi, sistemlerimizi geliştireceğiz….” ve “Kendi ürettiğimiz verilerin ülkemizin kontrolünde olması ve siber dünyadan gelecek saldırılara karşı gereken tedbirlerin alınması da bir milli güvenlik meselesidir.” şeklindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak devam eden Rektör Alkan, yerli ve milli yazılımı teşvik noktasındaki tüm söylemlere karşın günümüzde Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörü içerisinde yazılımın payının oldukça düşük kaldığını, donanım ağırlıklı bilişim sektöründe yazılımın payını arttırarak ülkemizde üretiminin toplam pazar içerisindeki payını yükseltmek ve ihracatı artırmak için yazılım ve bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürün üretilmesi gerektiğini belirtti. 
Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğinin olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Rektör Alkan, pek çok alanda önemli başarılara imza atan Hitit Üniversitesi’nin bilişim alanında sayısı 40’a yaklaşan uzman kadroya sahip olduğunu söyleyerek, dijital dönüşüm ve milli yazılımların geliştirilmesinin ancak bu konuda uzman ve nitelikli personel ile yapılabileceğinin altını çizdi.

 

‘YAZILIMDA DÜNYA PAZARINDA SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ’
Rektör Alkan, “Yazılım sektörü akıl üzerine kuruludur. Bu sektörde güçlü bir ekonomik alt yapıdan ziyade nitelikli insana ihtiyaç vardır. Bugün dünyada yazılımda yetişmiş insan gücüne özel önem veren ABD, İngiltere, Almanya, İsrail ve Hindistan ön sıralarda yer almaktadır. Milli hedeflerimize ulaşmak için öncelikle bilişim sektörüne gereken önemi vererek kendi yazılımlarımızı oluşturmamız ve dünya pazarından payımızı almamız gerekmektedir” dedi.

 

‘MÜFREDATA KODLAMA, YAZILIM VE SİBER GÜVENLİK DERSLERİ EKLENDİ’
Hitit Üniversitesi’nin başta öğrenci otomasyonu olmak üzere kullandığı pek çok yazılımın tecrübeli personel tarafından kodlandığını, böylelikle bilgi güvenliğinin sağlandığını ve verilerin işlenerek anlamlı bilgiye dönüştürülmesi konusunda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Rektör Alkan, “Üniversitemiz bünyesindeki çeşitli bölümlerimizin müfredatlarına başta kodlama olmak üzere yazılım ve siber güvenlikle ilgili çeşitli dersler eklenmiştir. Fen Bilimleri Enstitümüz bünyesindeki Disiplinlerarası Adli Bilimler Yüksek Lisans programında adli bilişim ve bilgi güvenliği ile ilgili dersler verilmektedir. Benzer derslerin diğer ilgili bölüm ve programların müfredatlarına seçmeli ders olarak eklenmesi ve bilgi güvenliği konusunda meslek yüksekokullarımızda program açılması yönündeki çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir. Araştırma görevlilerimizin lisansüstü tez çalışmalarında ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapmaları ile çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Son teknolojik cihazlarla donatılmış Merkez Laboratuvarımız (HÜBTUAM) ve Teknokentimiz, araştırmacılarımızın hizmetindedir” şeklinde kaydetti.
Toplantıya katılan bilişimci akademik ve idari personel de bilişim konusunda dünyadaki son gelişmeler ve üniversitenin bu alanda mevcut potansiyeli, bugüne kadar yapılanlar ile bugünden itibaren yapılabilecek çalışmalar ve projeler ile ilgili bilgi verdiler.