FATİH BATTAR

Devlet Tiyatro Salonu’nda Müftülük ve Yeşilay işbirliğinde düzenlenen ‘Sigaranın zararları ve dini hükümleri’ konulu panelde sigaranın dini boyutunu anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur, bir Müslüman’ın pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesinin caiz olmadığını söyledi.

Çorum İl Müftülüğü ile Yeşilay Çorum Şubesi işbirliği ile ‘Sigaranın zararları ve dini hükümleri’ konulu panel gerçekleştirildi.

Din görevlilerine sigaranın zararları ve dini boyutunun anlatıldığı panele Vali Mustafa Çiftçi, İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder, İl Müftü Vekili Adem Aygün ve merkez cami imam hatipleri ve Kur’an Kursu görevlileri katıldı.

Panelde Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Özlem Erçen Diken, sigaranın tıbbı zararlarını, Yeşilay  Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder Yeşilay’ın faaliyetlerini, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul üyesi ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur ise sigaranın dini hükümlerini anlattı.

Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşünde olduğunu aktaran Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur; “Dolayısıyla bir Müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.” dedi

Son yıllarda yapılan bir çok araştırma sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisi olduğu bilimsel olarak ortaya çıkardığını ifade eden Okur, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Bazıları ölümcül olmak üzere çok sayıda hastalığın sebebi olması itibariyle sigaranın mubah görülmesi düşünülemez. Bazı alimler, sigaranın tahrimen harama yakın mekruh olduğunu söylemiştir. Sigara meselesi sübutu ve delaleti kati olan bir nas aracılığıyla, bahusus Kur’anda  yasaklanmamış bitki kökenli bir gıda maddesinin hükmünün tespit edilmesi meselesi değil, insan bedenine ve sağlığına ciddi ölçüde zarar veren bir maddenin kullanılmasının hükmünün tespiti meselesidir.

Sigaranın mubah olduğu ile alakalı fıkıh ve fetva kitaplarında monografik çalışmalarda geçen argümanlar artık önemli ölçüde geçerliliğini kaybetmiştir. Tütün içmenin mubah olduğunu ifrat derecesinde savunan Abdülgani Nablusi dahi, akla ve bedene zarar veren maddelerin tüketilmesinin Bakara 195 ayeti kapsamında haram kılındığını ifade etmiştir. Sigaranın ise akla ve bedene bir zararı olmadığı için meskutun anh olduğunu savunmuştur.  Mubah olan yiyeceklerin fazla tüketilerek beden sağlığına zarar verilmesi, kişinin kendinin yaralaması mesabesinde görülüp haram kılındığına göre, sigara gibi beden sağlığına maksimum düzeyde zarar veren bir maddenin tüketiminin haram olduğunda tüketilmesinde tereddüt edilmesi gerektir.

Sigara içmenin insan sağlığına verdiği zarar neticesiyle haram kılınması halinde tereyağı, yumurta vb yiyeceklerin de haram kılınması gerektiğini söylemek isabetli değildir. Bu iki mesele arasında bariz farklılıklar mevcuttur. Öte yandan tüketilmesi sağlığına zarar veren bir kişi için, mubah da olsa o maddeyi tüketmenin  helal olmayacağı açıktır.

Kur’anda yasaklanmadığı için sigaraya haram denemeyeceği söylenirse eroin, bali vb maddelerin kullanılması içinde haram dememek gerekir. Bunların zararı kısa vadede görüldüğü için kimse bu görüşü müdafa etmiyor. Ancak bağımlılık derecesinde sigara içmenin insan sağlığına verdiği zararı inkar etmek ve görmezden gelmek bugün için mümkün görünmemektedir.”