Genel Sağlık İş Sendikası Çorum İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi, cari gider ödemelerinde yaşanan aksamalar nedeniyle, birçok ilde Aile Sağlığı Merkezlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını iddia etti.


Çiftçi, konuya ilişkin açıklamasında; “Bilindiği üzere, aile hekimlerine yapılacak ödemeler “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde belirtilmiş olup, söz konusu Yönetmeliğin 22 inci maddesinde “Aile Hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemeler, çalışılan ay sonuçlarının müdürlüğe bildiriminden itibaren on beş gün içinde yapılır” hükmü yer almaktadır.


Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, Aile Hekimlerine yapılacak bir ödeme unsuru olan “Aile Sağlığı Merkezi Giderleri’nin diğer ödeme unsurlarından ayrı bir şekilde her ayın 8’i itibariye aile hekimlerinin hesaplarına aktarılması karara bağlanmıştır.


Ancak Aile Sağlığı Merkezi cari gider ödemelerinde son aylarda ciddi aksamalar yaşanmaktadır. Zaten maliyetleri karşılamaktan uzak olan cari gider ödemelerinde son aylarda yaşanan gecikmeler, Aile Hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını zor duruma düşürmektedir.
Sorunun çözümü noktasında irtibata geçtiğimiz Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Ödenek Planlama ve Gider Takip Daire Başkanlığı yetkilileri “Hazineden para aktarılmadı, ödenek yok,” diyerek sorununu kabul etmektedir.


Siyasi iktidarı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, Aile Sağlığı Merkezlerinde hizmetlerin aksamaması ve daha fazla mağduriyet yaşamaması için soruna acil çözüm üretmeye çağırıyoruz. 
Sendikamız Genel Sağlık-İş konunun takipçisi olmaya devam edecektir.” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi