İnsani Değerler Platformu(İDP), Doğu Türkistan’da Çin zulmüne uğrayan soydaşlarımız için “Çorum Zulme Karşı Duaya Kalkıyor” adı altında sabah namazında etkinlik düzenleyecek.

13 Şubat Çarşamba günü Ulu Cami’de gerçekleşecek olan dua etkinliğine tüm Çorumluları davet eden İDP Sözcüsü Zekeriya Işık, Doğu Türkistan'da yaşanan zulüm ve vahşetin dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadığını söyledi.

‘BASKI VE ZULÜMLERE HER GEÇEN GÜN YENİSİ EKLENİYOR’

Dünyanın sessizliği ve tepkisizliği karşısında baskı ve zulümlere her geçen gün yenilerinin eklendiğini ifade eden Zekeriya Işık, “Çin hükümeti tarafından yürütülen siyasi, sosyal, ekonomik, dini ve kültürel asimilasyon politikalarına son tahlilde bir de güya “kardeş aile” projesi eklenmiştir. Buna göre her Müslüman Uygur Türk ailesinin yanında Çinli bir misafir ya da karı koca kalması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama, aile yaşantısının mahremiyeti, en temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı, kabul edilemez bir durumdur” dedi.

Çin toplama kamplarında ve hapishanelerinde bir milyonun üzerinde Uygur Türk’ünün tutulmakta, işkencelere maruz kalmakta ve şehit edilmekte olduğunu da vurgulayan Işık, açıklamasında şunları söyledi: “Çok sayıda Uygur âlim, şair, ozan ve düşünürü de bu toplama kamplarında tutulmaya devam etmekte, işkencelere maruz kalmakta ve kasıtlı olarak toplumdan uzak tutulmaktadır. Bu aslında düşünce ve fikirlerin de hapsedilmesi ve işkenceye uğratılmasından başka bir şey değildir. Bu insanların dış dünya ile bağlantılarının tamamıyla kopartıldığını Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit’in şehit edildiği ya da hayatta olduğu yolundaki bilgi kirliliği açıkça göstermektedir. Çin modern zamanlarda Doğu Türkistan’ı Ortaçağ anlayışıyla yönetmek anlayışından vazgeçmeli, insani ve vicdani değerler ile insan hakları sözleşmelerini esas alarak yönetim tarzını acilen gözden geçirmek zorundadır.

‘BÜTÜN HEMŞEHRİLERİMİZİ DUAYA DAVET EDİYORUZ’

İnsani Değerler Platformu’muz hem Doğu Türkistan’da yaşanan bu zulme karşı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırmak hem de sabah namazında buluşarak Doğu Türkistan’daki bütün mazlum kardeşlerimize dua ve niyazda bulunmak üzere bir program düzenlemiştir. “Çorum Zulme Karşı Duaya Kalkıyor” sloganıyla 13 Şubat Çarşamba günü bütün hemşerilerimizi birlikte sabah namazında ata yadigârı Ulu Camiinde buluşmaya davet ediyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi