Çorum Hitit Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Erdoğan Çerikci, sigorta primlerindeki artışa tepki gösterdi.
Asgari ücretteki artışla birlikte sigorta primlerinin de yükseldiğine işaret eden Erdoğan Çerikci, “Esnaf ve sanatkârlarımız sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı” diye konuştu.


Sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Çerikci, geçen yıl en düşük 700 TL sigorta primi ödeyen esnafın bu yıl yüzde 26’lık artışla 882 TL ödemek zorunda kaldığını söyledi.


Çorum Yorgancılar, Çeyizlik Eşya Perde İmal ve Satıcıları Odası Başkanı Çerikci, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 

‘ESNAFIN SİGORTA PRİMİ AŞAĞI ÇEKİLMELİ’
“Esnaf ve sanatkarın üzerindeki sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerek. Asgari ücretin yükselmesi ile birlikte esnafımızın ödediği sigorta primleri de arttı. Çünkü esnaf ve sanatkarımızın sigorta primleri en az brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Esnafımızın geçen yıl en düşük 700 TL olan sigorta primi bu yıl yüzde 26 artışla 882 TL oldu. Yıllık bazda hesaplanınca esnafımız neredeyse sermayesi kadar sigorta primi ödemek zorunda kalıyor. 2019 yılında esnaf ve sanatkarımız sigorta primlerinin altında ezilmekten kurtarılmalı.

 

‘ARTAN SİGORTA PRİMLERİ ESNAFIN BELİNİ BÜKÜYOR’
Asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri, esnaf ve sanatkarın belini büküyor. Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarımızın 2016 yılında en düşük 568 TL olan sigorta primleri 2017’de 613 TL’ye yükselmişti. 2018 itibariyle ise en düşük 700 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2019 yılı için brüt asgari ücretin 2 bin 558 TL olması ile bu tutar 182 TL artışla 882 TL’ye yükseldi. Yani esnafımızın ödediği sigorta primleri 3 yılda yüzde 55 oranında artmış oldu. Esnaf ve sanatkarımız bu meblağları ödemekte büyük güçlük çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin sigorta primi derken esnafımız belini doğrultamıyor. Acilen bu konuda esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, işçi ve işveren üzerindeki sigorta yükü 2019’da hafifletilmeli.

 

‘PRİMLERİN DÜŞÜRÜLMESİ ESNAFIN MALİYETİNİ DÜŞÜRÜR’
Yaşanan ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarımız oldu. Çünkü esnaf ve sanatkarımız ekonominin adeta yapı taşıdır. Esnafımızın 2019’da yeniden ayağa kalkıp atak yapması için prim yükünden kurtulması gerekmektedir. Sigorta primlerinde esnafa sağlanacak kolaylık doğrudan ekonomiye ve istihdama etki eder. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder, hem de ihtiyacı varsa eleman almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması ise istihdama destek getirir ve işsizlik azalır. Daha fazla kişi istihdam edileceği için SGK’nın sigorta primlerinden elde ettiği tahsilat artar. Daha da önemlisi, işsizlik üzerindeki maliyetler azalacağı için uluslararası rekabet gücümüz de artar. Sigorta primlerini düşürerek işçi maliyetlerini azaltıp daha fazla yabancı sermaye yatırımı çekebiliriz.

 

‘SGK’LI-BAĞKUR’LU AYRIMI KALKMALI’
Yeni yılda sosyal güvenlikte norm birliği sağlanmalı ve esnafın prim gün sayısı diğer kesimlerle eşitlenmeli. SGK’lıların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayıları ile Bağ-kurluların prim gün sayıları eşitlenmeli. Norm birliğinin sağlanması için tüm kesimlere sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı.
Gecesini gündüzüne katarak çalışan esnaf ve sanatkarımız, uzun prim gün sayısının altında eziliyor. SGK’lı çalışanların emekliliği için 7 bin 200 prim gün sayısı yeterliyken esnaf ve sanatkarımız emeklilik için 9 bin günü doldurmak zorunda. Arada 1800 prim günü, yani yaklaşık 5 yıllık fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SGK’lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200’e indirilmeli. Esnafın prim gün sayısının diğer kesimlerden fazla olması, Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Anayasamızda ‘devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ denmesine rağmen, esnafımız uzun prim gün sayısı altında eziliyor.


Prim gün sayısının yanı sıra iş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde de SGK'lı ve Bağ-kur'lu ayrımlarına son verilmeli. Ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için ‘rapor ücreti’ hakkı verilmeli. Ayrıca esnaf ve sanatkarın iş yerinde geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmalı. Çünkü iş yerinin kendine ait olması, kaza yaşanmayacağı anlamına gelmez. Çalışanın hayatını kaybetmesi halinde geride kalanlara aylık bağlanması için SGK'lıların 900 gün, Bağ-kurlular’ın ise 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. İş kazası, hastalık, yaşlılık ve ölüm hallerinde SGK'lı ve Bağ-kur'lu ayrımlarına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmalı.” 

Editör: Haber Merkezi