FATİH BATTAR

Çorum’da 2011 yılından bu yana hizmet veren Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi akciğer hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları olumsuzlukları azaltıyor.

Göğüs Hastalıkları Hastanesi bünyesinde hizmet veren  Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi’nde kronik akciğer hastalıklarının neden olduğu kemik erimesi, nefes darlığı, kas kuvvetinde ve kalp-akciğer fonksiyonlarında azalma gibi sağlık sorunları tedavi ediliyor.

Kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmek amacıyla ayaktan takipli olarak da hizmet veren Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi’nde 2 Göğüs Hastalıkları Uzmanı(Uzm. Dr. Aylin Moray, Uzm. Dr. Ayşe Sarı), 2 fizyoterapist ve 1 diyetisyen görev yapıyor.

Merkezde, göğüs hastalıkları hekimiyle beraber, fizyoterapist, diyetisyen ve psikologlardan oluşan bir ekiple hastaların durumuna göre belirlenen tedavi programlarıyla KOAH, astım, kistik fibrozis, bronşektazi, göğüs duvarı hastalıkları, nöromuskuler hastalıkları, uyku hastalıkları, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde ve trakeostomili hastalara hizmet verilmekte.

Egzersiz eğitiminin, pulmoner rehabilitasyon programlarında bireysel ihtiyaca göre birebir veya grup içinde uygulandığı merkezde, yürüme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri ve güçlendirme egzersizleri de uygulanmakta. Ayrıca, solunum egzersizleri, gevşeme ve günlük aktiviteleriniz sırasında enerji kullanma teknikleri ve nefes darlığını azaltma yöntemleri öğretilmekte.