FATİH BATTAR

Sarıkamış Şehitleri’nin anma töreninde bir konuşma yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Sarıkamış destanının gençlere ve gelecek nesillere iyi aktarılması gerektiğini belirterek; “Sarıkamış’ta yaşanan bu acıyı, fedakarlıkları, cesareti, ulvi davranışları en iyi şekilde idrak edip, gençlerimize, gelecek nesillerimize hep birlikte aktarmalıyız. Sarıkamış’ın aslında bir yenilgi olmadığını, vatana kendini kurban etmenin destanı olduğunu gençlerimize iyi anlatmalıyız.” diye konuştu

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Allahuekber Dağları’nda 104 yıl önce şehit olan 90 bin Mehmetçik, Çorum’da düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Enver Paşa komutasında, 1915 yılında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında şehit düşen 90 bin asker için Çorum’da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Çorum Valiliği tarafından anma yürüyüşü düzenlendi.   Soğuk havaya rağmen komando timlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla tekbir ve salavatlar getirerek Şehitliğe kadar yürüdü.

Anma töreni Şehitlik’te düzenlenen etkinlik ile devam etti. Etkinliğe Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Zeki Gül, AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, Garnizon Komutanı Albay Çetin Öcal, Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Sarıkamış’ta bulunan Allahuekber Dağları’nda 90 bin askerin milli mücadele adına, vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiklerini belirterek, “Dondurucu soğuk ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete bu şekilde yürüyen Mehmetçiğin bu acı destanı bir kahramanlık ve fedakarlık örneği olduğu kadar birlik ve kardeşlik dersidir. Sarıkamış muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafaa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen vatan evlatlarını ebediyete intikallerinin 103. yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

‘Sarıkamış Harekatı şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış bir yiğitlik destanıdır.’ diyen Eğer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Tüm olumsuz şartlar karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanet ile muharebe eden Türk askeri düşmanın bile takdirini kazanmış, Sarıkamış Harekatı harp tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergilemiştir. Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdirdiği bu amansız mücadelede Mehmetçik hiçbir zaman, hiçbir mazeretin ardına sığınmaksızın vatanına ve istiklaline gasp edenlere karşı çelikten sinesini siper etmiştir. Büyük kayıplar verilse dahi vatan uğruna çıkılan bu yolda asla geri dönmeyi düşünmemiştir. Şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk milletinin bağrına defnedilmiştir.

Sarıkamış’ta yaşanılanlar özellikle genç kuşakların ibret alarak, önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık kadrolarıdır. Sarıkamış’ta kar şehitlerimizin üstünü örtmüştür ancak yüreklerde taşınan vatan, bayrak ve millet sevgisi eşsiz bir sağduyu ve yüksek bir disiplin anlayışı ile birleşerek kahraman Mehmetçiğin en zor şartlarda bile göğüs germesini asla gerçeğini de örtememiştir. Sarıkamış’ta yaşanan bu acıyı, fedakarlıkları, cesareti, ulvi davranışları en iyi şekilde idrak edip, gençlerimize, gelecek nesillerimize hep birlikte aktarmalıyız. Sarıkamış’ın aslında bir yenilgi olmadığını, vatana kendini kurban etmenin destanı olduğunu gençlerimize iyi anlatmalıyız.

Program sonunda, Sarıkamış şehitleri ve tüm şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.