FATİH BATTAR

Çorum’da son günlerin en çok konuşulan konuların başında gelen patates ve soğan fiyatlarında, geçtiğimiz haftaya oranla düşüş yaşandı.

Dolar kuru ile yarışan ve sosyal medyada ‘Soğan kuru, dolar kurunu geçti’ şeklinde espirili haberlere konu olan  patates ve soğan fiyatlarını Çarşamba Pazarı’nda inceledik ve pazarcılarla görüştük.

Geçtiğimiz haftaya oranla patates ve soğan fiyatlarında düşüş yaşandı. Çarşamba Pazarı’nda geçtiğimiz kilosu 5 liradan satılan patates, bu hafta 3 liraya kadar düştü. Patates 3 kilosu 10 liradan satılırken, soğan da aynı şekilde 3 kilosu 10 liradan satılıyor.

10 gün içinde patates ve soğan fiyatlarının normale döneceğini belirten patates üreticisi ve satıcısı Alihan Eğin, patates ve soğandaki artışın nedeninin Adana’dan kaynaklandığını söyledi. Adana’da aşırı sıcaklar yüzünden söküm olmadığını ve Türkiye’ye patates yetmediği için patatesin kilosunun 6-7 liraya kadar çıktığını vurgulayan Eğin, Çorum’da 10 gün içinde patatesin hasadının başlaması ile birlikte düşüşe geçeceğini söyledi.

Market ve pazarlarda tüketiciye 6 liraya kadar satılan soğanın fiyatındaki artışın aşırı yağışlardan dolayı hasat döneminin gecikmesinden ve fırsatçılıktan kaynaklandığını dile getiren pazarcı esnafından Sadık Özvural da patates ve soğanın büyük tüccarlar tarafından stok edildiğini ifade etti. Patates ve soğan fiyatlarında ayrıca seçiminde etkisi olduğunu kaydeden Özvural, kısa sürede fiyatların normale döneceğini ifade etti.

Fiyatların az da olsa düşmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten vatandaşlar da; “Bir hafta önce patates ve soğanın yanında geçemiyorduk. Bu hafta biraz olsun düşmüş. Bu da bizi sevindirdi ama fiyatlar yine de çok pahalı. 10 gün içinde düşeceği söyleniyor ama inşallah düşer de biz de rahatlarız.” dedi