FATİH BATTAR
Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki terör olaylarında yaşamını yitiren şehitlerin kıyafet ve eşyalarından oluşan 21.Şehit Emanetleri Sergi açıldı.
Çorum Belediyesi ev sahipliğinde, Şehit Aileleri Birliği katkılarıyla gerçekleşecek olan 21. Şehit Emanetleri Sergisi, 15 Temmuz Şehitleri Müzesi'nde açıldı. 


Serginin açılışına Vali Mustafa Çiftçi, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Belediye Başkanı Zeki Gül, Garnizon Komutanı Albay Çetin Öcal, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, kurum müdürleri, şehit aileleri, yakınları ve vatandaşlar katıldı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Akşemseddin Cami İmam Hatibi Sefa Kırcı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda şehit polis anneleri Şerife Devrilmez ve Semiha Gökmen duygusal bir konuşma yaptı. 


Sergi açılışında konuşan Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, ülkenin geleceğini tehdit altında tutan terör saldırılarına, aynı zamanda bu saldırılarda göğsünü siper etmiş şehitlerin emanetlerinin bu sergide sergilendiğini söyledi. 25 Ocak'a kadar açık kalacak sergiye tüm Çorumluları davet eden Başkan Gül, geçmişin geleceğe yön vereceğini belirtti. 


Ezanın dinmemesi, bayrağın inmemesi için büyük mücadele eden dini ve devleti için hayatını feda eden tüm şehitleri rahmetle andığını dile getiren Başkan Gül, "Bedirden Malazgirt’e, İstanbul’un fethinden 1. Dünya Savaşı'na kadar, Kurtuluş Savaşı’ndan 15 Temmuz’a kadar ne kadar şehidimiz varsa hepsine minnet ve aynı zamanda cennette cemalullah diliyorum şehitlerimize. Biz bu vatanı kolay almadık. Kanlarıyla destan yazan şehitler ve gaziler sayesinde biz burada rahat ve müreffeh bir hayat devam ettiriyoruz” dedi. 


Başkan Gül, “Genç nesillere milli bilinç kazandırmak için 21. Şehit Emanetleri Sergimizde bunlardan birisi. Sergide 184 şehidimizin emaneti olacak. Okullardan, gençlik merkezlerimizden öğrencilerimizi 15 Temmuz Şehitleri Müzemize getireceğiz. İnşallah gençlerimiz, hemşehrilerimiz bu sergimize katılarak vatanımızın bütünlüğü için mücadele eden kahraman şehitlerimizin emanetlerini görme imkânı bulacak. Allah yolunda, vatan - millet uğruna, bayrağımızın bu topraklarda dalgalanması ve ezanın dinmemesi uğruna göğsünü düşmana siper eden tüm şehitlerimizi şükranla, minnetle yâd ediyorum. Allah hepsine rahmet eylesin. Bizleri de onların şefaatlerine mazhar eylesin" ifadelerini kullandı.


Tüm şehitlerin çok değerli olduğunu dile getiren Vali Mustafa Çiftçi ise "Eğer onlar canlarını bu vatan uğruna sebil etmeselerdi bizler bugün burada rahat bir şekilde yaşayamayacaktık. Hem 15 Temmuz hem de diğer şehitlerimizi unutturmamalıyız. Hatıralarını hafızalarımızda canlı tutmamız gerekiyor” diye konuştu


15 Temmuz hain darbe girişiminin olduğunda Ankara’da görev yaptığını hatırlatan Vali Çiftçi, o günlerde gördüğü tabloyu bir ömür boyu unutmasının mümkün olmadığını kaydetti.


TURGUT ÖZAL, MUHSİN YAZICIOĞLU VE FETHİ SEKİN’İN EMANETLERİ DE BU SERGİDE
Çorum Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergideki en dikkat çeken kıyafet ise 17 Nisan 1993 yılında şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden ve daha sonra zehirlendiği ifade edilen Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın en son olarak üzerinde bulunan ve zehirlendiği belirtilen limonata lekesi bulunan gömlek oldu. Sergide ayrıca helikopter kazasında hayatını kaybeden merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, İzmir Adliyesinde teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan polis memuru Fethi Sekin’e ait üniformalar da yer aldı.
184 şehidin ailelerinden gönderilen emanetlerin sergilendiği sergi 25 Ocak’a kadar açık kalacak.

Editör: Haber Merkezi