FATİH BATTAR
TSO’da düzenlenen Çorum Odalar ve Borsalar Müşterek İstişare toplantısında ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Halkbank Genel Müdürü hemşehrimiz Osman Arslan, Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayalı olduğunu belirterek,  “Türkiye her zaman zorlu süreçlerden güçlenerek çıkarmayı başarmıştır” dedi.

 

‘TÜRKİYE BU DALGALANMAYI HAK ETMEDİ’
Türkiye’nin özellikle yurt dışı piyasalar açısından hak etmediği, ekonomik gerçekler ile bağdaşmayan değerlendirmelere maruz kaldığını anlatan Arslan; "Faiz ve kur cephesinde bir dalgalanma oluştu. Bu dalgalanma özellikle yurt dışı piyasalar açısından hak etmediğimiz, ülkemiz ekonomik gerçekleri ile bağdaşmayan değerlendirmelere maruz kaldı. Ama geldiğimiz an itibariyle ben bu dalgalı sürecin geride kaldığına inanıyorum. Ekonomi yönetimimizin güçlü ve kararlı koordinasyonu ile iş dünyasının sorunlarını birinci elden ekonomi yönetimine, siyasi yönetime aktarmasıyla ciddi aksiyonlar alınabiliyor. Önümüzdeki bu istişare sürecinin ve karşılıklı iş birliğinin devam etmesi gerekiyor." dedi

Arslan, Türkiye'nin temel ekonomik verilerinin oldukça güçlü olduğuna vurgu yaparak, "Bankacılık sektörüne baktığımız zamanda elbette temellerinin sağlam olduğunu görüyoruz. Gerek sermayemiz gerek likidite açısından hızla güçlü bir pozisyona doğru ilerliyoruz. İki özel bankamızın yurt dışından sağlamış olduğu sertifikasyon kredilerini yine uygun mali vadelerle yenilemesi ve Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin yurt dışı piyasalardan ihraç tutarının 3 katı kadar talebin gelmesi, ülkemizin ekonomik gücünü yansıtmaktadır. Bu durum yaptığımız akıllı politikalarla devam edecektir. İş dünyamızın çözümsüzlük anlamında herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yoktur. Türkiye, zorlu süreçlerden 1995, 1998, 2001, 2009 dalgalanmalarında olduğu gibi güçlenerek çıkmasını başarmıştır." şeklinde konuştu Kamu bankaları olarak iş dünyasıyla et ve tırnak gibi olduklarını vurgulayan Arslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bir tarafın zayıflaması diğer tarafında zayıflamasına neden olacak. Bunun için iki tarafında güçlü olması lazım. Sorunları birlikte aşacağız. Biz geçmişte olduğu gibi bugünde başta esnaf ve KOBİ’ler olmak üzere iş dünyasının yanındayız. Yurt dışı kaynaklı özel sorunlarla uğraştı ama bu sorunlarında üstesinden geliyoruz. Hiçbir şekilde faaliyetlerimizi aksatacak bir durumla karşılaşmadık. Bunun da en büyük nedeni milletin bankamıza sahip çıkmasından kaynaklanıyor. Güçlenerek büyüdük. Mevduat sıralamasında Türkiye'nin en büyük ikinci bankası durumuna geldik. Mevduatta küçülme olmadı. Normal zamanda bu tür algı operasyonlarına maruz kalan finans kuruluşlarında tersi durum yaşanırken biz bu süreçte güçlenerek çıktık. Topladığımız tüm kaynakları iş dünyasının kullanımına aktarıyoruz. Karşılıklı birbirimizi güçlendiriyoruz.”