RECEP MEBET
Özel ağaçlandırma projeleri için devlet desteği başvuruları başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öztürk Orman Mühendislik yetkilisi İsmail Hüsamettin Öztürk, orman köylerindeki ağaçlandırmalara yüzde 65, diğer sahalardaki ağaçlandırma projelerine ise yüzde 25 oranında hibe desteği sağlanacağını duyurdu.

Serbest ormancılık konusunda danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri veren Orman Mühendisi İsmail Hüsamettin Öztürk, başvuruların 30 Nisan 2021 tarihine kadar devam edeceğini açıkladı.
Özel ağaçlandırma projelerine ilişkin bilgiler veren Öztürk, şunları söyledi:

“Özel ağaçlandırma projeleriyle memleketimiz yeşilleniyor, kırsalda yaşayan insanımız kalkınıyor.
Bozuk orman alanlarında, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde, şahıslar veya şirketler tarafından hazırlanan, Orman Genel Müdürlüğü’nce uygun görülüp onaylanan projeler doğrultusunda özel ağaçlandırma yaptırılmaktadır.
Özel ağaçlandırma için minimum büyüklüğün orman arazilerinde 5 dekar, hazine arazilerinde 20 dekar, tapulu arazilerde ise 5 dekar olması gerekmektedir.

Şahıslar en fazla 500 dekar alanda, şirketler ise bir defada en fazla 3 bin dekar alanda özel ağaçlandırma yapabilmektedir.
Odun üretimi maksatlı çam, sedir, kavak; odun dışı üretim için ceviz, badem, zeytin, kestane, Antepfıstığı, hamup, alıç, defne ve mahlep gibi türlerle özel ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır.

Orman arazilerinde ve tapulu arazilerde müracaatlar e-devlet üzerinden Nisan ve Eylül aylarında Orman Genel Müdürlüğü’ne, hazine arazilerindeki müracaatlar ise Defterdarlık veya Mal Müdürlükleri’ne yapılmaktadır.
Saha izni, orman arazilerinde bir defada 49 yılı, hazine arazilerinde 10 yılı geçmeyecek şekilde kiralanabilir. Orman arazilerinde her bir dekar saha için yıllık 5, hazine arazilerinde yıllık 6,5 TL arazi kullanım bedeli alınmaktadır.
Proje yatırım bedelinin yüzde 25’i Orman Genel Müdürlüğü’nce proje sahibine hibe olarak verilmektedir. Orman köyünde ikamet edenlere ise odun dışı orman ürünü veren ağaçlarda, 30 dekar sahada yapılacak proje bedelinin yüzde 65’i hibe olarak verilmektedir.”

Öztürk, özel ağaçlandırma projeleri ve hibe destekleriyle ilgili detaylı bilgi almak isteyenleri Gülabibey Mahallesi Milönü Caddesi Sancaktar İş Merkezi 1. kat numara 1/18’deki bürolarına davet etti.