Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Macaristan’dan Szarvas Belediyesi ve Litvanya’dan Telsiai Belediyesi işbirliği ile “Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı”  kapsamında hazırlanan ‘Akıllı Şehir İçin Yol Haritası (A Roadmap For Smart City)’ isimli proje ile ilgili çalışmalara başlandı.


Proje takvimi hakkında bilgi vermek üzere projenin koordinatörlüğünü yürüten Çorum Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Maz, proje ekibiyle birlikte Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı ziyaret etti. Ziyarette, proje faaliyetlerinin planlanmasıyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.


Ziyarette, Çorum, Szarvas ve Telsiai Belediyeleri arasında imzalanacak olan kardeş şehir protokollerini takiben, bu üç kenti de kapsayan bir dizi etkinliğin gerçekleştirileceğini ifade eden Ömer Maz, projenin somut çıktılar elde etme noktasında özellikle üniversitenin sağlayacağı akademik katkıların büyük önem arz ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: 
“Proje kapsamında en temel hedefimiz,  çağdaş kent gereksinimlerine uygun akıllı şehir stratejisi geliştirmek için altyapıdan ulaşıma, mimariden yaşam alanlarına, enerjiden coğrafi bilgi sistemlerine kadar tüm göstergelere yönelik saha çalışmaları gerçekleştirerek, Çorum’un önümüzdeki dönemlerde akıllı şehir uygulamalarına rehberlik edecek “Akıllı Şehir Stratejik Eylem Planı” üretmektir. Bu bağlamda, Çorum Belediyesi ve proje ortakları personelinin, alınacak eğitimler ve çalışma ziyaretleri ile akıllı şehir uygulamaları hakkındaki bilgi ve deneyimlerinin artırılması hedeflenmektedir. Projenin açılış toplantısı 8 Mart 2019 tarihinde Szarvas ve Telsiai Belediyesi yetkililerinin katılımıyla Çorum’da yapılacaktır.”


Üniversitelerin gerçek var oluş sebebi olan toplumun her kesimiyle bir araya gelerek bilgi birikimini paylaşmak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan da üniversitenin en başından bu yana kamu-üniversite-sanayi iş birliğini önemsediğini ve bu doğrultuda büyük yol kat ederek önemli işlere imza attığını vurguladı. 
Üniversitenin tüm araştırma merkezleri ve akademik birimleriyle birlikte akıllı şehir uygulamalarına önemli katkılar sağlayacağını belirten Rektör, bu ve benzeri projelere her zaman destek vermeye hazır olduklarının altını çizerek proje ekibine çalışmalarında başarılar diledi. 

Editör: Haber Merkezi