FATİH BATTAR
Vali Mustafa Çiftçi, Dodurga ziyareti kapsamında 2012 yılında özelleştirilen Alpagut Çelikler Dodurga Linyit İşletmesi’ni ve ODAŞ-YS Yeraltı Madencilik Tesisi’ni gezerek, işletmeler hakkında bilgi aldı.

Vali Çiftçi, Dodurga'nın istihdam ve ekonomik hayatına can veren maden tesislerini gezerek ODAŞ-YS Yeraltı Madencilik işletme yetkilisi Mehmet Ali Kargı’dan bilgi aldı.

İşletmenin toplam 14 milyon ton kömür rezervi olduğunu belirten maden ocağı yetkilisi Mehmet Ali Kargı, yıllık 300 bin tonluk proje yaptıklarını ve bu 300 bin tonluk projeyle 50 sene kömür rezervi tutabileceklerini aktardı.

YILLIK 300 BİN TON ÇIKARIRSAK 50 SENELİK KÖMÜRÜMÜZ VAR
Buradan çıkarılan kömürlerin çok kaliteli olduğunu kaydeden Kargı, “Toplam 14 milyon ton kömür rezervimiz var. Bu 14 milyon ton kömürün hepsi yer üstünden kazılarak üretilebilecek nitelikte değil. Büyük bir oranını yer altı madenciliğe gönderip, yeraltı madenciliği kapsamında yapılacak proje bağlı olarak örneğin yıllık 300 bin tonluk proje yaparsak yaklaşık olarak bize 50 sene yetecek yeraltı kömür rezervimiz var. Kaç yıl gideceği yapılacak projeye bağlı. Eğer yıllık 500 bin tonluk proje yapılırsa 30 sene yetebilir. Rezervimiz 14 milyon ton, büyük oranı da yeraltı yöntemleriyle alınabilecek şekilde. Buradan çıkarılan kömürler, Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Erzurum, Malatya, Adıyaman’a kadar gidiyor.” dedi


Maden ocaklarında sezonda toplam 500 kişinin istidam edildiğini belirten Kargı, işletmenin Dodurga’nın istihdam ve ekonomik hayatına ciddi katkısının olduğunu ifade etti.
2012 yılında özelleştirilen 2014 yılında da kapatılan Dodurga Alpagut Yeraltı Maden Ocağı, 2017 yılında yeniden açılmıştı.