FATİH BATTAR

 300’den fazla esnafın bulunduğu tarihi Ayakkabıcılar ve Dikiciler Arastası’nın restore edilmesi ile ilgili arasta esnafını bilgilendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Zeki Gül, arastanın restorasyonu için 15 Temmuz’a kadar esnafın görüşlerini alacaklarını ve 15 Temmuz’dan sonra tüm yapıların, eserlerin, dükkanların rölöve, sağlıklaştırma projelerinin hazırlanma süreci başlayacağını açıkladı.

Tarihi Ayakkabıcılar ve Dikiciler Arastası ‘Sokak Sağlıklaştırma’ işiyle ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Zeki Gül, AK Parti Merkez İlçe Başkanı, ÇESOB Başkanı Recep Gür, oda başkanları ile arasta esnafı katıldı.

Tarihi Arasta’nın restorasyonu için üç aşamalı bir çalışma yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Zeki Gül, arasta ile ilgili ilk çalışmalarının proje taslak çalışması olduğunu kaydederek, proje ile ilgili 15 Temmuz’a kadar esnafın görüşlerini alacaklarını söyledi.

Proje taslak çalışmasının başlamasıyla birlikte Çorum’da tarihi bütünlüğü olan çarşının hayat bulması için en büyük adımın atılmış olduğunu vurgulayan Gül, arastanın restorasyonun üç aşamadan oluşacağını ve yaklaşık 2 yılı bulacağını belirterek; “Sağlıklaştırma projesinin ilk aşama olan “Proje Taslak Çalışması ve Hazırlanan Projenin Kamuoyuna Duyurulması” aşamasında tüm esnafımızdan görüş alacağız. Bu aşama yaklaşık bir aylık bir zaman dilimini kapsıyor. 15 Temmuz’a kadar esnafımızın görüşlerini alacağız ve bir ay içinde bu aşamayı neticelendireceğiz. Bu tarihten itibaren ise burada bulunan tüm yapıların, eserlerin, dükkanların rölöve, sağlıklaştırma projelerinin hazırlanma süreci başlayacak. Tüm dükkanların, tarihi eserlerin fotoğrafı çekilecek, fiziki yapıları incelenecek, mevcut durumları, nasıl bir çalışma yapılması gerektiği araştırılacak. 10 ay sürecek olan bu aşamada tarihi yapılara, dükkanlara nasıl bir müdahalede bulunmamız lazım bunların tespitini yapacağız. Hazırladığımız projeyi Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunacağız. Kurulumuz projeyi kabul ettiği takdirde uygulamada üçüncü aşamaya geçeceğiz.   Üçüncü ve son aşamada da gerek proje taslak çalışmasında gerek “sağlıklaştırma” projesinde edindiğimiz verilere göre uygulama safhası başlayacak.  Üçüncü aşama 12 aylık bir zaman dilimini kapsıyor.  Bu süreç içerisinde de gerekli restorasyon çalışmaları tamamlanıp Çöplük Çarşımızı ve Dikiciler Arastamızı, buralarda bulunan tarihi mekanları ihya etmiş, Çorum’un kültür ve turizm hayatına kazandırmış olacağız.” dedi

Projenin tamamlanması ile Çorum ekonomisine, turizmine, kent estetiğine yönelik kalıcı bir katkı sağlayacağını dile getiren Gül, proje ile Çorum’un çehresinin değişeceğini kaydetti.

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise arastanın Konya ve Bursa’daki gibi olacağını hatta daha iyi olacağını ifade etti.

Arastanın restorasyonu için esnafın bir an önce karar vermesi gerektiğini dile getiren Ceylan, restorasyon için çalışmaların bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.

Artık topun arasta esnafında oluğunu aktaran Ceylan; “Proje bitti ama daha yolun başındayız. Burada top bizden çıkıyor. Top esnafımızda. Esnafımız öncülük edecek bizde her alanda yardımcı olacağız. Esnafımızdan aykırı ses fazla çıkmaması lazım. Herkesin istediği gibi dört dörtlük olmayabilir. Herkesin görsele bakış açısı farklı. Benim istediğim bir an önce başlayalım ve bitirelim. Ayrıntılarda boğulursak zaman kaybederiz.” şeklinde konuştu

Konuşmasında 24 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çeken Ceylan, Türkiye’de ve Çorum’da her türlü yatırım yapılabileceğini belirterek, önemli olanın Türkiye’de istikrarın devam etmesi olduğunu vurguladı.

‘24 HAZİRAN’I KAZASIZ, BELASIZ ATLATMAMIZ GEREKİYOR’

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için terör sorunun çözülmesi gerektiğini kaydeden Ceylan; “Terörün Türkiye’ye 35 yıllık maliyeti 1 kat trilyon dolar. Türkiye’nin Merkez Bankası’ndaki sermayesi ise 110 milyar dolar. Yani rezervimizin 10 katı. Doğu ve Güneydoğu hayvancılıkta bir numaraydı. Suudi Arabistan’ın et ihtiyacını tek başına Elazığ’da bir işadamı karşılıyordu. Şimdi ise dışarıdan et ithalatımızın nedeni terör. Terörü bitirmemiz lazım ama birileri bize terörü bitirtmemek için yemin etmişler. Irak’a, Suriye’ye girmemizi istemiyorlar. Bu ülkede her şey olur. Her yatırım yapılır. Çorum’a hızlı tren ihale aşamasına geldi. Çorum-Ankara 1.5 saat, Çorum-Samsun 1 saate düşecek. Yük treni de gelecek ama eğer bu ülkede yeniden birileri 15 Temmuzları yaşatırsa bunların hepsi nafile olur.” şeklinde konuştu

‘80 OLAYLARINDA ÇORUM 70 YIL KAYBETTİ’

Türkiye’de istikrar ve huzurun devam etmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin yola devam etmesi gerektiğini ifade eden Ceylan;  “80 olaylarını çok iyi biliyorsunuz. Kardeşi kardeşe kırdırdılar. 80 olaylarında tek tabanca ile hem sağda,  hem soldan adam vurdular.  80’lerde Antep ve Kayseri’de sanayi böylemiydi. Şimdi hepsi bizi geçti. Çorum 80 olaylarında 20 yıl değil, 70 yıl kaybetti. Çorum’un kaybettiğini Türkiye’ye kaybettirmeyelim. Bu yüzden istikrarın devam etmesi gerekiyor.” dedi

‘BİRİLERİ ÇIKIP BU ÜLKEYİ YÖNETEMEZ’

Ülke yönetmenin tecrübe, feraset ve kabiliyet istediğini belirten Ceylan; “Bu ülkede bir şe yapılacaksa yine AK Parti yapar. Çünkü bizde 16 yıllık devlet yönetme hafızası var. AK Parti’de devlet yönetme kabiliyeti oluştu. Birileri çıkıp bu ülkeyi yönetemez. Ülke yönetmek feraset ister, tecrübe ister, kabiliyet ister. Çorumlu her zaman bize sahip çıktı. Yine sahip çıkacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi