FATİH AKBAŞ
Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği, ‘Bal Hasadı Şenliği’ düzenledi.

Mecitözü’ne bağlı Dağsaray köyünde yapılan şenliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Saygı, kaliteli ayçiçeği balı üretimine başladıklarını belirterek, Çorum’da ayçiçeği balı üretimini artırmak için çalıştıklarını belirtti. 

Birliği, 60 üye ile devraldığını ve bu sayıyı 500’ün üzerine çıkardığını kaydeden Yücel Saygı, “Birliğimizin bünyesinde petek tesisi, kek ünitesi, Damızlık Ana Arı İşletmesi bulunuyor. Şimdi ise Milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan, Valimiz Mustafa Çiftçi, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Orhan Sarı, İl Genel Meclisi Başkanımız Mehmet Bektaş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Recep Cıplak’ın katkılarıyla DOKAP projesiyle tam otomatik bal dolum tesisini kurup mum sıkma makinasını yıl içinde alacağız. Ayrıca bu yıl özellikle Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve eski Vali Yardımcımız Recep Yüksel Bey’in katkılarıyla entegre arıcılık tesisinin yapılması için Hamdiköy’de 5,5 dönüm araziyi Milli Emlak Müdürlüğü’nden alarak Birliğimize kazandırdık.”dedi.

‘AYÇİÇEĞİ BALI ÜRETİMİNDE HAKETTİĞİMİZ YERE GELECEĞİZ’
Çorum’un bal üretiminde şanslı iller arasında olduğunu vurgulayan Saygı, “İlimiz ayçiçek üretiminde 6. sırada olmasına rağmen ayçiçeği balı üretimi yapılmıyordu. Üç yılı aşkın zamandır süren Ar-Ge çalışmaları göstermiştir ki; ayçiçeği balı apiterapide kullanılacak kalitede bir baldır. Bu yıl saha çalışmalarının neticesini almış bulunmaktayız. İlimizden ihraç edilmek üzere iki tır ayçiçeği balı satışı gerçekleşmiştir. Bu yıl DOKAP’a verdiğimiz proje ile arıcılarımıza 6000 adet kovan dağıtacağız. Amacımız üreticilerimizin kapasite artışı yapmalarını sağlamak suretiyle ilimizi ayçiçeği balı üretiminde Türkiye’de hak ettiği yere getirmek ve yüksek gelir elde etmelerini sağlamaktır. 

HEDEF; YILDA 600 TON AYÇİÇEĞİ BALI ÜRETMEK
İlimizde ayçiçek balının üretilmediği her yıl toprağa 600 ton ayçiçeği balı karışmaktadır.  Bu proje ile şimdi yılda 300 ton ayçiçeği balı üretimini hedefliyoruz. İnşallah 2023 yılına kadar yıllık 600 ton ayçiçek balı üretecek kapasiteye ulaşırız.”ifadelerini kullandı. 

BALDA LİSANSLI DEPOCULUK DÖNEMİ BAŞLIYOR
Konuşmasında bal üreticilerine müjdeli bir haberde veren Birlik Başkanı Yücel Saygı, “Birlik olarak Ticaret Borsası’na üye olduk. Hamdiköy’de 5,5 dönüm arazi üzerine inşa edeceğimiz entegre arıcılık tesisinde lisanslı bal deposu da kuracağız.”şeklinde kaydetti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ise konuşmasında Çorum’da sivil toplum kuruluşları ile uyum içinde çalıştıklarını ve birlikte güzel projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, yeni projelere desteklerinin devam edeceğini söyledi.
AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise Birliğin arıcılara 6000 adet kovan dağıtma projesine destek vereceklerini söyledi.
Milletvekili Ceylan, Dağsaray köyünün su ve yol sorunlarının çözümünün takipçisi olacağını da belirtti.

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ise Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği’nin başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, ayçiçeği balının ihraç edilmesinin önemine değindi ve başarı dileklerini iletti.
Vali Mustafa Çiftçi ise yaptığı çalışmalardan dolayı Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği’ne teşekkür ederek başarılar diledi.

SEKTÖRE KATKI VERENLERE TEŞEKKÜR PLAKETİ
Törende Çorum’da arıcılığa sağladıkları katkılardan dolayı Badegül Solmaz, Gazi Evci, Sinan Kip, Dilek Bilgin ve İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı’ya teşekkür plaketi verildi.

Programa, Garnizon Komutanı Personel Kd. Alb. Ferhan Işık, Mecitözü Kaymakamı Mustafa Atış, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Bektaş, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak, Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Pankobirlik Başkanı Ahmet Pehlivan, Mecitözü Belediye Başkanı Veli Aylar, siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. 

Editör: Haber Merkezi