Çorum TSO ve Toprak Sanayicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum Mucitler Derneği Başkanı İbrahim Şahin’in ‘Köpük Tuğla’ konulu makalesiyle ilgili açıklama yaptı.


Şahin’in, yazdıklarıyla piyasayı yanlış yönlendirip bilgilendirdiğini ifade eden Başaranhıncal’ın, dernek başkanı hakkında yasal yollara başvurulacağını da belirttiği açıklaması şöyle:
“İlimizin en önemli sektörlerinin başında gelen ve tabir yerinde ise, imalat ve sanayileşme süreçlerinin en önemli yapı taşlarından biri durumunda bulunan tuğla ve kiremit malzemesi için; gerçeklerden uzak, yaşadığı  şehrin  imalat  sanayisi değerlerini  ve gerçeklerini  bilmeyen ve  yapı malzemeleri hususunda ne kadar  bilgi sahibi olduğu  şüpheli olan Çorum Mucitler Derneği Başkanı sıfatı ile  bir yazı kaleme  alınmıştır.


İlimizde 100 yıllık bir  geçmişi olan ve binlerce çalışana istihdam sağlayan bu sektör, oluşturduğu ortaklık yapıları ile kentimizde hem bu sektörde hem de başta makine sektörü olmak üzere  farklı sektörlerde  imalat sanayisinin gelişmesine en önemli etki ve katkıyı sağlamıştır. İlimizdeki tuğla kiremit sektörü, ülkemizin tuğla ihtiyacının %10'u ve kiremit ihtiyacının da % 30'nu karşılamaktadır. Bu istihdam ve üretim kapasitesinin yanında, diğer  sanayi kollarına ve meslek gruplarına da iş olanağı sağlamaktadır. Sektörde çalışanlarla birlikte direkt ve dolaylı olarak etkileşim içinde olduğu diğer meslek kolları da dikkate alındığında on binlerce kişi geçim sağlamakta ve ekmek  yemektedir. 


Yaşadığı şehrin imalat sanayi değerlerine uzak olduğu anlaşılan ve yazısında konu olan ürünlerle ilgili  teknik bilgi ve yasal zorunluluklardan bihaber olduğu anlaşılan ve kamuoyunu yanlış ve eksik bilgilendiren bu zatın, gerçekleri  öğrenmesi için bazı  hatırlatmalarda bulunmak  ihtiyacı  doğmuştur.   
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, TSE  Standartları, AB Direktifleri  yapı malzemelerinin üretimi ve kullanımı   hususunda  kuralları  net bir şekilde ortaya koymuştur. Tuğla, ses yalıtkanlığı ve nem izolasyonu, ısıl iletkenlik değerleri, deprem yüklerine karşı mukavemeti ile ana parametrelerde en iyi performansı sağlayan TSE ve CE belgeli bir üründür. Çorum Mucitler Derneği Başkanı sıfatı ile yazı yazan bu kişinin teknik olarak bu bilgilere vakıf olmadığı anlaşılmakta, insan sağlığı ve güvenliği açısından kendini ispatlamış tuğla için de sadece ‘boşluk dolduran bir ürün’ olarak  bahsetmesini de cehaletin vuku  bulması olarak görüyoruz. 


Köpük beton ürünü ve tüm yapı malzemelerinin merdiven altı veya belgesiz ve onaysız olarak üretilemeyeceğini ve teknik şartları sağlamayan ürünlerin kullanımının yapı güvenliği ve insan sağlığını tehdit edebileceğini bilmeyen bu kişinin, bir sıfat altında kaleme aldığı yazının gerçeklerden uzak olduğu bilinmelidir. Çorum ilimizin bugün ekonomik konumunu oluşturan sektöre yönelik olumsuz beyanlarda bulunurken Çorum'un ekmeğini yiyor olmasının helalini ve haramını vicdanına bırakıyor, piyasayı açıklamaları ile yanlış yönlendiren ve bilgilendiren dernek başkanı hakkında yasal yollara da başvurulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.” 

Editör: Haber Merkezi