FATİH BATTAR

‘Çorum Okuyor’ projesinin kapanış programında konuşan Vali Necmeddin Kılıç, 21.yüzyılın bilgi çağı olduğunu belirterek, bilgiye hazır olan, bilgiyi kullanabilen toplumların 21.yüzyıla yön verebileceğini söyledi.

Bu yıl 6.sı düzenlenen ‘Çorum Okuyor’ projesinin kapanış programı dün gerçekleştirildi.

Çorum Belediyesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği işbirliği 2012 yılından bu yana devam eden ‘Çorum Okuyor’ projesinin kapanış programı dün Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, TDED Çorum Şube Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Turhan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, okul müdürleri, öğretmenler ve projeye katılan öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, 6 yıldır devam eden projede 11 bin öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

Geçen yıl öğrenci sayısının 2 bin olduğuna dikkat çeken Büyük, bu yıl itibari ile öğrenci sayısını 11 bine çıkardıklarını söyledi. Çorum’da her 10 öğrenciden birinin kitap okuduğunu kaydeden Büyük, Çorum’un kitap okuma oranında çok iyi noktalarda olduğunu aktardı.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ da konuşmasında Türkiye’nin okuma oranında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türkiye’de eğitim çok ciddi atılımlar yapıldığını belirten Karadağ, Erdoğan’ın kitap okuyan gençliğe verdiği önemden bahsetti.

Belediye Başkanı Zeki Gül ise Çorum Belediyesi olarak ‘Çorum Okuyor’ projesini baştan beri çok önemsediklerini belirterek, projenin eğitim – kültür hayatına, önemli katkılar sunan bir proje haline geldiğini söyledi.

Proje kapsamında ortaokullarda ve liselerde 15-20 öğrenciden oluşan 861 grup oluşturduklarını aktaran Gül; “Sabırla, gayretle devam ettiğimiz bu çalışmayla bugün 11 bin öğrencimize ulaştık.

 Şehrimizde her okuyan 10 öğrencimizden birine ulaşmayı başardık. Belediyemiz adına gurur duyduğumuz bir hizmet oldu. Hemen hemen tüm okullarımızda kitap okuma gruplarımız oldu.” dedi 

Belediye olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini ifade eden Gül; “Elbette bu sadece öğrencilerimize, öğretmenlerimize düşen bir sorumluluk değil. Tek başına bir kesimin kaldıracağı bir sorumluluk da değil. Bu konuda eğitim ve kültürle ilgili olan bütün kurumlar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Devletimiz bu sorumluluğunun farkında. Her ilimize üniversiteler açıldı. Liseler, ortaokullar açıldı. Okullarımız çağın gerektirdiği tüm imkanlarla donatılıyor.  Çorum Belediyesi olarak biz de devletin bu misyonunu sahiplenen, uygulayan bir belediyecilik sergiliyoruz.  Eğitim yatırımlarımız en önemli yatırım kalemlerimizden biri oldu.  Okullarımıza her türlü yardımı yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin hedeflerini, şehrimizde gerçekleştireceğine inandığımız hizmetlerle gençlerimizin eğitimi için imkânlarımızı seferber diyoruz.  Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, Okullarımızla, Müftülüğümüzle, eğitim faaliyeti yürüten STK’larımızla her zaman işbirliği içinde olmaya gayret ediyoruz.  Kültürel çalışmalarımızla gençlerimize, evlatlarımıza, insanlarımıza eğitimleri, kültürel gelişimleri için imkân sağlamaya devam ediyoruz.  Çorum Belediyesi olarak her geçen gün daha da çeşitlenen, niteliği artan eğitim – öğretim faaliyetleriyle, kültürel hizmetlerimizin yelpazesini genişletiyoruz.  Kitap dağıtımlarından kütüphanelerin kurulmasına, okullarımızın fiziki imkanlarının iyileştirilmesinden öğrencilerimize yönelik kültür gezilerine kadar çok çeşitli alanlarda kültürel hizmetlerimiz var.” ifadelerini kullandı.

Çorum Belediyesi olarak ayrıca Çorum’a 40 tane Z Kütüphane kazandırdıklarını belirten Gül; “Bu kütüphanelerimizin içini de öğrencilerimize yakışacak şekilde kitaplarla doldurduk.  Okuma gruplarına aldığımız kitaplarla birlikte 88 bin kitap temin ettik.  Teknolojinin imkânlarıyla kütüphanelerimizi teçhiz ettik.  Mahallelerimizde hem Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri olarak hem de Gençlik Merkezleri olarak eğitim ve kültür faaliyetlerini devam ettiren kurumlarımızdan binlerce vatandaşımız yararlanıyor. İnsanlarımız, gençlerimiz, evlatlarımız; yeter ki istesinler.  Her zaman onların yanındayız. Bundan sonra da onların yanında olmaya da devam edeceğiz. “ şeklinde konuştu

Okumanın önemine vurgu yapan Gül; “Özü sağlam, sözü sağlam insan olmak; vatanına, milletine değerlerine sahip çıkan bir insan olmak için okumak, hem de herkesten fazla okumak gerekiyor.  Güçlü bir millet, güçlü bir devlet olmanın yolu sadece fiziki kalkınmayla sağlanmıyor. Türkiye, Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde imkânlar bakımından da siyasi bakımdan çok güçlü bir ülke haline geldi. Bu gelişimi sosyal alana da kültürel alana da en iyi şekilde yansıtmamız gerekiyor.  Bunun yolu da gençlerimizi iyi yetiştirmekten, onlara gerekli imkânları sunmaktan geçiyor. Tüm milletler gençliğinin en iyi şartlarda, en şekilde yetişmesini ister. Çünkü geleceğinin gençlerinin elinde olduğunu bilir.  Biz de gözümüzü kırpmadan, gözümüz arkada kalmadan bu ülkeyi emanet edeceğimiz, asla şek ve şüpheye düşmeden bu toprakları emanet edebileceğimiz bir gençlik yetiştirmek zorundayız. Gençlik bilgiyle teçhiz edilmeli. Milli ve manevi değerlerimizi terk etmeden, onları en iyi şekilde sahiplenen bilgili, özgüveni yüksek gençler dünya medeniyetleri arasında bizi öne çıkaracaktır.  Kendisini internetin, televizyonun, teknolojinin egemenliğine teslim eden bir gençlikle bunu başaramayız. Aksine, bunları üretebilecek bir bilgi ve donanıma sahip olursak bu güç hem korunacak, hem de daha da geliştirilecektir.  İşte bu çalışmalarla, bu tür çalışmaları çoğaltmakla bunları başaracağız. Çorum Okuyor Projesi bütün bu hedefleri getirmeye yönelik atılan bir adımdır.” dedi

Son olarak kürsüye gelen Vali Necmeddin Kılıç ise konuşmasında 21.yüzyılın bilgi çağı olduğunu belirterek, öğrencilerin de bilgi çağının gerekliliğine göre yetişmesi gerektiğini ifade etti.

Bilgiye hazır olan, bilgiyi kullanabilen toplumların 21.yüzyıla yön verebileceğini dile getiren Kılıç, öğrencilerin bilgi çağının gerekliliğini yerine getirmesi için çok okuması gerektiğini söyledi.

Artık bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu aktaran Kılıç, öğrencilerin sürekli okuyarak kendini geliştirmesi ve çağa ayak uydurması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’yi 2053 ve 2071 hedeflerine gençlerin ulaştıracağını belirten Kılıç, bu yüzden Türkiye’nin yarınları ve umutları olan gençlerin iyi yetişmesi gerektiğini vurguladı.

Program sonunda ünlü yazar Erdal Demirkıran öğrencilerle söyleşi yaptı.