FATİH BATTAR

Geçtiğimiz aylarda döviz kurunu bahane ederek, fiyat artışı yapan firmaları denetleyen Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, bu kez 1 Ekim itibariyle zorunlu hale gelen ‘yerli üretim’ logosu denetimine çıktı.

1 Ekim itibariyle yerli üretim logosunun zorunlu hale gelmesinin ardından Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri yerli üretim logosu denetimi yaptı.

Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde "yerli üretim" logosu kullanma zorunluluğunun ardından Çorum’da Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından "yerli üretim" logosunun fiyat etiketlerinde kullanımı ve fiyat artışlarıyla ilgili denetim yapıldı.

Raflarda ürünlerin etiketleri ve fiyatlarını kontrol eden ekipler, eski ve yeni fiyat karşılaştırması yaptı ve en son fiyat artışının yapıldığı tarihleri sorguladı.

Denetimde ürünlerde yerli üretim logosunun kullanımı, etiket fiyatı ve kasa fiyatı arasındaki farklar, etiket ve tartı aleti arasındaki gramaj farkları denetlendi.

Üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde ‘yerli üretim’ logosu kullanımının zorunlu hale gelmesinin ardından denetimlere başladıklarını belirten Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım,  logonun haksız ve yersiz olarak mevzuata aykırı şekilde kullanımının tespiti halinde, ilgililer hakkında fiyat etiketine ilişkin aykırılıklar için etiket başına 274 lira idari para cezası uygulanacağını belirterek işletmeleri uyardı.

Ticaret Bakanlığı’nın Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yaptığı düzenleme kapsamında etiket ve listelerde malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı, satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih yanında üretim yeri Türkiye olan mallar için ‘Yerli Üretim Logosu’nun da yer alacağını aktaran Yıldırım; “Haksız ve yersiz olarak mevzuata aykırı şekilde kullanımının tespiti halinde, ilgililer hakkında fiyat etiketine ilişkin aykırılıklar için etiket başına 274 lira idari para cezası kesilecek. Bunun yanında Reklam Kurulu tarafından reklamın yayımlandığı mecraya göre 6 bin 900 lira ile 276 bin 345 lira aralığında idari para cezası uygulanacak.” dedi

Editör: Haber Merkezi