Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretiminde atağa geçileceğini açıklamasının ardından konuyu değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, “Çiftçimizin üretim yapmasını sağlayıcı her türlü girişim önemlidir.” dedi.


Birçok üstün özellikleri olan kenevir üretiminin gelişmesinin, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İl Temsilcisi Necati Gül, şu açıklamayı yaptı: “Ancak bu katkının ‘bir mucize’ gibi gösterilmesi yanılgısına düşülmemelidir. Kenevirin dünya ticaret içindeki payı sınırlıdır. Bu durum göz önüne alınarak, kenevir üretiminin geliştirilmesine öncelikle üretimin çeşitlendirilmesi, alternatif ürünlere yönelinmesi ve ülke ihtiyacının yerli üretimle karşılanması olarak bakılmalıdır.


Kenevir üretiminin geliştirilmesine ilişkin söylemlerin, bu konuda geliştirilecek bir politika ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu politikanın bir ayağı kenevir üretiminin karlı bir üretim haline getirilmesi olmalıdır. Bugün bu üretimin gerekli izinlerin alınması şartıyla yapılması önünde bir engel bulunmamaktadır. Ancak kenevir üretimi karlı olmadığı için çiftçi tarafından tercih edilmemektedir. Politikanın bir diğer ayağı ise kenevirin farklı kullanımına ilişkin tesislerinin kurulması olmalıdır. Bu tesisler keneviri hammadde olarak kullanmak suretiyle değerlendirilmesini ve kenevire olan talebin artmasını mümkün kılacaktır.”

(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi