FATİH BATTAR

Çorum Çölyak Derneği Çorum’da Çölyak hastalarının yemek ihtiyacını karşılayabilmek için ‘Glutensiz Üret, Sağlıklı Tüket’ projesi kapsamında ‘Glutensiz Mutfak’ projesi geliştirdi.

Proje kapsamında Çölyak hastalarının ailelerinden seçilecek 30 kişiye 4 ay boyunca ‘Glutensiz Şef’ olarak tanınan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Şef Süleyman Engin eğitim verecek. Şubat ayında başlayacak eğitim Haziran ayına kadar devam edecek. Çölyak hastalarının glutensiz yemeklerini hazırlayabilmeleri için hayata geçirilecek proje ile çölyak hastaları hem kendi yemeklerini hazırlayabilecek hem de kendileri gibi çölyak hastalarına yemek eğitimi verecek.

Çorum Çölyak Derneği ‘Glutensiz Mutfak’ projesi ile ilgili Şelale Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda bir konuşma yapan Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici; “Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten proteini, çölyak hastalarında onarılamayacak hasara neden oluyor. Çünkü bağırsaklarda sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına neden oluyor. Ancak ekmekten çorbaya pek çok besin maddesinin içinde gluten yer alıyor. Hal böyle olunca diyete uyum da zorlaşıyor. Tam da bu nedenle, Çorum Çölyak Derneği, olarak ‘Glutensiz Mutfak’ projesini geliştirdik.” dedi

‘Glutensiz Mutfak’ projesinin İç İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilen ikinci projeleri olduğunu belirten Kesici, proje ile Çorum’daki Çölyakl hastalarının hayatını kolaylaştırmak ve kendi ürünlerini yapmaları konusunda bilgilendirmeyi planladıklarını kaydetti.

Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak ise Çölyaklı ailelerin evde glutensiz ürünler nasıl yapılır, bu yönde eksikleri olduğunu ve bu yüzden ‘Glutensiz Muftak’ projesini geliştirdiklerini söyledi.

Proje ile Çölyak hastalarının hayatlarının kolaylaştırmayı, bilinçli glutensiz diyet yapılmasını sağlamayı, ve glütensiz ürünlerin üretimine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçladıklarını belirten Azak, hedeflerinin ise Çölyaklıların glütensiz beslenme yaşamlarında karşılaştıkları sorunları çözmek ve katkı sağlamak olduğunu aktardı.

Proje kapsamında Şubat ayında Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Şef Süleyman Engin,  30 kişiye glütensiz yemek yapımı ile ilgili eğitim verecek. Şubat ayında başlayacak eğitim, Haziran ayına kadar devam edecek.

Toplantıda ayrıca Proje Koordinatörü Sıddık Veldet, Çölyak Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Tuncay Kesici, Müjgan Demir, Hüseyin Özden ve Ömer Yıldırım da hazır bulundu.

Editör: Haber Merkezi