TAZOF Tüm Akıl ve Zekâ Oyunları Federasyonu İl Temsilcisi Sinan Avşar tarafından Çorum’da ilk defa ‘Akıl ve Zeka Oyunları 1. Kademe Eğitmen Eğitimi’ organize edildi.

TAZOF Kulüpler Koordinatörü ve Usta Eğitmeni Metehan Erdoğan’ın verdiği eğitim; 12-13 Eylül 2020 tarihlerinde Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi’nde maske, mesafe ve temizlik önlemleri çerçevesinde gerçekleştirildi. Başta becerikli yapılar, architecto ,pentago, tangramino, kulami, mangala, reversi, tangramlar, pentomino, colours, triangle game, quadrıllıon, numbers,ıq-link,hide & seek jungle, Qbitz, Qbitz extreme, smart-ıq-focus, match madness, six, dizios, qwirkle, look look, meta forms, equilibrio, rondo vario, pomela,skippity gibi oyunlar olmak üzere 30 farklı oyun ve oyun kuralları anlatıldı.

Ayrıca bu yıl 4.’sü düzenlenecek olan ‘Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Şampiyonası Turnuva Oyunları (6 adet), Ölçme Değerlendirme, Turnuva Organizasyon Bilgisi, Sporcu, Veli ve Hakem İletişim Becerileri eğitimi verildi.

‘ZEK OYUNLARINI YAYGINLAŞTIRMAYA KARARLIYIZ’
Program hakkında bilgi veren Avşar, “İlimizdeki ve ilçelerimizdeki (Alaca, Sungurlu, Osmancık) eğitmen ihtiyacının karşılanması ve bu işe gönül vermiş, sahada aktif rol üstlenen, olaya hakim, işin ehli ve en önemlisi federasyon tarafından sertifikalandırılmış eğitmenlerce zeka oyunları eğitiminin yürütülmesi hedefimizle bu eğitimi organize ettik. Artık dünyanın kabul ettiği bir gerçek var. Çabuk öğrenmede geleceğin metodu ‘Akıl ve Zeka Oyunları’dır. Zekâ oyunları; kişinin zihnini açan, beyin fonksiyonlarını çalıştıran, öğrenmeyi kolaylaştıran, özellikle çabuk öğrenmeyi sağlayan; bunun yanında dikkat, konsantrasyon, bağlantısal düşünme, geometrik algılama ve görsel zekâ becerilerini geliştiren bu yeni dünyanın eğitim metodudur. Bu metot yıllardır gelişmiş dünya ülkelerinde alt yapısı hazırlanarak bir öğreti metodu olarak eğitim kurumlarında her yaş ve seviyede hayata geçirilmiştir. Bizlerde ülkemizde federasyon olarak, ilimizde de temsilciliğimiz olarak bu sorumluluğu üstlenmiş bulunmaktayız. Zekâ oyunlarını anlatmaya, tanıtmaya, ilimizde yaygınlaştırmaya kararlıyız.

Ülkemizde zekâ oyunları denildiğinde şöyle bir yanılgıya düşülmektedir. Maalesef akıl ve zekâ oyunları sıradan bir oyuncak gibi algılanıyor. Oysa akıl ve zekâ oyunları oyuncak değildir ve sadece bir oyun da değildir. Oyuncakla zekâ oyunu arasındaki fark, kurallardır. Kişiye kattığı becerilerdir. Zekâ oyunlarının mutlaka kuralları ve bir stratejisi vardır. Akıl ve zekâ oyunları; eğlendirici, eğitici, geliştirici materyallerdir. Tüm bunların yanında zekâ oyunları başlı başına bir kişisel gelişim eğitimidir.” dedi. 

Eğitime, Gençlik Liderleri Aslıhan Kaya, Kübra Diç, Leyla Tanrıkol, Ali Şahin ve Gönüllü Gençlik Liderleri Semih Dumlu, Mustafa Keleş ile SMMM İhsan Eret, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul idarecileri Murat Canbolat, Hüseyin Yavuz ve Fen Bilgisi Öğretmeni Semra Yürürer’in yanı sıra Mehmet Zahit Kotku Camii Müezzini ve Diyanet Gençlik Merkezi görevlisi Murat Arar katıldı. Eğitim sonrası yapılan sınavı başarı ile geçen kişilere TAZOF tarafından “1.Kademe Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni” belgesi verileceği belirtildi.

Avşar ayrıca, eğitimi ziyarette bulunan ve desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’a ve Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mahmut Yabacıoğlu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Şubesi adına ziyarette bulunan Sümeyra Tozlu’ya da şükranlarını iletti.