RECEP MEBET

Umut Vakfı tarafından hazırlanan ‘Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’ 2018 raporu açıklandı.

Çorum’da geçen yıl meydana gelen 40 asayiş olayında 19 kişinin öldüğü 38 kişininse yaralandığı bildirildi.

Türkiye genelindeki şiddet (cinayet) olaylarının mercek altına alındığı raporda Çorum’a da yer verildi. Basına yansıyan ‘Bireysel Silahlı’ olayların taranması ve değerlendirmesi ile hazırlanan raporda, Çorum’da yaşanan şiddet olaylarının bir önceki yıla göre düşüş gösterdiği belirtildi.

Bölgelere göre değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, Çorum’un da içinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi ile ilgili şu tespitlere yer verildi:

“Şiddet olayları bakımından Samsun bölgede lider. 2016 yılında 166 bireysel silahlı olayın basına yansıdığı kentte 2017’de de 201 olay yansımıştı. Samsunlular ne kadar sevinir bilmiyoruz, ama 2018’de bu sayı 5 rakam aşağı düşerek 196’ya gerilemiş.

Umarız insanı en ufak tartışmada silaha sarılan Karadeniz’in hırçın kenti Samsun’da ileriki yıllarda ciddi düşüşler yaşanır. Bunun için de unutmayın ki, kentlerin mülkü amirlerine çok iş düşüyor ve ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor.

Bölgede Çorum’da da bir önceki yıla göre 15 olay daha az olmak üzere 40 olay basına yansımış bulunuyor. Trabzon ve Düzce’de 36’şar olay, Zonguldak’ta 35, Ordu’da 24, Rize’de 22 olay dikkat çekerken bölgenin diğer illerinden Kastamonu’da 17, Giresun’da 13, Tokat’ta 12, Bolu’da 11, Karabük’te 10, Bartın’da 8, Amasya’da 8, Sinop’ta 7, Bayburt’ta 4, Artvin’de 2, Gümüşhane’de ise 2 olay yaşanmış.

Gördüğünüz gibi Karadeniz bölgesinin, hatta Türkiye’nin en sakin şehri Bayburt’a geçen yıl nazar değdi. İlde meydana gelen 4 olayda 4 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Basına yansıyan durum bu… Başka olay var mı bilemeyiz tabii ki.”