FATİH AKBAŞ

Çorum Belediyesi daha önce binası ve çevresi kente yakışmayacak derecede kötü olan Erzurum Dede Türbesi’ni baştan aşağıya yeniledi. Yeni bir park ile ortasına yeniden yapılan türbe binası ve müştemilatı modern bir görünüm kazandı.

Belediye Başkanı Zeki Gül, çalışmaları yerinde inceledi ve parka yetişmiş bir ağaç dikti.

Proje hakkında basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Zeki Gül, “Erzurum Dede Türbesinin de içinde bulunduğu yaklaşık 95 hektarlık (950 bin metrekarelik) bir alanda yeni imar düzenlemesi yaptık. Bu bölgede en son 27.08.1997 yılında bir değişiklik yapılmıştı. Bu düzenlemenin yapıldığı tarihlerde o bölge bugünkü yapısından çok daha farklıydı. Bugün bölgede bulunan kurumların, binaların hiç biri de yoktu. 21 yıl öncesinin imar planında, 200 metrekarelik parseller üzerinde 2’şer katlı dükkânlar yapılacak şekilde bir planlama yapılmış. 2010 yılından sonra bu bölgede büyük bir değişim yaşandı. Bu değişime bağlı olarak yeni düzenlemeler ve yeni uygulamalar yapılması da zorunlu hale geldi. 2010 yılında bir plan tadilatı yapıldı ve burada bir hastane yapılması kararı alındı. 2012 yılında Hitit Üniversitemizin Güney Kampüs alanı olarak bu bölge işaretlendi. 2014 yılında da Hitit Üniversitesi Öğrenci Yurdu yapılması kararı alındı. Kampüs hariç tüm binalar burada işaretli olan alanlarda inşa edildi ve insanlarımıza hizmet veriyor” dedi.

BÖLGEDE YENİ BİR İMAR DÜZENLEMESİ YAPILDI

Mevcut imar planının bölgenin değişen yapısına uymayan, bölgedeki değişimi kaldırmayan bir planlama olarak kaldığını kaydeden Başkan Gül, “Buna bağlı olarak yeni planlamanın yapılması elzem oldu. Biz de bölgede gerçekleşen değişime uygun uygun imar planı hazırlığımızı yaptık. Bu imar planı hazırlığına göre de uygulamasını yapacağız. 20 yıl önce yapılan imar planında sadece ticaret alanları işaretlenmişti.

Park, yeşil alan, eğitim alanları, konut alanları, ibadethane alanları plan içerisinde yer almıyordu. Mevcut planlamada yol yapımı, çevre düzenlemesi gibi hayati önemi haiz çalışmalarla ilgili de ayrıntılı bir planlama yapılmamıştı. Daha önceden üzerinde çalıştığımız ve Belediye Meclisimizin de onayladığı imar düzenlemesi ile bu bölgede, ticaret alanları, diğer kısımlarında ise ağırlıklı olarak konut alanları yapılacak şekilde bir düzenleme yaptık. Bölgenin arka kısımlarını da 5’şer kattan oluşan konut alanları olarak işaretledik. Bu imar çalışmasının ardından bölgede yeniden imar uygulaması yapılacak. Bölgeyi, “yeni yaşam alanı olarak şekilde” planlıyoruz. Erzurum Dede Bölgesinde 950 dönümlük alanın bir kısmını konut alanı bir kısmı içerisinde cami, ilköğretim, lise, sosyal kültürel tesislerin bulunacağı alan. Türbenin etrafındaki alanları 2’şer katlı ticaret merkezi olarak işaretledik. Bölge içerisinde park, yeşil alan ve çevre düzenlemesi yapılacak alanları da belirledik. Bölgede yol, cadde, sokak gibi ulaşım alanlarına ayırdığımız geniş bir alan ayırdık. 950 bin metrekarelik alanında içerisinde Erzurum Dedenin olduğu parkın dışında burada üç tane daha büyük park inşa edilecek. Sadece büyük parklarımız yok. Burasının bir yaşam merkezi haline gelmesiyle bölge sakinlerimiz tarafından kullanılan irili ufaklı pek çok park daha inşa edeceğiz. Erzurum Dede Bölgesindeki park ve restorasyon çalışması, yine bölgenin ruhuna uygun bir şekilde yapıldı. Türbe ıssız bir yerdi. Türbenin ruhuna, varlığına uygun olmayan birçok davranışın sergilendiği bir yer haline gelmişti. Bunların yanında türbe kısmı çok bakımsız bir haldeydi. Burada hem bakım onarım çalışması hem de çevre düzenlemesi yapmak gerekiyordu. Biz de belediye olarak Erzurum Dede Türbesinin olduğu alana yine hem bölgeye hem şehrimize yakışacak bakım onarım – park çalışmaları yaptık. Projesini tamamlayıp, ihalesini ve yer teslimini yaptığımız park çalışmamız bölgenin yeşil alan ihtiyacını karşılanmasına yönelik bir çalışma.

Erzurum Dede Türbesinin olduğu noktada tamamladığımız parkımız, hastaneye gelen hemşehrilerimizin, yurtta kalan öğrencilerimiz, park etrafındaki iş yerlerinin ve konutların adeta yaşam alanı olacak. Bölgede ikamet edecek olan hemşehrilerimiz için sağlıklı vakit geçirebilecekleri donatılara sahip bir park olacak. Erzurum Dede Türbesinin de içinde bulunduğu alan ise 21 bin 174 metrekare” şeklinde belirtti.

TÜRBE BİNASI YENİDEN YAPILDI

Parkta iki ayrı noktada 442 metrekare çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları,

482 metre EPDM yürüyüş yolu ve 502 metre bisiklet yolu bulunduğunu ifade eden Başkan Gül, “Parkımızı kent mobilyaları ile donatacağız. Ve mesire alanında olması gereken tüm mobilyalar olacak. 44 adet kameriye, 50 adet bank konulacak. Park içerisindeki yeşil alanlar ise 11 bin 52 metrekare olacak. Türbe binasında da kabir kısmı orijinaliyle kaldı. Buradaki türbe kısmının aslını koruduk. Ve restorasyon çalışmaları yaptık. Buraya yeni inşa ettiğimiz türbe binası 130 metrekare.

Türbe dışında ve hemen türbenin yanına, bebek bakım odası, bay, bayan mescit,

abdesthane ve lavabo, depo, engelli wc gibi alanların bulunduğu 250 metrekarelik bir bina inşa ettik. Kameriye montajları tamamlandı. Ağaçlandırma çalışma ve bitkilendirme çalışmaları devam ediyor. Burada yaptığımız park çalışması, türbe restorasyonu, bina yapımı, aydınlatma, sert çalışmalarının maliyeti1 milyon 620 bin 140 TL. Bunlara ilaveten, Çorum Belediyesi olarak kameriye, oturma bankları, çöp sepeti gibi park mobilyaları yerleştirdik. Bunların maliyeti de 700 bin TL oldu.

Toplam 2 milyon 320 bin TL harcama yaptık” dedi.

152 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

Çorum’a şimdiye kadar 152 bin ağaç diktiklerini açıklayan Başkan Gül, “Kent Park’a 4 bin yetişmiş ağaç diktik. Sene sonuna kadar de Çorum’a 170 bin ağaç dikmiş olacağız. Bunun içinde fidanlar, çalı grupları ve çiçekleri saymıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Gül’e incelemelerinde Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Özel Kalem Müdürü İrfan Yiğit, Park Bahçeler Müdürü Eyüp Aytekin, bazı Belediye Meclisi üyeleri de eşlik etti.