Evde bakım parası nasıl alınır? Başvuru nereye yapılır?

Çorum’da yaklaşık 2 bin 700 kişinin aldığı evde bakım parasının nasıl alınacağına ilişkin bir araştırma yaptık.  Evde bakım parası nasıl alınır?

Evde bakım parası nasıl alınır?  Başvuru nereye yapılır?

Çorum’da yaklaşık 2 bin 700 kişinin aldığı evde bakım parasının nasıl alınacağına ilişkin bir araştırma yaptık.  Evde bakım parası nasıl alınır? Başvuru nereye yapılır? Soruları merakla araştırılıyor. Engelli aylığı ve evde bakım parası, engellilerin yoksulluğa düşmesinin önlenmesi ve engellilere yönelik bakım hizmetlerinin masraflarının karşılanması adına uygulanıyor.

Evde bakım parası için ne kadar ödeme yapılıyor? Evde bakım parasını alabilmek için öncelikle başvuruda bulunmak gerekiyor. Ayrıca evde bakım şartları ise şu şekilde...

EVDE BAKIM PARASI NASIL ALINIR?
Engellilerin gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için başkasının bakımına muhtaç olmaları söz konusu. Engellilerin gündelik bakım hizmetlerinin genellikle kendi evlerinde ve bir akrabaları tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bakım hizmetini gerçekleştiren kişiye evde bakım parası ödenebiliyor. Ancak bunun için bazı şartlar söz konusu. Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesidir. Bununla birlikte, engellinin sağlık kurulu raporunda “ağır engelli” ibaresinin yer alması şarttır. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası alınamaz. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir.

 

KİMLER YARARLA-NABİLİR?
Sağlık kurulu raporu ile en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilen kişiler engelli aylığı alabilirler. Engellilik oranına göre engelli aylığının miktarı değişir. Engelli aylığı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması da gerekir.

 

BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Evde bakım parası ve engelli aylığı alınabilmesi için başvuruların ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Evde bakım parası alınması için başvuru esnasında engellinin bulunması gerekmiyor.
Engelli aylığından yararlanmak isteyen kişiler SYDV’lerden (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları) aldıkları sevk ile sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelere gidiyorlar. Alınan bu sevk ile gidilen hastanede verilecek sağlık kurulu raporu için ücret alınmıyor. Raporda belirlenen engellilik oranı sonrası muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve engellilik oranına göre belirlenen engelli aylığı bağlanıyor.         (Haber Merkezi)

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet öz
Ahmet öz - 4 yıl Önce

Ben babam icin gittim rapor yüzde 70 idi ama onat vermediler sizin yazınızda yüzde 40 raporla alınır yazıyor ben alamadım çorum hiti üniversitesi erol olcok hastanesinden

Ahmet öz
Ahmet öz - 4 yıl Önce

Az once yazmış olduğum yazı uzerine yoğunlarıysanız sevinirim tesekkur ederim

konuk
konuk - 4 yıl Önce

ağzı olan konuşuyor.haber olsunda nasıl olursa olsun mantığıyla haber yapmayın arkadaşım.
bak adam soruyo %70 le alamadım diyo.alamaz çünki ağır engelli ibaresi yoktur.şeker hastasıdır-yada kalp hastasıdır.yada raporu geçicidir sürekli değildir.bu tür haberlerle insanların zihnini bulandırıp resmiğ kurumlarda gereksiz yoğunluk yaratmaya yada devlete karşı insanlarda olumsuz düşünceler oluşturmaya gerek yok.adam %70 le bana vermediler demekki veriliyomuş ama o işde torpilemi kalmış deyip devlete kızabilir,küsebilir.onun için laf olsun torba dolsun diye haber yapmayın.

SIRADAKİ HABER