FATİH BATTAR

Çorum Ticaret İl Müdürlüğü tarafından döviz kurlarındaki yükselişler nedeni ile bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde fiyatların arttırıldığı imajı veren işletmelere karşı denetimler başlatıldı.

Çorum Ticaret İl Müdürlüğü, il genelinde market ve beyaz eşya ve mobilyacılarda zam fırsatçılarına karşı denetime başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın, döviz kurundaki artışı geçici dalgalanmaları bahane edip fiyatları artıran spekülatörlere yönelik 81 ilde eş zamanlı denetim başlatmasının ardından dün de Çorum Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri büyük marketleri gezerek fiyatları inceledi.

Denetimlere Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım da katıldı. Yıldırım, il müdürlüğü personeli ile Çorum’da faaliyet gösteren büyük marketleri denetleyerek, fiyatlardaki artışı ile ilgili rapor tuttu. Denetim ekipleri fiyatların aylık değişimlerini incelerken, normalin üzerindeki artışlarla ilgili işlem başlattı.

Halkın yoğun talep gösterdiği temel ihtiyaç maddelerini denetleyen ekipler, son tüketici fiyatlarıyla mevcut ürünün içeriğinin fiyatıyla uyumunu karşılaştırdı. Ekipler ayrıca raflardaki fiyat ile kasadaki fiyatın uyuşup uyuşmadığına baktı.

Çorum’da faaliyet gösteren 8 büyük marketi de denetleyen ekipler, ürünlerin 3 aylık girdi raporlarını da inceledi. Ürünün geliş fiyatı ile marketteki fiyatları karşılaştıran ekipler, haksız kazanç sağladığı belirlenen firmaları Ankara’da Rekabet Kurumu’na bildireceğini ve firma ile ilgili gerekli işlemin yapılacağını açıkladı.

 Gün boyu marketleri gezerek denetim yaptıklarını belirten Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım; “Çorum İl Ticaret Müdürlüğü olarak girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerin satış fiyatlarında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılmasına karşı Ticaret Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda 6502 Sayılı Kanun kapsamında fiyat etiketi ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğine istinaden ekiplerinizle denetimlerimize devam ediyoruz. Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanarak fırsatçılık yapılmasına izin verilmeyecektir.” dedi

Denetimlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten Yıldırım, marketlerin dışında  beyaz eşya ve mobilya sektöründe de denetimler yapılacağını. Çorum’dan sonra ilçelerde de denetim yapacaklarını kaydetti.