FATİH AKBAŞ

Bir süre önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilen Hıdırlık Cami düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde organize edilen "Vakıf Kuran Kadınlar" Temalı Vakıf Haftası ve Restorasyonu Tamamlanan 250 Vakıf Eserin 7 Bölgeden Canlı Bağlantılı Toplu Açılış Töreni'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telekonferans yöntemiyle Çorum'a bağlanarak, restorasyonu tamamlanan Hıdırlık Camisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Vali Necmeddin Kılıç, Hıdırlık Camisi'ndeki tören öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarımı yapılarak hizmete sunulan 250 eserin açılışının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Restore edilen 250 eserden yalnızca 7'sinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı bağlantısıyla açıldığını, bu eserlerden birinin de Çorum'da olmasının gururunu yaşadıklarını belirten Kılıç, açılışı yapılan tarihi caminin Selçuklular tarafından yaptırıldığını ancak zaman içinde bakımsızlıktan dolayı yıkıldığını aktardı.

Kılıç, daha sonra 1890 yılında Sultan 2. Abdulhamit Han tarafından eski caminin üzerine yeniden bir cami inşa ettirildiğini ifade eden Kılıç, "Bu eser, yıllar içinde mahalli imkanlarla onarım görmüş, ancak bu onarımlar, eserin orijinalliğine olumsuz etkide bulunmuştur. Yeni yapılan onarımla yağlı boyalar kazınmış, sıvaları indirilmiş ve orijinalindeki malzemeler kullanılarak, aynı şekilde neredeyse yeniden inşa edilmiştir” dedi.

Toplamda 1 milyon 300 bin lira harcanarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilen Hıdırlık Camisi'nin, Çorum'un sahip olduğu en önemli tarihi değerlerinden bir tanesi olduğunu kaydeden Vali Kılıç, "Hıdırlık Camimiz ve beraberindeki sahabe türbelerimiz, Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden bir tanesidir. Burada, hakkında ayet indiği düşünülen ve hadislerle övülen bir sahabe olduğu düşünülen Süheyb-i Rumi'nin kabri bulunmaktadır. Ayrıca Ubeyd-i Gazi ve Kereb-i Gazi isimli sahabelerimiz de burada yatmaktadır. Süheyb-i Rumi'nin İstanbul'un fethine giden orduların içinde olduğu ve burada bir çatışmada şehit olduğu ya da bir hastalıktan ötürü dünyasını değiştirdiği rivayet edilmektedir. Üç sahabenin aynı anda burada meftun olması, burada küçük çaplı bir çatışma neticesinde şehadete erdiklerini gösteren delil olarak bazı kaynaklarda kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından 7 eserin açılışı canlı bağlantı kurularak gerçekleştirilirken diğer eserlerin açılış kurdelesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kesildi.

Hıdırlık Camisi’nin açılış kurdelesini ise Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı Eyüp Aslan tarafından kesildi.

Editör: Haber Merkezi