İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, bahçe sahiplerini kış aylarında özellikle meyve ağaçlarının bakımlarını yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yazılı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İlimizde yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyvelerde görülen hastalık ve zararlılara karşı sonbahar ve ilkbahar aylarında koruyucu olarak mücadele yapılması gerekmektedir. Meyve ağaçları ve bağlar sonbaharda havaların soğuması ile birlikte yapraklarını dökerler, vejatatif gelişmesini tamamlayarak kış dinlenmesine geçerler. Bu durum ilkbaharda havaların ısınıp gözlerin patlama devresine kadar devam eder. Bu dönemde ağaçlar dinlenmeye çekildiği gibi bahçelerimize musallat olan hastalık ve zararlı etmenleri de toprağın 15 cm altında, ağacın gövde, çatlak ve kabukları altlarında yere dökülen yaprak ve meyve üzerinde kuruyan dal ve sürgünler üzerinde geçirirler. Yumuşak çekirdeklerin en önemli hastalıklarından olan karaleke hastalığının etmeni kışı yere dökülen yapraklarda ve ağaç üzerlerindeki sırçalı dallar üzerinde geçirirler. Yine yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en önemli zararlılarından olan elma iç kurdu kışı dalların çatlakları arasında, kuru dallar üzerinde, gövdedeki yarıklar arasında larva halinde geçirirler. Sert çekirdekli meyve ağaçlarının önemli hastalıklarından Bakteriyel ve dal kanseri etmeni, kışı hasta ağaçların kanser yaralarında, gözlerde, çatlaklarda, yapraklarda, kurumuş dallarda ve bazı yabancı otlar üzerinde geçirirler.

Sonbaharda veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılarak, toprakta kışı geçiren bazı canlıların yuvası bozulmalı, yabancı otlar yok edilmelidir. Yabancı otlar üzerinde bazı canlılar kışı geçirebilmekte, yabancı otların çok olduğu bahçelerde fareler fidan köklerine da çok zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde yabancı otlar yok edilmelidir. Budama yapılarak budama artıkları, yere dökülen yaprak ve meyveler, kuruyan dallar toplanıp imha edilmelidir. Bu şekilde bahçedeki etmenlerin populasyonu azaltılmış, baharın daha az ilaçlama yapmış oluruz.

İlkbaharda havaların ısınmasıyla hastalık ve zararlı etmenleri kışladıkları yerden çıkarak ağacın dal sürgün yaprak ve meyvelerinde zarar vermeye başlarlar. Kış döneminde hastalığın ortaya çıkmasını veya zararlının ekonomik zarar eşiğine ulaşmamasına engel olmak için kimyasal mücadele yerine entegre mücadeleye  önem verilmeli, kültürel mücadele daha çok yapılmalıdır. Bu kültürel mücadeleler arasında: Sonbahar veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılması zararlı popülasyonunun azalmasını sağlar. Çeşitli yabancı otları yok eder. Budama yapılarak budama artıkları kesilen dallar, yapraklar toplanıp imha edilmelidir.

Ayrıca sert çekirdeklilerde bakteriyel kanser veya yumuşak çekirdeklilerde Ateş Yanıklığı gibi hastalıklar o yıl görülmüş ise Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra iklim şartlarına göre  %3’lik bordo bulamacı yapılmalıdır. Ayrıca İlkbahar ayında ise Mart ayı başı gibi  gözler patlamadan önce bordo bulamacı tekrarlanmalıdır. İlkbaharda uygulanacak olan bordo bulamacı ise  %2’lik oranda bütün meyve ağaçlarına yapılmalıdır."

Orhan Sarı, açıklamasında yetiştiricilik yapan üreticilere bitki koruma konusunda olumsuz bir durumda karşılaşılması durumunda İl Müdürlüğüne yapacakları müracaatları en kısa sürede herhangi bir ücret talep etmeden değerlendirmek ve çözüm üretmek için çalışacaklarını da belirterek, çiftçilere bol kazançlar diledi.

Editör: Haber Merkezi