M.BURAK YALÇIN
Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı İlhan Yaşar, iktidarın çocukları koruma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediğini söyledi.
Eğitim-İş Sendikası Çorum Şubesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

Kent Meydanı’nda çok sayıda vatandaşın izlediği etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı İlhan Yaşar, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da yaktığı bağımsızlık ateşinin 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla tüm yurdu aydınlattığını belirterek, “Meclis'in açılmasıyla Türk Ulusu, yönetimi ele alarak, geleceğini belirleme hakkının yalnız kendisine ait olduğunu, egemenliğin kayıtsız koşulsuz kendisinde olduğunu tüm dünyaya duyurmuştur” dedi.

Günümüzde laik Cumhuriyetin temel niteliklerinin tartışmaya açıldığını ifade eden İlhan Yaşar, “Üniter devlet yapısı hedef alınarak; başta Öğretim Birliği ilkesi olmak üzere devrim yasaları çiğnenmiş, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan laik eğitim hedefi terk edilerek, Türkiye, bir karanlığa doğru sürüklenmektedir” diye konuştu.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün olan 23 Nisan'ı, bayram olarak armağan ettiği çocukları korunması konusunda siyasi iktidarın üzerine düşen sorumluluğu yerine getiremediğini de vurgulayan Yaşar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Okul çağında olmasına rağmen, sokaklarda, tarlada, fabrikada çalıştırılan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır. Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır.

Oysa devlet, “çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek” le sorumludur. Ülkeyi yönetenler, çocukların korunmasına ilişkin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadırlar. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar” sözleri ışığında, tüm çocuklarımızın eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, her türlü istismar ve baskıdan uzak gelişimlerini sağlayabildikleri bir ülke hepimizin ortak özlemi olmalıdır.”

Konuşmasının ardından programda çocuklar halk oyunları gösterisi, folklor gösterisi ve 12 dev adam oyunu oynadılar.