RECEP MEBET

Çorumlu girişimci Şenol Kelel, ‘Köylü Şehirli El Ele’ adlı bir tarımsal kalkınma projesi hazırladı.

Geliştirdiği projeden bahseden Şenol Kelel, topraksız tarım uygulaması ile Çorum’da yeni bir üretim hamlesini hayata geçirmeyi hedeflediğini söyledi.

“Çorum’un hayalleri gerçek olsun” sloganı ile kolları sıvadığını anlatan Kelel, çiftçilere yönelik eğitimler sonucunda tarım yapmaya elverişsiz ve verimsiz toprakları ekonomiye kazandırmayı amaçladığını kaydetti.

Projenin hayata geçmesi için yerel yönetimler başta olmak üzere kamuoyu desteğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kelel, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Karanlığa sövmektense bir mum yakmak lazım mantığı, hayattaki temel prensibim. Bu nedenle mevcut şartların yetersizliği karşısında isyan edip küsmektense koşulları lehimize çevirmenin yollarını aramalıyız. Güzel şehrimiz Çorum her haliyle şahane. Ancak son yıllarda dünyadaki ve ülkemizdeki olumsuz ekonomik gelişmelerin etkileri ne yazık ki şehrimizde bariz bir şekilde hissedilmektedir. Bu ekonomik darboğazdan kurtulmak için birçok kurum ve kuruluş, çeşitli alanlarda projeler üreterek şehrimizi hak ettiği yere taşımak için çalışmalar yapmaktadır. Bu gayrete destek için bir mum da ben yakayım gayesiyle, ülkemizin farklı şehirlerinde yapılan ve verimliği çok yüksek olan topraksız tarım uygulamasını Çorum şartlarına uyarladım. Bu vesile ile hazırladığım projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

HEDEF: TOPRAKSIZ TARIM SERALARI

Köylü Şehirli El Ele adlı projemin amacı, tarım yapmaya elverişsiz ve verimsiz toprakları tarıma kazandırarak çiftçi kardeşlerimizin temel yetiştiricilik bilgisine sahip olması ile topraksız tarımı yaygın bir şekilde kullanmasını sağlamak.

Seracılık ve topraksız tarım üzerine daha önce birkaç kurs programı düzenlenmiş ama seralarda uygulamalı anlatımdan daha ziyade dersliklerde kâğıt üzerinden eğitim verildiği için ne yazık ki çalışmalar hedefine ulaşamamış. Şehrimizin kırsal bölgelerinde çiftçi kardeşlerimizle yapmış olduğumuz sohbetlerde topraksız tarıma sıcak baktıklarını ama mevcut örneklerinin olmaması, nasıl yapılacağı, malzeme- ekipman tedariki ve ilk kurulum masraflarının yüksekliği gibi sebeplerle bu işten uzak durduklarını gözlemledik. Çözüm olarak yerel idare ile işbirliği içinde hayata geçirebileceğimiz bu proje ile şehrimize topraksız tarım alanında örnek tesisler kazandırılabilir. Yerel yönetimler bu alanda liderlik ederek örnek bir projeye imza atmalarının yanı sıra topraksız tarım uygulamasıyla kurulacak seralarda Çorum’un günlük tüketimini karşılayacak yaş sebze üretimini gerçekleştirebilir. Öte yandan organizasyonlar düzenleyerek kurulan seralarda çiftçi kardeşlerimize her türlü eğitimi görsel olarak verebilir, devamında çiftçilerimize danışmanlık hizmeti sağlayabilir. Ayrıca eğitim programlarının ardından seralarda süs ve peyzaj bitkileri ile ilaç sanayinde kullanılan bitkilerin üretimine geçilebilir. Mevcut seraların büyük bir botanik bahçesine dönüşmesi turizm faaliyetlerini de olumlu etkiler.

TARIMSAL KALKINMA PROJESİ DESTEK BEKLİYOR

Projemizin hayata geçirilmesi ile şehrimizde yeni ve önü çok açık bir iş sahası oluşacak. Ekonomiye büyük faydaları olacağı gibi işsizlik sorununa da ilaç gibi gelecek. Devamında düşük maliyet ve yüksek verimle üretim yapan köylü ve genç çiftçi kardeşlerimizin refah ve alım güçlerinin hızla artması şehrimize de yansıyacaktır. Güzel Çorum'umuzun çehresi değişecek insanlarımızın yaşama kalitesi ve hayat standartları yükselecektir.

Belediye bazında Türkiye’de böyle bir projenin yapılmaması, bu işi imkânsız gibi düşündürse de aslında şehrimiz için maddi-manevi getirisi çok yüksek ve çok avantajlı bir durumdur. Bu proje tüm Çorum'u il, ilçe ve köylerini yakinen ilgilendiriyor. Yalnızca bizi değil çocuklarımızı ve hatta geleceğimize artı değerler katacağına inandığım, büyüklüğü bakımından yatırım maliyetlerinin çok düşük kaldığı, şehrimizin hak ettiği değerlere kavuşması bakımından ön ayak olabilecek yegâne bir projedir. Halkımızın refahı ve yaşam standardını olumlu etkileyeceğine inandığım üretime dayalı bu projenin Çorum’a kazandırılması hususunda yetkililerden destek bekliyorum.”