Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısında, Yeşilay ve Türk Kızılayı’nın düzenlemeyi planladığı ‘Çorum Kök Salıyor’ kampanyası görüşüldü.


TSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya katılan Yeşilay Çorum Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder, Yeşilay ve Yeşilay Çorum Şubesi çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Faaliyete başladıkları yeni hizmet binasının 1. katında YEDAM (Yeşilay Danışma Merkezi) açılacağını ve Türkiye'nin 8. merkezi olarak hizmete gireceğini söyleyen Dr. Ejder, binanın üst katlarının sadece bir şube merkezi değil gençlerin, çocukların ve bayanların faydalanacağı, içinde sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı, Yeşilay gönüllülerinin buluşma noktası yapmayı istediklerini belirtti.


Çorum’da 13 yaş ve altının sigara içme oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Ejder, sigara kullanımının azaltılması için çeşitli çalışmalar ve projeler yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, ülkemizde kök hücre bağışının çok yetersiz kaldığını, bu alanda da ne yazık ki dışa bağımlı olduğumuzu, aslında donör olmak için 3 tüp kan vermenin yeterli olacağını, kök hücrenin uyuşması halinde basit iki ayrı yöntemle işlemin gerçekleştirildiğini vurguladı.  Yeşilay ve Türk Kızılay Çorum Şubeleri olarak ‘Çorum Kök Salıyor’ isimli bir kampanya düzenlemek için onay beklediklerini ve bu kampanyanın başlamasıyla birlikte herkesin kampanyaya desteklerinin önemli olduğunu söyledi.


Daha sonra toplantıya katılan Hitit Üniversitesi İSG Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse, 21.05.2018 tarih ve 230427 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair" düzenleme ile; 50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş sağlığı güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri (işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler, işyerinde yapılması gerekli ölçümler hariç olmak üzere), Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayan işveren veya işveren vekillerinin yürütebileceklerini söyledi.


Bu kapsamda Hitit Üniversitesi’nde 16 saatlik Temel İSG eğitimlerinin yılda üç kez düzenleneceğini, başvuru için ise 18 yaşından büyük olan ve eğitim sonunda belge alanların, Bakanlığın yapacağı ‘İSG Vekili Sınavı’na girebileceklerini belirten Köse, sınavdan 100 puan üzerinden en az 50 puan almaları gerektiğini söyledi. Üniversitenin bu hizmetinden yararlanmak isteyen işveren/işveren vekillerinin, Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (HİTİTSEM)’ne başvuru yapmalarının yeterli olacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Dursun Ali Köse, Meclis üyelerinin sorularını da cevapladı.